Sport - Evezõs válogatott edzése

Elhunyt Czakó Csaba olimpikon evezős, korábbi MOB-tag

2023. 03. 27.
Megosztás

Elhunyt Czakó Csaba a Magyar Evezős Szövetség korábbi főtitkára (a képen elöl). Az Európa-bajnoki ezüstérmes evezős olimpikon március 25-én hunyt el, áprilisban lett volna nyolcvan éves – tájékoztatott a Magyar Evezős Szövetség.

Czakó Csaba 1943. április 6-án született, 15 éves korától a Csepel SC-ben evezett. Első nemzetközi sikerét az 1966-os világbajnokságon érte el, ahol kormányos nélküli négyesben a negyedik helyen végzett. Egy évvel később Európa-bajnoki dobogóra állhatott, Vichy-ben ezüstérmet nyert kormányos nélküli négyesben Lucsánszky Lászlóval, Csermely Józseffel és Sarlós Györggyel. Az 1969-es Európa-bajnokságon hatodik helyen végzett nyolcasban. Aktív pályájának utolsó jelentős állomása az 1972-es müncheni olimpia volt, ahol a kormányos nélküli négyessel a 13. helyen végzett.

Sport - Evezõs válogatott edzése

Budapest, 1968. május 23. Lucsánszki László, Csermely József, Sarlós György és Czakó Csaba (b-j) válogatott evezősök kormányos nélküli négyes hajóban edzenek a Dunán. A csapat az augusztusban Vichy-ben megrendezésre kerülő Európa bajnokságra készül.

MTI/Kovács Gyula

A hazai szövetség emlékeztet, hogy a sportember ezt követően sem szakadt el az evezéstől, 1973-1974 között a Csepel SC-ben edzősködött, majd 1978-tól több mint tíz éven át, 1991-ig a Magyar Evezős Szövetség főtitkári tisztségét töltötte be. Az 1989-es szegedi Ifjúsági világbajnokság rendező bizottságának titkáraként is tevékenykedett.

Az 1989-es szabad választáskor tagja lett a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének is - egészen 1992-ig.

Közgazdászdiplomával és edzői végzettséggel is rendelkezett.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - München - Evezés

Budapest, 1972. augusztus 2. Czakó Csaba evezős (kormányos nélküli négyes), a müncheni olimpiára készülő válogatott keret tagja.

MTI/Kovács Gyula

A Magyar Olimpiai Bizottság együttérzését fejezi ki a családnak és az evezősök közösségének.

(MESZ, MOB; fotó: MTI)