Takacs debreczeni gera petermann ns

Elhunyt Debreczeni Tibor pontszerző olimpikon kerékpáros

2023. 04. 14.
Megosztás

Elhunyt Debreczeni Tibor olimpiai 6. helyezett kerékpáros – adta közre közösségi oldalán a Csepeli Hírmondó. A hetvenes években sikereket arató válogatott kerekes 76 évet élt (a képen balról a 2.).

Debreczeni Tibor 1946. szeptember 19-én született Csepelen, későbbi bringás sikereit is a „szigeti” klub színeiben érte el. 1961-ben kezdett sportolni, előbb a kajakozással és az atlétikával ismerkedett, miután a kerékpárnál kötött ki.

Debreczeni tibor archiv

A Csepellel – egyéniben és csapatban – 17-szeres magyar bajnok lett. Részt vett több világbajnokságon is. Legnagyobb sikereként az 1972-es müncheni olimpián, a 100 kilométeres országúti csapatversenyben – Géra Imrével, Petterman Józseffel és Takács Andrással – a hatodik, pontszerző helyen zártak (eredetileg hetedik helyen értek célba, de a harmadik időt teljesítő belgákat doppingvétség miatt utólag kizárták); az egyéni számban 64. lett. Aktív versenyzői pályafutását 1977-ben fejezte be.

Debreczeni tibor archiv1

Edzői képesítést szerzett. A nyolcvanas évek elején klubjában az utánpótlással foglalkozott, majd a győriek mestere lett. Az ezredfordulón Gyöngyösön alapított klubot, és nevelt versenyzőket, később a hazai szövetséget segítette koncepciójával.

Szívével hosszabb ideje betegeskedett, kezelték a Honvédkórházban is, majd április 13-án este, 76 évesen érte a halál.

Debreczeni tibor kerekpar

A Magyar Olimpiai Bizottság részvétét fejezi ki a családnak és a kerékpárosok közösségének.

(MOB-Média; fotó: NS; Facebook/archiv)