Komora mlsz

Elhunyt Komora Imre olimpiai bajnok labdarúgó

2024. 08. 15.
Megosztás

Életének 85. évében elhunyt Komora Imre, korábbi válogatott játékos, egykori szövetségi kapitány – adta hírül honlapján a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) csütörtökön. A sportember tagja volt a tokiói olimpián aranyérmes magyar labdarúgó-válogatottnak.

Komora Imre 1940. június 5-én Budapesten született. Pályafutását a szombathelyi Haladásban kezdte. 1961 nyarán került a Bp. Honvédhoz, ahol sportolói pályafutása végéig játszott.

„Alighanem a legszívesebben a Bozsik, Tichy, Komora belsőhármas tagjaként szerepelt, 278 bajnoki meccset játszott a kispesti klub színeiben” – írta az MLSZ, kiemelve, hogy 1964-ben, pályafutása legsikeresebb idényében Eb-bronzot és olimpiai aranyat nyert.

Olimpia - Tokió - Labdarúgás

Budapest, 1964. október 29. A tokiói olimpiáról aranyéremmel hazatért labdarúgó-válogatott a Ferihegyi repülőtéren: Ihász Kálmán, Novák Dezső, Lakat Károly szövetségi kapitány, Bene Ferenc, Palotai Károly, Szepesi Gusztáv, Csernai Tibor, Komora Imre (álló sor, b-j), Nógrádi Ferenc, Szentmihályi Antal és Katona Sándor (elöl, b-j).

MTI/Pálfai Gábor

A Honvéddal játékosként elért legnagyobb sikere a Magyar Népköztársasági Kupa megnyerése volt, 1964-ben. Kétségtelenül az volt pályafutása legeredményesebb idénye, hiszen harmadik lett az A válogatottal a spanyolországi Eb négyes döntőjében, s olimpiai bajnok Lakat Károly irányításával Tokióban. Klubjával bajnoki ezüstöt nyert, az MNK-győzelem mellett.

Kétszer volt válogatott, másodszor 1968-ban, a szovjetek elleni Eb-negyeddöntőben. 1972-es visszavonulása után is maradt a katonaklubnál, ahol szakosztályvezetőként tevékenykedett, majd 1982 és 1986 között vezetőedző volt. Az eredmények a klubtörténet legsikeresebb edzőjévé emelték, három bajnoki címet nyert, egyszer a Magyar Népköztársasági Kupa győztese is lett.

1978-ban szakedzői diplomát szerzett a Testnevelési Főiskolán.

1986 őszén három mérkőzésen töltötte be a szövetségi kapitányi posztot. Utána menedzserként segítette Détári Lajos pályafutását, majd a görög Olympiakosz technikai igazgatója volt (1989-1990). A kilencvenes években két periódusban ismét vezetőedzőként dolgozott (1997-1998, 1999), illetve a klubigazgatói tisztséget is betöltötte – áll az MLSZ honlapján.

Tokió 1964 - Visszatérnek Tokióba a magyar érmesek

Budapest, 2014. október 8. A felső sorban: Szentmihályi Antal, Komora Imre, Palotai Károly, Gelei József, labdarúgók és Hesz Mihály kajakozó (b-j), a középső sorban: Bodnár András vízilabdázó, Ihász Kálmán labdarúgó, Kulcsár Gergely atléta, Kausz István párbajtőröző, Sákovicsné Dömölky Lidia vívó (b-j), elöl: Kárpáti György vízilabdázó, Antal Márta atléta, Rejtõ Ildikó vívó és Juhász Katalin vívó (b-j), az 1964-es tokiói olimpia 50. évfordulója alkalmából a japán fővárosba utazó magyar sportdelegáció érmes tagjai az indulás előtt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Csörsz utcai központjának lépcsőjén 2014. október 8-án.

MTI/Honéczy Barnabás

Komora Imrét a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság is saját halottjának tekinti.

A Magyar Olimpiai Bizottság osztozik a család és a labdarógók közössége gyászában.