Elhunyt Kovács László, a Bozsik Iskola egykori igazgatója

Elhunyt Kovács László, a Bozsik Iskola egykori igazgatója

2022. 12. 21.
Megosztás


A komáromi Bozsik József Általános Iskola intézményvezetője, Thoma Ágnes arról tájékoztatta a Magyar Olimpiai Akadémiát, hogy 2022. december 19-én elhunyt az iskola egykori igazgatója, Kovács László, akinek köszönheti az iskola, hogy csatlakozhattak 25 évvel ezelőtt az olimpiai iskolák családjába.

Kovács László pályája kezdetén a Bábolnai Általános Iskolában tanított néhány évet, majd Szőnybe került az akkori nevén I. Számú Általános Iskolába, ahol felső tagozatos tanárként, igazgató-helyettesként majd igazgatóként tevékenykedett. Az ifjúságot magyar nyelv és irodalomra, oroszra, ének-zenére és történelemre oktatta.

Határtalan gyermekszeretet jellemezte, szívügyének tartotta a szabadidő tartalmas eltöltésének megszervezését. 1997-ben Balaton Sándorral és idősebb Galambos Tamással megálmodott elképzelésük valóra vált, hiszen sikerült csatlakozniuk az olimpiai iskolák családjához. A névadó ünnepség után törekedett arra, hogy minél szorosabb kapcsolatot ápoljanak ezekkel az intézményekkel. Gyakran kísérte a tanulóikat a közös sportversenyekre, rendezvényekre. Olimpiai szakkört és baráti kört szervezett és tartott a tanulóknak. A Bozsik-napok megalapításával igazi kis olimpiát varázsolt a tanulókkal és a kollégákkal ezeken a napokon az iskolában. Az iskola aulájában Bozsik József emléktáblát és emlékhelyet hoztak létre vezetésével. Támogatta az olimpiai eszme népszerűsítését, az iskolai Olimpiai park kialakítását, az olimpiatörténeti tablókiállítás összeállítását. Kezdeményezésére jött létre iskola legrangosabb elismerése, a Bozsik-díj. A Magyar Olimpiai Akadémia és az iskola rendezvényeinek állandó résztvevője volt a nyugállományba vonulása után is.

A Magyar Olimpiai Akadémia és a Bozsik József Általános Iskola szeretettel őrzi emlékét és szellemi örökségét hűen ápolja a jövőben is.

(MOB-MOA; fotó: Bozsik JÁI)