Elhunyt Tábori László, olimpiai 4. helyezett atléta

Elhunyt Tábori László, olimpiai 4. helyezett atléta

2018. 05. 24.
Megosztás


Rövid betegeskedés után május 23-án elhunyt Tábori László atléta (a képen jobbra), 1500 méteren olimpiai 4. helyezett közép- és hosszútávfutó - tájékoztatták a Magyar Olimpiai Bizottságot. A edzőként is sikeres szakembert 86 esztendős korában, Los Angelesben érte a halál.

Tábori László Talabircsuk László néven született 1931. július 6-án, Kassán. Édesapja a vasútnál dolgozott az abaújszántói állomáson, ő futva hordta ki onnan a csomagokat.

Sportolói pályafutása az ötvenes években vett lendületet, miután Budapestre költözött. A Budapesti Honvédban Iglói Mihály tanítványaként olyan magyar futókkal készülhetett és versenyezhetett, mint Iharos Sándor és Rózsavölgyi István (lásd nyitóképen). Rekordjai között 1955-ben, Oslóban 1500 méteren 3:40.8 perccel megjavította Iharos Sándor világcsúcsát. Ő volt a világon a harmadik, aki négy percen belül futott egy mérföldön. Legjobb olimpiai eredményét 1500 méteren, 1956-ban negyedik helyével jegyzi; Melbourne-ben ötezren hatodik lett.

Ausztráliából nem tért haza, az Egyesült Államokba költözött. A tokiói olimpia idején állampolgársági problémák miatt nem vehetett részt. A hatvanas években mérnökként is kipróbálta magát, de visszatért az atlétikához, és Los Angelesben edzői pályára lépett. 1973-ban alapította meg a San Fernando Valley Track Club-ot, ahol hosszú évtizedekig oktatta, tanította a futókat. Egyik kiemelkedő tanítványa volt a kétszeres maratoni világcsúcstartó Jacqueline Hansen is.

Az atlétalegenda nevét sportlétesítmény őrzi, személyesen részt vett és beszédet mondott az új Miskolci Atlétikai Centrum és Tábori László Futópálya átadásán a Miskolci Egyetemen 2015. június 27-én.

Tábori Lászlót több kitüntetés mellett a Runner’s World futószaklap 1979-ben az év edzőjének választotta, tagja a hazai Hírességek Csarnokának is; a Nemzetközi Fair Play Bizottságtól 2000-ben életműdíjat, diplomát kapott.

Tábori Lászlóról, edzői programjáról bővebben saját honlapján is olvashat.

(MOB, fotó: MTI)