49650896653 15c073b785 5k

Elindult a tokiói fáklyaváltó, a Föld legidősebb élő embere is viszi majd a lángot

2021. 03. 25.
Megosztás

Március 25-én elindult a 2021-es tokiói olimpia fáklyaváltója. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat az olimpiai láng 47 japán prefektúráján átívelő útjáról. A világ legidősebb élő embere, a 118 esztendős Kane Tanaka is viheti majd a fáklyát.

Ma hajnalban elindult a 2021-es tokiói olimpia fáklyaváltója. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat az olimpiai láng 47 japán prefektúráján átívelő útjáról. A világ legidősebb élő embere, a 118 esztendős Kane Tanaka is viheti majd a fáklyát.

Az olimpiai fáklyaváltók története egészen az 1936-os olimpiáig nyúlik vissza: az Olümpiában meggyújtott láng 3000 ember segítségével jutott el az ötkarikás eseménynek helyt adó Berlinbe. Igazán nagy hatású rendezvény volt az 1948-as londoni játékok váltófutása is, amikor a II. világháború súlytotta Európában örömmel fogadták a lángot mint a béke szimbólumát. Az első futó, Dimitrelis tizedes katonai egyenruháját levéve indult el a fáklyával, ezzel is utalva az ókori görög kultúrára, ahol az olimpiák alatt tűzszünet lépett életbe.

A 2021-es fáklyaváltó a „Hope Lights Our Way” (a remény ragyogja be utunkat) elnevezést kapta.

A láng 2020. március 12-én lobbant fel az ősi Olümpia városában. Bár Görögországból Japánba utazott, a koronavírus-járvány miatt nem tudott elindulni az eredetileg tavalyra tervezett, egész Japánon átívelő útjára. Azóta az olimpia tüzét Fukusimában őrizték, majd kiállították a Japán Olimpiai Múzeumban is.

Fotó: MTI/EPA/Hszinhua pool

Idén 10 000 önkéntes 121 napon keresztül adja egymásnak a lángot Japán-szerte, mielőtt megérkezne a végső állomáshelyére, Tokióba. A váltó résztvevői átlagosan 200m-t tesznek meg a fáklyával, mielőtt továbbadják azt. A 10 000 önkéntes a legkülönbözőbb területekről érkezik majd, a legkülönbözőbb személyes motivációkkal. Közéjük tartozik Nakagawa Kiku, akinek a dédapja készítette az 1964-es tokiói olimpia fáklyáját, de a CNN információi szerint a világ legidősebb élő embere, a 118 esztendős Kane Tanaka is hordozhatja majd a lángot.

Fotó: CNN

Kane Tanaka 1903-ban született, kétszeres ráktúlélő, átvészelte 2 világháború és 2 világjárvány viszontagságait is. A japán hölgy nagyon kedveli a szénsavas üdítőket, a fáklyaváltót pedig családjától ajándékba kapott új sneakerében fogja teljesíteni. A táv nagy részén rokonai tolják majd kerekesszékében, de Tanaka eltökélte: az utolsó métereket saját lábán teszi majd meg, mielőtt továbbítja az olimpiai lángot a következő fáklyavivőnek.

(Tokyo2020.org, CNN, nyitókép: IOC)