Elmaradt az éremszerzés a kadet Eb-n

Elmaradt az éremszerzés a kadet Eb-n

2013. 08. 26.
Megosztás

Vasárnap, az ötödik kadet taekwondo Európa-bajnokság utolsó versenynapján az 59 kg-osok között Gadácsi Dorottya próbált javítani eddigi mérlegünkön.

Sajnos neki sem sikerült érmet szereznie. Nem volt könnyű a sorsolása, mert első találkozóján a taekwondo nagyhatalomnak számító spanyolok versenyzőjével, Garcia Vidal Myriammal hozta őt össze a sorsolás szeszéje. Dóri rettenetesen izgult, ami érthető volt, hiszen első világversenye volt neki is, akárcsak a többieknek, ráadásul egy favorittal szemben lépett küzdőtérre.
Az első menetben Dóri szép akciókat kezdeményezett, de a spanyol lány három feltartó rúgással 3-0 arányú vezetésre tett szert, amit versenyzőnk egy remekbe szabott fejrúgással, még a menet vége előtt kiegyenlített (3-3).
A folytatás elmaradt, mert sportolónk bátor sorozatrúgás akcióját a spanyol lány jó ütemben megkontrázta, és egy fordulórúgással arcon találta Dórit, és négy pontot szerezve, 7-3-as előnyt szerzett. Ez láthatóan megzavarta versenyzőnket, és bár továbbra is bátran kezdeményezett, ám Garcia Vidal feltartó rúgásaival további három pontot gyűjtött be, és a periódus vége 10-3 a spanyolnak.
Az utolsó menetben Dóri rögtön az elején mintaszerű rúgással fejen találta ellenfelét és három pontot szerezve feljött 10-6-ra. Sajnos ezzel elfogyott a puskapora, és már csak egy egypontos testtalálatra futotta neki, amire egy hasonlóval válaszolt ellenfele is, így kialakult a 11-7-es végeredmény.

Csapatunk utolsó reménysége sajnos idő előtt elvérzett, noha ez a spanyol lány verhető ellenfél volt. Most is a rutin hiánya volt a döntő momentum, alapvetően ennyivel volt jobb a spanyol lány.
Fiatal csapatunknak nem sikerült az éremszerzés Bukarestben, de vannak még páran, akik jövőre az első kadet világbajnokságon bizonyíthatnak, de olyan fiatal is akad, aki két év múlva a következő kadet Európa-bajnokságon is részt vehet.

A szakvezetőknek lesz feladatuk addig, mert azért több kisebb-nagyobb hiányosságra derült fény az elmúlt napokban. Mind technikai szempontból, mind taktikai vonalon akad mit csiszolgatni. A gyerekek ügyesek, tehetségesek, és ami fontos, akarnak. Ezt többek között abból lehetett leszűrni, hogy egy pillanatra sem adták fel a csatát, akár mennyi ponttal is vezetett az ellenfél. Persze ez alapvető elvárás, de mégis fontos szempont, a jövőt tekintve.

Edzőknek, szakvezetőknek is sokat kell tenni azért, hogy a két év múlva esedékes kontinensviadalról éremmel, esetleg érmekkel jöhessünk haza.

41 ország 396 versenyzője küzdött az érmekért már ebben a korosztályban is. Bíztató, hogy fiataljaink nyertek meccseket, volt egy ötödik és három kilencedik helyezésünk, tehát a csapat fele valamit mégis elért.

Feltétlenül elgondolkodtató, hogy olyan országok, mint Moldávia, Grúzia, vagy éppen a házigazda Románia, akik néhány évvel ezelőtt még ”sehol” sem voltak, most 15-17 versenyzővel jöttek el. Mi pedig mindösszesen csak nyolc fiatalt tudtunk hadra fogni. Régi és alapigazság, kis mezőnyből nehéz sok versenyzőt kiállítani, és még nehezebb sikeresen teljesíteni, különösen egy ilyen kaliberű versenyen.

Nincs mese, az alapokhoz kell visszalépni, elsősorban szélesebb tömegbázist kell kialakítani, másodsorban minden klubnak, minden edzőnek meg kell érteni, nem a sportolók vannak ő értük, hanem fordítva, ők vannak a sportolókért. Példát kell a fiataloknak mutatni, lehetőséget kell nekik biztosítani, hogy a mi látványos és izgalmas sportágunkban is ki tudjanak teljesedni. A sportág, a szövetség és elsősorban a versenyzőik érdekeit, nagyon sokszor a saját, és a klub esetleges érdekei elé kell helyezzék.

Ez csak összefogással, együttgondolkodással és töretlen bizalommal képzelhető el. No és tudatos, céltudatos és jól kialakított, pontos szerkezetbe szervezett, szakmailag magas színvonalú, közös edzésmunkával valósítható meg. Nincs sok idő, mert jövő július végén, augusztus elején Bakuban találkozik a korosztály elitje, hogy az első kadet világbajnokságon bizonyítson.

(Forrás: taekwondo szövetség)