Előny a spanyol tudás

Előny a spanyol tudás

2014. 10. 05.
Megosztás

Nem lenne egyedülálló az orosz-spanyol Dusejbajev magyar-lengyel „kettős élete” – spanyolul beszélő hazai szakemberek közül kerülhet ki az első külföldi kapitány adjutánsa.

A találgatásoknak egyelőre nem tudja, vagy nem akarja elejét venni a Magyar Kézilabda Szövetség vezérkara, amely hetek óta a szövetségi kapitányi tisztről leköszönő – és a TF rektori székébe pályázó - Mocsai Lajos utódját keresi. Előrelépésnek számíthat viszont, hogy a döntés előkészítők négyfős csapata egy nagyon fontos kérdésben már közös nevezőre jutott. Nevezetesen abban, hogy története során először – illetve egy 58 évig tartó korszakot lezárva - külföldi vezetőedző állhat a nemzeti színeket képviselő csapat élére. Amelyre rövidesen két Eb-selejtező is vár: október 29-én Portugália, majd négy nappal később Ukrajna ellen.

A most már sokáig nem halasztható bejelentés előtt röppent fel a hír - illetve következett be a „cseréptörés”- , hogy a kiszemelt négy külföldi közül a befutó a szovjet kirgiznek született Talant Dujsebajev lehet. Az egykori extraklasszis játékos, akit 18, illetve 20 évvel ezelőtt a világ legjobb kézilabdázójának választottak meg, és aki ma, 46 esztendősen olyannyira vallja magát orosznak, amennyire spanyolnak, mivel hogy közel két évtizede két útlevéllel rendelkezik.

Ha nem következik váratlan fordulat, akkor egy magyar vonatkozású emléket érdemes lesz felidézni. A Ciudad Reallal, majd az annak örökébe lépő Atletico Madriddal BL győzelmeket ünneplő sikerkovács ugyanis a 90-es évek végén a német TUS Nettelstedt kézilabdázójaként Mocsai Lajos játékosa volt…

Szakberkekben tehát most azt próbálják megemészteni, hogy az 1958-2014-es tisztán magyar szakmai vonalat elvágva - rövidebb vagy hosszabb időre - egy más nemzetbeli szakembernek készülnek átadni a kormánykereket. Nem mellékes szempont az esetleges megállapodás előtt, hogy Dujsebajevet szerződés köti a BL szereplő lengyel Kielce csapatához, amelynek felbontása aligha lehet a közeli célja.

Az ilyes fajta „kettős élet” egyébként, illetve újabban nem egyedülálló jelenség az európai kézilabdázásban. Az ugyancsak lengyel Orien Wisla Plock vezetésével azt a Manuel Cadenas Montanést bízták meg, aki egy személyben a spanyol válogatott vezetőedzője is. Nemrégiben, a világbajnoki részvételt a magyarokkal együtt elbukó német válogatott szövetségi kapitányának a még csak 41 esztendős izlandi Dagur Sigurdssont kérték fel, aki a Bundesligában szereplő csapatától, a Füchse Berlintől csak jövő júniusban fog elköszönni.

Mindezek után már csak azt kell sietve eldönteni, hogy ki legyen az újabban eléggé indulatos Dusejbajev magyarországi adjutánsa, aki képes együttműködni a „mesterrel”, sőt, tanulni is tőle. Ha a kiválasztás szempontja az, hogy a „jobb kéz” aktív edző legyen, és e mellett jól beszéljen spanyolul, akkor a segítőtárs éppenséggel Sótonyi László, a Csurgó, illetve Debre Viktor, a Tatabánya vezetőedzője is lehet. Kérdés, hogy az érintettek miként vélekednek erről, és milyen kompromisszumos megoldást sikerült találni.

(Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter, fotó: index.hr)