Emléktábla a sikerkapitánynak

Emléktábla a sikerkapitánynak

2020. 12. 01.
Megosztás


Születésének 100. évfordulója alkalmából Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyűjtő Alapítvány emléktáblával tisztelgett dr. Lakat Károly előtt az Olimpiai Sportparkban. A mesteredzőnek 1963 és 1972 között többek közt az olimpia válogatott szövetségi kapitányaként két arany- és egy ezüstérem volt az eredménye.

Dr. Lakat Károly Győr város sporttörténetének egyik kiemelkedő alakja, legendás labdarúgó, mesteredző, szövetségi kapitány volt. Pályafutása két olimpiai aranyéremmel, 1964-ben és 1968-ban, valamint egy ezüstéremmel, 1972-ben vált teljessé. A tokiói olimpiára két győri játékost hívott be a válogatottba, Orbán Árpádot és Palotai Károlyt. Mexikóvárosban pedig a Győri ETO-t Keglovich László képviselte. A „tanár úr”, ahogy a legtöbben ismerték és szólították, 1920-ban a városban született, ott járt iskolába, majd labdarúgó-pályafutását is Győrben, a Győri Atlétikai Clubban (GYAC) kezdte 1938-ban. Az egyetemet Szegeden végezte, magyar irodalom és történelemtanárként legalább akkora tisztelet övezte, mint edzőként. 651 mérkőzésen ült élvonalbeli csapat kispadján, legnagyobb sikereit a Ferencvárossal és a Tatabányával érte el.

A koronavírus miatti előírások maradéktalan betartásával a megemlékezés két részletben került megrendezésre. Az első részben, az emléktáblát dr. Dézsi Csaba András polgármester beszéde után a polgármester és Pálfalvi Gábor, az alapítvány elnöke leplezte le, Keglovich László, olimpiai bajnok labdarúgó és dr. Lakat Károly fia, Lakat T. Károly, neves sportújságíró jelenlétében. Fia, beszédében elmondta, hogy édesapja edzői pályafutásának érdekessége az a tény, hogy a győri vezetők is szerették volna, ha Győrben ő edzette volna a csapatot, nem is egy alkalommal, maga Karcsi bácsi is, de valahogy mindig elkerülték egymást. Keglovich László, olimpiai bajnok labdarúgó így emlékezett mesterére: „Karcsi bácsi nagyon kemény, szigorú edző volt, nála az erőnléti képzésen, a futásokban nem volt lazsálás. A mexikói olimpia előtt a tatai edzőtáborban életem legkeményebb három hetét töltöttem, futottunk a hőségben, három edzésen naponta voltak játékosok, akik kidőltek a sorból. Aztán az olimpiai dobogón világossá vált, megérte szenvedni. Bírtuk erővel az összes meccset”.

A tábla leleplezése után az alapítvány vezetősége és a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára jelenlétében Pálfalvi Gábor, az alapítvány elnöke emlékezett Lakat Károlyra. Győr Béla MOA-főtitkár köszönetet mondott az alapítványnak a tábla elkészítésért, biztatta a tagokat a volt Győri Dózsa pályáról megmentett, győri olimpikonok emlékét őrző tábláknak a szintén az aulában történő megőrzésére, majd elhelyezte a MOB és a MOA közös koszorúját az emléktáblánál. Az alapítvány nevében Pigniczki Krisztina, olimpiai ezüstérmes kézilabdázó és Horváth Ferenc, a Gyirmót FC tulajdonosa, az alapítvány vezetőségi tagja koszorúzott.

A 100. évforduló megünneplése jegyében november 27-én, Tatabányán a stadion előtti teret a legendás mesteredzőről nevezték el, a téren pedig egy emléktáblát avattak tiszteletére, szűk körben. A MOB vezetői más érdekelt szervek vezetőivel együtt, a korlátozások enyhítése után vesznek részt a tábla és a felújított Szepesi Gusztáv síremlék koszorúzásán.

(MOB-MOA/GyB; fotó: Csapó Balázs)