Miskolc varos olimpikonjai 230721 ja 23

Emléktáblát avattak Miskolc olimpikonjai tiszteletére

2023. 07. 22.
Megosztás

Július 21-én a miskolci olimpikonok és paralimpikonok emlékére Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata két gyönyörű emlékfalat avatott, melyeket a Miskolc Városi Sportcsarnok (Generali Aréna) oldalán, a főbejárat mellett helyeztek el az épülete kívül, hogy a járókelők részére is bármikor látható legyen.

A márványtáblák elkészítése már évekkel ezelőtt elkezdődött az ötletadó, Deák Bárdos Mihály birkózó olimpikon, önkormányzati képviselő és Porcs Dániel, önkormányzat sportcsoport-vezető szervezésében. Az olimpikon-képviselő a képviselői alapjából támogatta a megvalósítást, és ebben több politikustársa is csatlakozott hozzá. A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai Akadémia kezdettől fogva részt vett a táblán szereplő sportolók adatainak egyeztetésében. Az irányadó az volt, azok a sportolók szerepeljenek az emléktáblákon, akik az adott olimpiákon miskolci sportegyesületek színeiben indultak, így Miskolc város olimpikonjai voltak akkor éppen. A márványtáblákon 32 sportoló neve kapott helyet.

A megjelenteket elsőként Veres Pál polgármester köszöntötte. A városvezető elmondta, Miskolc neve szorosan összefügg a sporttal, a város büszke azokra a sportolókra, akik valamelyik olimpián vagy paralimpián részt vettek, és nem csak Magyarországot, de a várost is képviselték. Kifejezte, hogy bízik benne, újabb nevekkel bővül a közeljövőben az emléktábla, akár már a párizsi olimpiát követően is.

A polgármester után Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára köszöntőjében elmondta, a települések és a sportolók nagy családja fontosnak tartja, hogy büszkék legyenek egymásra, elért eredményeikre, akik pedig kimagasló tetteket vittek véghez, azokat különösen tartsa nagy becsben közössége, és ne feledje el nevüket. „A táblán lévő olimpikonok Miskolc hírnevét vitték a világban, dicséretes, hogy itt megemlékeznek róluk. A város sok sportolót nevelt ki, bízom abban, hogy Párizsban is sokan képviselik majd Miskolcot" – mondta a sportvezető.

Az emléktáblákat Veres Pál polgármester és Fábián László főtitkár leplezte le.

Miskolc varos olimpikonjai 230721 ja 5
Juhász Ákos/minap.hu

Az avatóünnepségen beszédet mondott Géra Imre, kétszeres olimpikon kerékpáros, aki a Miskolci Vasutas SC színeiben versenyzett. Beszéde végén mécsest is gyújtott az emlékfalnál, azon sporttársai előtt tisztelegve, akik már elhunytak.

Az avatóünnepséget több, a táblán szereplő miskolci olimpikon is megtisztelte jelenlétével: Géra Imre kerékpáros (MVSC); Medgyesi Judit kosárlabdázó (DVTK); Winter Ilona kosárlabdázó (DVTK); Csathó Tamás kerékpáros (MVSC); Király Anita cselgáncsozó (MVSC); Illyés Miklós cselgáncsozó (MVSC); Kuttor Csaba triatlonos (Uniqua Team, Miskolc); Deák Bárdos Mihály birkózó (Diósgyőri BC); Lihi József Péter,biatlonos (Honvéd Papp József SE); Szemcsák Éva biatlonos (Miskolci Honvéd SE). Gyurkota József (Mozgáskorlátozottak Akarat SE) emlékére szülei és az egyesület elnöke, Lénárt György vett részt az eseményen, míg Dudás Gyulát (Diósgyőri AC) – aki Angliában él– edzője, Szűcs József képviselte.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Ignácz Dávid jegyző, az önkormányzat több képviselője, a miskolci sportegyesületek vezetői, és Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, aki kezdetektől fogva segítette az előkészítőmunkát, a kapcsolódó anyagok lektorálását.

Miskolc varos olimpikonjai 230721 ja 39
Juhász Ákos/minap.hu

Az avatóünnepség fogadással és baráti beszélgetéssel zárult, amelyen Veres Pál polgármester emléklapot és kis ajándékot adott a táblán szereplő sportolóknak és a meghívott vendégeknek.

(MOB-MOA/GyB; fotó: Juhász Ákos/minap.hu)