03

Emléktúrán a szombathelyi hagyományőrzők

2023. 06. 08.
Megosztás

A Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület minden évben megemlékezik névadójáról a Farkasráti temetőben lévő sírjánál. Emellett ápolják elhunyt tagtársaik, valamint az egyesülettel kapcsolatba került sportolók emlékét is. Ebben az évben bővült a programjuk, a Csanádi 100 Emlékév alkalmából megemlékeztek Csanádi Árpádról, az egyik legkiválóbb magyar sportdiplomatáról is.

A magyar olimpiai mozgalom emblematikus alakja sírjánál Gál László, az egyesület elnöke köszöntötte a megemlékezőket, majd felkérte a megemlékezés díszvendégét, Schmitt Pált, volt köztársasági elnököt, a Nemzet Sportolóját, Csanádi Árpád követőjét, hogy tartsa meg ünnepi megemlékező beszédét.

05

Schmitt Pál vette át Csanádi Árpádtól a Magyar Olimpiai Bizottságban a főtitkári munkáját (beleértve irodáját és precízen vezetett jegyzeteit is), valamint a NOB-ban betöltött tagságát.

„Amikor 41 évesen bekerültem a NOB szervezetébe furcsa szeretet és jókedv vett körül, ami még neki szólt. Nagyon megbecsülték, mert igazi sportszakember volt, nagy türelemmel és szorgalommal végezte munkáját. Áldásos tevékenységével hozzájárult a magyar sport nemzetközi megbecsüléséhez. Csupán hatvan évet élt, de abba sok minden belefért, teljes volt az élete. Halála idején a NOB sportigazgatójaként is dolgozott. Juan Antonio Samaranch elnök olyan szavakkal méltatta temetésén, amely kevés embernek jut elismerésül. Személyes, szép emlékem róla, hogy mindkét olimpiai aranyérmemet tőle vettem át. Mexikóban és Münchenben is megérezte, hogy hol van esély magyar sikerre” – idézte fel emlékeit Schmitt Pál.

Csanádi Árpád a Ferencváros labdarúgójaként, futballszakemberként, majd egyetemi tanárként is maradandót alkotott. Élete utolsó szakaszában közel a Farkasréti temetőhöz lakott. A megemlékezés végén Schmitt Pál és a Halmay Egyesület képviselői koszorút helyeztek el a 100 éve született legendás sportvezető sírján.

Az ünnepségen részt vett Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, valamint Budai Tibor és Varga Gabriella (a birkózó Varga János özvegye), továbbá a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör tagjai is.

07

A szombathelyi olimpiai baráti kör delegációja ezt követően Halmay Zoltán sírjához vonult, ahol Győr Béla méltatta a vasi egyesület hagyományőrző tevékenységét. Kiemelte, hogy a sport összekovácsoló erejének köszönhetően az egyesület tagjai nem csak a sport világában, hanem azon kívül is összetartó, baráti egységet alkotnak.

08

Az emléktúra során elhunyt budapesti tagtársaik, Lóránt Imre, Fericsán Kálmán és dr. Hencsei Pál sírjánál is megemlékezést tartottak, így tisztelegtek emlékük előtt. Olyan kiváló sportolók, mint Varga János birkózó, Wichmann Tamás kenus, valamint Göröcs János, Várhidi Pál és Tóth II József labdarúgók sírjait is felkeresték, hogy méltó módon megemlékezzenek róluk.

A „halmaysok” múltidőző emléktúráját a Magyar Olimpiai Bizottság is támogatta.

(MOA/Gál László; fotók: Békefi Miklós és Gál Tamás)