Emléküléssel tisztelegtek az olimpiai mozgalom kiválóságaira két fővárosi egyetemen

Emléküléssel tisztelegtek az olimpiai mozgalom kiválóságaira két fővárosi egyetemen

2016. 10. 22.
Megosztás

Az olimpiai eszme ápolása és terjesztése kiemelkedő személyiségeinek, dr. Szymiczek Ottónak, Kleanthis Paleologosnak, valamint dr. Keresztényi Józsefnek tisztelegve avattak emléktáblát, valamint rendezett emlékülést a Testnevelési Egyetem, az ELTE Eötvös József Kollégiuma és a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata.

Október 20-án a Testnevelési Egyetem Dísztermében emléktáblaavató ünnepség volt dr. Szymiczek Ottó és Kleanthis Paleologos, a TF egykori hallgatói és díszdoktorai, a Nemzetközi Olimpiai Akadémia szellemiségét és tevékenységét hosszú időn át meghatározó barátok tiszteletére. Az ünnepség díszvendége volt Marton Szymiczek, dr. Szymiczek Ottó fia és családja Görögországból.

Az ünnepi program keretében a Testnevelési Egyetem képviseletében Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos rektor mondott köszöntőt. A pályatársak görög földön kiteljesedett életútját Szalma László, a Magyar Testnevelési Egyetem Támogató Köre Alapítvány Kuratóriumának elnöke, a TE Atlétikai Tanszék vezetője méltatta. A Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata képviseletében az ezeréves görög-magyar barátságról Agárdi Bendeguz Spyros, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának általános elnökhelyettese mondta el gondolatait.

A program során a rektor úr bejelentette, hogy a TE a jövőben dr. Szymiczek Ottó díjat alapít, melyet a tudományos kutatásokban jeles eredményt elértek részére adnak át. Marton Szymiczek ezt megköszönte maga és családja nevében, és anyagi támogatását illetve édesapja emléktárgyait ajánlotta fel a TE részére.

A programot Angelidis Vasilis buzuki számai foglalták keretbe.

Október 21-én, pénteken délután az ELTE Eötvös József Kollégiumban folytatódott a megemlékezések sorozata. A nagyszerű ének és táncos bemutató után kezdődött az érdemi munka.

Dr. Keresztényi József, az ELTE négy évtizeddel ezelőtt indult első Olimpiatörténeti Szemináriumának vezetője, a Magyar Olimpiai Akadémia korábbi alelnöke tiszteletére emléktáblát avattak a szervezők. Az ELTE Eötvös József Kollégium képviseletében Dr. habil. Horváth László igazgató tartotta a táblaavató megemlékezést. Az emléktáblát a megjelent családtagok és a meghívottak, érdeklődők jelenlétében a volt tanítványok leplezték le.

Az ünnepi emlékülésen Dr. habil. Horváth László, az ELTE Eötvös József Kollégium igazgatója elnökletével elsőként a görög-magyar barátság az újkori olimpiák tükrében címmel dr. Diószegi György, családtörténész, diaszpórakutató, görögkutató tartott előadást. Ezt követően az olimpiatörténet egyetemi szintű oktatása – olimpiatörténeti szemináriumok az Eötvös Kollégiumban címmel Prof. dr. habil. Dr. Szakály Sándor, az ELTE első Olimpiatörténeti Szemináriumának volt hallgatója, a Magyar Olimpiai Akadémia alelnöke következett. Ezután dr. Keresztényi József és az olimpiai gondolat című előadással dr. Printz János címzetes egyetemi tanár, az ELTE első Olimpiatörténeti Szemináriumának volt hallgatója, a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának tagja folytatta. Az előadások sorát a Magyar Olimpiai Akadémia három évtizede címmel dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára zárta.

A hivatalos program zárása után dr. Szikora Katalin a TE tanszékvezető egyetemi tanára, a MOA Tanácsának tagja tartott néhány perces vetített előadást dr. Szymiczek Ottóról. Dr. Diószegi György az előadásához kapcsolódó kiadványt ajándékozott az emlékülés minden résztvevőjének. A tartalmas, kétnapos programot kötetlen baráti beszélgetés zárta.

Köszönet a szervezőknek a méltó emlékállításért, az egykori nagyszerű kezdeményezésért! A beszélgetések egyik fő és nagyszerű összegzése volt, hogy az Olimpiatörténeti Szemináriumok nagy valószínűséggel újraindulnak. Fogadókészség van rá.

(MOA-MOB/Győr Béla, fotó: Győr Béla)