Gyulay schmidt mpbszalmaspeter

„Ennek a támogatásnak köszönhetően anyagi akadálya nincs az eredményességnek”

2023. 11. 07.
Megosztás

A Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága jövőre megközelítőleg 20 milliárd forinttal segíti a párizsi olimpiára és paralimpiára készülő sportolókat, szövetségeket. A 2024-es játékok megnyitója előtt 262, a paralimpia előtt 295 nappal a belvárosi Párisi Udvarban tartott sajtótájékoztatón felszólalt dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság és Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elő embere is.

Dr. Schmidt Ádám a keddi sajtóeseményen elmondta, ez az összeg már az év elején, három támogatási körön keresztül, eljut az érintettekhez. A Magyar Olimpiai Bizottság a rendes éves, működési költségén felül 1,289 milliárd forintos támogatásban részesül annak érdekében, hogy biztosítsa a kiutazást, az ott tartózkodást, és a felszereléseket. A nemzeti versenysport program keretein belül a 46 olimpiai sportág szövetsége tavaly összesen 15,919 milliárd forint támogatáshoz jutott, ez körülbelül másfél milliárddal nőhet azzal, hogy a keretösszeg 500 millió forinttal emelkedik, és minden szövetség ötmillió forintot kap egy-egy olimpiai kvóta után. Schmidt Ádám kiemelte, mivel eddig 58-an (12 sportágban) szereztek indulási jogot a párizsi játékokra, egy feltételezett, körülbelül 160 fős létszám nagyjából 800 millió forintos támogatást eredményezne a kvalifikációs időszak zárultakor. A harmadik támogatási kör keretein belül 350 millió forintot különítettek el a tatai edzőtábor klimatizálására, eszközbeszerzéssel pedig 600 millió forint értékben segítik a szövetségeket.

A MOB az elmúlt hetekben egységes szempontrendszer alapján egyeztetéseket folytatott az érintett sportági szakszövetségekkel és a sportért felelős államtitkársággal, utóbbi a döntések során a MOB javaslatait is figyelembe vette, azokat beiktatta.

20231107 019 Paris 2024 sajtotajekoztato
MOB-Média/Szalmás Péter

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke hangsúlyozta, ennek a támogatásnak köszönhetően anyagi akadálya nincs az eredményességnek. Hozzátette, szeretnék mindenképpen túlszárnyalni a tokiói 173 fős sportolói létszámot, ez viszont nagyban függ majd attól, hogy a férfi vízilabdázók mellett mely csapatoknak sikerül kivívni az indulást. „A Team Hungary létszáma reálisan 160-180 fő lehet.” A MOB elnöke megjegyezte, nemcsak az ország presztízse miatt fontos a magyar csapat létszámának nagysága, hanem azért is, mert ettől függ, milyen „súllyal" kezelik a csapatot, például a szállások kiosztásánál.

„Közel negyven évre tudok visszatekinteni az olimpiák vonatkozásában. Azt látjuk, hogy ma már ténylegesen igaz a mondás, hogy a kijutás sokszor nehezebb, mint az olimpiai jó szereplés” – jelentette ki a Szöulban olimpiai bajnok sportvezető. Hozzátette: „ahogy láttuk az atlétikai világbajnokságon is, olyan nemzetek jelentek meg az alapsportágakban is, amelyekkel eddig nem kellett számolni. A feltörekvő vagy új sportágakban pedig sajnos fel kell zárkóznunk a nemzetközi élmezőnyhöz, mert van legalább kétezer kvóta, amire mi egyáltalán nem lövünk. Ezt segítheti elő többek között, hogy nálunk tartják az úgynevezett városi sportokban újonnan életre hívott olimpiai kvalifikációs sorozat olimpia előtti utolsó versenyét, amelyben BMX freestyle, gördeszka, falmászás és breaktánc sportágakban osztanak kvótákat”. Ezekben a magyarok nem minden sportágban érdekeltek, de jó lehetőség a hazai versenyzőknek, hogy felmérjék a nemzetközi színvonalat.

20231107 008 Paris 2024 sajtotajekoztato
MOB-Média/Szalmás Péter

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) számára 300 millió forint támogatás biztosított. Szabó László, az MPB elnöke, a MOB tagja elmondta, ez az összeg teljes egészében fedezi a magyar paralimpiai csapat részvételét, beleértve az utazást, biztosítást, sportruházatot és egészségügyi ellátást. A sportvezető kifejtette, amíg Tokióban 164 ország sportolói álltak rajthoz – és mintegy fele, 81 volt éremszerző –, addig Párizsban 180 nemzet részvételére számítanak. A programban szereplő 22 sportág közül 17-ben lehet magyar érdekeltség. A magyar paralimpikonok ezidáig 160 érmet nyertek a paralimpiai játékokon. Jelenleg 12 kvótát számlálnak.

Az eseményen szóba kerültek a hazai rendezésű kvalifikációs események is, melyek hozzájárulnak a kvótaszerzési folyamathoz is. A sportvezetők köszönetet mondtak a jelentős támogatásért a HM sportért felelős államtitkárságának.

Az eseményen részt vett két, már biztos olimpia és paralimpiai induló. Vogel Soma, a fukuokai világbajnokságon aranyérmes férfi vízilabda-válogatott kapusa arról beszélt, az együttesnek nagy könnyebbséget jelent, hogy a lehető leghamarabb biztosította párizsi részvételét, így a közelgő Európa-bajnokságon és világbajnokságon lehetősége lesz a fejlődésre, összeszokásra. „Egy tétel kipipálva. Nem kell már a kvótáért stresszelni, minden befektetett munka a minél jobb eredményhez, az éremhez segíthet hozzá.”

20231107 018 Paris 2024 sajtotajekoztato
MOB-Média/Szalmás Péter

A Pécsről érkezett, Tokióban aranyérmes Konkoly Zsófia már a harmadik paralimpiájára készül, mint elmondta, ennyire korán még ő sem szerzett kvótát, és bízik az újabb sikeres szereplésben. Az indulási joghoz az idei vébén szerzett győzelme és vb-ezüstérme segítette hozzá.

Az eseményen részt vett Fábián László, a MOB főtitkára, dr. Bartha Csaba operatív- és Tóth Anita kommunikációs igazgató is.