Erdimari

Érdi Mári: „Nem leszek olimpiai bajnok Párizsban..."

2024. 08. 04.
Megosztás

Világ- és Európa-bajnok vitorlázónk, Érdi Mária hajóosztálya egyik esélyeseként érkezett a párizsi olimpiára, ám az első három nap futamai nem úgy alakultak, ahogy a magyar versenyző tervezte. Ennek oka pedig egy sajnálatos, visszatérő sérülés, ami megakadályozza Érdit abban, hogy azt nyújtsa, amit megszoktunk tőle, amit szeretett volna.

„Nem leszek olimpiai bajnok Párizsban…" – nyilatkozta Érdi Mária, aki hat futam után a 24. helyen áll az olimpián. – Sajnos van egy visszatérő deréksérülésem, amivel évek óta küszködöm, ez újult ki július elején. Annak ellenére, hogy mindent megpróbáltunk az orvosokkal és fizikoterapeutákkal, az állapotom egész hónapban folyamatosan romlott, nem tudtam érdemi edzésmunkát végezni… Ennek ellenére mindannyian bíztunk benne, hogy meg tudjuk valósítani, amit elterveztünk, vagyis vitorlázhatok az aranyéremért. Ma azonban a 15-18 csomós szélben úgy versenyeztem, és úgy éreztem magam, mintha nem is én ülnék a hajóban. Akkor megfordult a fejemben, hogy nem bírom tovább ezt a szenvedést és hazamegyek. De nem így lesz! Elhatároztam, hogy bár nem leszek olimpiai bajnok – ami nagyon fáj, hiszen ezért dolgozom a riói olimpia óta – tartozom annyival magamnak és mindenkinek, aki támogat, hogy bármennyire is fáj most fizikailag és érzelmileg, végigvitorlázom ezt az olimpiát és megpróbálok felállni ebből a nehéz helyzetből. Köszönöm mindenkinek, aki mellettem áll, remélem senkinek sincs kétsége afelől, én sajnálom a legjobban, hogy ez így alakult.”

A vitorlázó válogatott két szövetségi kapitánya, Berecz Zsombor és Ian Ainslie természetesen tisztában volt Érdi mostani szereplésének hátterével.

„Értetlenül állnánk az események előtt, ha nem ismernénk az okokat – mondta az olimpiai ezüstérmes Berecz Zsombor, akinél jobban aligha érti meg bárki Érdi Máriát. – Tisztán látszik, hogy Mári teljesítményét korlátozza a sérülése. Az elsődleges célját, az álmát, amiért idejött, nem fogja elérni. De az igazi sportoló attól különleges, hogy nem adja fel. Idéznem kell a fiatal magyar vitorlázók üzenetét, amit sportolóinknak küldtek az olimpia rajtja előtt: Két szót ismerek, mindig és soha. Küzdeni mindig, feladni soha!”

A kapitány hozzátette: a következő napokban várhatóan gyengül majd a szél, így abban bíznak, hogy csökken Érdi hátránya, és javítani tud jelenlegi pozícióján.

A Magyar Olimpiai Bizottság orvosai a hazai sportági szövetség értesítését követően megszervezték Mári számára a lehető leghatékonyabb kezeléseket. Mindezek ellenére a panaszok súlyossága és az idő rövidsége miatt az elért javulás bár igen biztató volt, az élsporttal járó teljes terhelés nem vált lehetségessé.

A Magyar Olimpiai Csapat vezető orvosa, dr. Tállay András elmondta: Mári további versenyzése lehetséges. A sportolóval együtt bíznak abban, hogy az olimpia befejezése utánra tervezett további beavatkozások és kezelések után Érdi Mári egészségesen térhet majd vissza az élsporthoz.