Erdi mallorca

Érdi Mária nyerte a vitorlázók mallorcai világkupa versenyét

2024. 04. 08.
Megosztás

Érdi Mária olimpiai bajnokok előtt nyert rangos világkupaversenyt. Egy olimpiai kvótával fejezték be birkózóink az európai olimpiai kvalifikációs viadalt. Eurokupa ezüsttel hangoltak az olimpiai kvalifikációs tornára a női kézilabdázók. Gyaloglóinknak Podebrady volt az utolsó felkészüűlési állomása az olimpiai kvalifikációs váltó-vb előtt. Hamar búcsúztak az asztaliteniszezőink a horvátországi WTA-tornán. Nyolc magyar döntős a tornászok eszéki challenge világkupa versenyén. Tartalékos női teniszválogatott szerepel a Billie Jean King Kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjának hétvégi tornáján.

Mari ek2024
facebook/erdimari

Vitorlázás. A világ- és Európa-bajnok Érdi Mária 14 pontos előnnyel várta az 53. Trofeo Princesa Sofia szombati éremfutamát. Ebben kilencedik lett, de ez is elég volt neki az aranyérem megszerzéséhez a 116 hajót számláló mezőnyben. Igen erős mezőny gyűlt össze az olimpiai szisztémát követő, tíz futamból és az éremfutamból álló versenyen: rajthoz állt a legutóbbi két olimpia aranyérmese, illetve az elmúlt 7 év valamennyi világbajnoka is. Az egyaránt 3x-os vb-aranyérmes, tokiói olimpiai bajnok dán Anne-Marie Rindom 11., a riói győztes holland Marit Bouwmeester 18., a kétszeres világbajnok belga Plasschaert 21. lett.

"Ez az egyik legrangosabb vitorlásverseny. Hosszú és fárasztó hét van mögöttem. Erős széllel kezdődött és a végére legyengült. Sikerült minden helyzethez a lehető legjobban alkalmazkodnom" – idézte csapata a beszámolójában a tavalyi év legjobb magyar női sportolójának megválasztott Érdi Máriát, aki legközelebb Hyeres-ben versenyez.

A férfiak ILCA 7 hajóosztályban az ugyancsak olimpiai kvótás Vadnai Jonatán a 193 induló közül a 25. helyen végzett.

Az IQ FOIL olimpiai szörf kategóriában indult Szentiványi Sára is, aki a 72. helyen fejezte be a versenyt.

Kvotas nagy
facebook/birkozoszov.hu

Birkózás. Bakuban az európai olimpiai kvalifikációs versenyen 13 magyar birkózó próbált a két tavalyi belgrádi világbajnok, Losonczi Dávid (kötöttfogás, 87 kg) és Muszukajev Iszmail (szabadfogás, 65 kg) után további párizsi indulási jogokat szerezni a párizsi olimpiára. A súlycsoportok döntősei örülhettek a kvótáknak.
Az első napon pénteken négy kötöttfogású honfitársunk volt érdekelt. Közülük ketten, Váncza István (67 kg) és Lévai Zoltán (77 kg) egészen a kvalifikáció kapujáig, az elődöntőig menetelt. Ott Váncza az olimpiai ezüstérmes ukrán Parviz Naszibovval csatázott. 4-4-es állásnál az ukrán kiléptette őt a zónából, ami 5-4-es magyar vereséget, s ukrán kvótát eredményezett. Lévait az elődöntőben az U23-as Európa-bajnok finn Jonni Sarkkinen váratlanul simán verte technikai tussal.
Szombaton a nőknél – mint arról már korábban beszámoltunk – a 76 kg-os súlycsoportban Nagy Bernadett kvótát szerzett a nemzetnek. Bognár Erika (57 kg), Szabados Noémi (68 kg) egy-egy összecsapást nyert, mielőtt vereséget szenvedtek. Orsós Sztálvira (53 kg), valamint Elekes Enikő (62 kg) egyből kikapott.
Kvóta nélkül maradtak vasárnap a szabadfogásúak, akiknél Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg) és Ligeti Dániel (125 kg) egyaránt a negyeddöntőben kapott ki, akárcsak az első mérkőzését megnyerő Kuramagomedov Murad (74 kg), míg Püspöki Patrikot (86 kg) a selejtezőben állították meg. Az utolsó lehetőség a párizsi kvalifikációra birkózóink számára a május 9-12. között Isztambulban rendezendő világkvalifikációs torna, ahol az első három helyezett szerez nemzetének indulási jogot az olimpiára.

Nõi kézilabda Eurokupa - Magyarország-Ausztria
MTI, Krizsán Csaba

Kézilabda. Magyarország Ausztriával és Svájccal közösen rendezi az olimpia után a 2024-es női Európa-bajnokságot. Az Eurokupában azok a csapatok vehettek részt, amelyek nem léptek pályára a decemberi, magyar-osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokság selejtezősorozatában. A torna utolsó fordulójában a magyar válogatott Győrben 36-30-ra nyert az osztrákok ellen. A másik mérkőzésen: Svájc-Norvégia 22-42 (7-21). Az Eurokupa végeredménye: 1. Norvégia 12 pont, 2. Magyarország 8, 3. Svájc 4, 4. Ausztria 0

A Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány irányította csapat csütörtökön Kamerunnal, pénteken Svédországgal, vasárnap Japánnal mérkőzik meg az ötkarikás indulási jogért Debrecenben. A torna első két helyezettje szerez olimpiai kvótát.

Befejeződtek a közös rendezésű Eb-selejtező csoportjainak küzdelmei. is A három rendező ország csapata, valamint a címvédő Norvégia nem szerepelt a selejtezőben. A csoportok első és második helyezettjei mellett a négy legjobb harmadik is kijutott az Eb-re. A női szakág történetének első 24 csapatos Európa-bajnoksága november 28-tól december 15-ig tart. A csoportmérkőzéseknek Bázel, Innsbruck és Debrecen ad otthont, a középdöntőket Debrecenben és Bécsben rendezik, míg az elődöntőknek, valamint a helyosztóknak és a döntőnek az osztrák főváros lesz a helyszíne. A torna 16 játéknapja során 65 meccsből összesen 24-et játszanak Magyarországon. A csoportkör sorsolására április 18-án este kerül sor Bécsben.

A női Európa-bajnokság mezőnye:

Ausztria, Magyarország, Svájc, Norvégia, Dánia, Svédország, Hollandia, Románia, Franciaország, Spanyolország, Montenegró, Horvátország, Észak-Macedónia, Németország, Ukrajna, Csehország, Szlovénia, Szerbia, Izland, Lengyelország, Törökország, Szlovákia, Portugália, Feröer-szigetek

Recsei
atletika.hu

Atlétika. A gyaloglók olimpiai felkészülésének következő állomása a hagyományos Podebrady-ban megrendezendő nemzetközi verseny volt. Jelentős eltérés az előző évekhez képest, hogy a cseh rendezők csökkentették a válogatott viadalnak számító résztvevők körét, ahová a tavalyi eredmények alapján válogatottunk nem kapott meghívást. Szövetségi finanszírozásban azonban biztosítva lett a legjobbak indulási lehetősége, így tovább nőhettek az olimpiai kvalifikációs magyar esélyek. A csehországi versenyen a nők 20 km-es távján a BHSE versenyzője, Récsei Rita a 19. (1:33:34), klubtársa, az U23-as országos csúcstartó, Spiller Tiziana a 28. helyen (1:37:18) ért célba, amely biztató eredmény a közelgő antalyai gyalogló csapat-világbajnokság előtt. A szintén e távon induló Madarász Viktória feladni kényszerült a versenyt. Récsei Rita és Spiller Tiziana a podebrady-i válogatott viadal nemzeteinek csapatversenyében az előkelő 2. helyet szerezték meg a francia csapat mögött. Az idei békéscsabai országos bajnokság győztese, Venyercsán Bence 1:23:30-as idővel a 20. helyen végzett az igen erős mezőnyben.

A gyaloglás következő nagy megmérettetése április 21-én Antalyában, a gyalogló csapat-vb, ahol a Récsei Rita-Venyercsán Bence, és a Spiller Tiziana-Helebrandt Máté párosok szállnak harcba az olimpiai váltókvóta megszerzéséért.

Pota
asztaliteniszezz.hu

Asztalitenisz. Visszafogott létszámú csapattal nevezett a magyar szövetség a világranglista pontszerző WTT-sorozat Varasdon zajló feeder besorolású versenyére: a háromfős küldöttségből a fiatal Varga Botond már szerdán, a selejtezőben kiesett, Majoros Bence és Póta Georgina pedig a csütörtökön rajtoló főtáblán mutatkozott be. Majoros (világranglista-207.) a háromszoros Európa-bajnok – kétszer párosban, egyszer csapatban lett aranyérmes – Daniel Habesohn (53.) ellen állt asztalhoz. Első számú férfijátékosunk gerincsérve miatt a télen több hetet kihagyott, s azóta még nem érte utol magát. Ennek ellenére Majorosnak megvolt az esélye arra, hogy szorosabbá tegye a meccset, ugyanis az osztrák 2:1-es vezetésénél a negyedik etapban négy játszmalabdája is volt az egyenlítéshez, ám egyik lehetőséggel sem tudott élni, Habesohn viszont mindjárt az első mérkőzéslabdáját győzelemre váltotta. Pótára (75.) sem várt sétagalopp, ugyanis a 19 éves Odo Szacukival (–) kellett megmérkőznie. A japánok ifjú tehetsége néhány éve robbant be köztudatba, 15 esztendősen már az 54. helyen jegyezték, ám mivel tizenöt hónapja nem indult nemzetközi versenyen, jelenleg nincs is világranglista-helyezése. Szacuki egy szoros és két sima játszmában győzte le Pótát.

Torna ob
MTI, Hegedüs Róbert

Torna. Hat magyar indult az eszéki challenge világkupa-versenyen. A nők és férfiak is egyaránt 4 - 4 szeren jutottak be a fináléba. Női fronton Mayer Gréta ugráson hozott egy ezüstérmet, ráadásul úgy, hogy egészségügyileg nem volt toppon még a finálé reggelén. Makai Lilla ugyan a legjobb pontszámmal kvalifikált a felemáskorlát fináléba, de végül negyedikként zárt. Kiss Balázs gyűrűn és Mayer Gréta talajon volt a legközelebb a dobogóhoz, mindketten a negyedik helyen végeztek. A többi döntős magyar közül Makai Lilla gerendán ötödik, talajon hetedik lett, míg Závory Szilárd gyűrűn, Kutasi Hanna gerendán zárt a nyolcadik pozícióban. Mészáros Krisztofer talajon a 6., korláton 8. helyen végzett.

King csapat
facebook/tennis.hu

Tenisz. Nehéz csoportba került a tartalékos magyar női teniszválogatott a Billie Jean King Kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjának hétvégi tornáján, amelynek a portugáliai Oeiras ad otthont. A magyar szövetség tájékoztatása szerint a vasárnapi sorsoláson Ausztria, Bulgária és Dánia lett Palágyi Miklós kapitány együttesének az ellenfele az A jelű kvartettben. A három csoport első helyezettje és a másodikok különcsatájának a győztese jut tovább a világdöntő selejtezőjébe, míg a 12 csapatos torna utolsó két helyezettje kiesik a zóna II-es csoportjába.

A magyar válogatottat így Babos Tímea (160.), Stollár Fanny (282.), Szabanin Natália (581.) és Nagy Adrienn (717.) alkotja, az egyaránt top 200-as Bondár Anna, Gálfi Dalma és Udvardy Panna lemondta a szereplést.

Gálfi Dalma feladta elődöntőjét a spanyolországi La Bisbal d'Empordában zajló, 115 ezer dollár összdíjazású salakpályás női challenger-tenisztornán. A világranglistán 148. játékos szombaton az argentin Maria Lourdes Carléval (98.) csapott össze, akit legyőzött korábbi egyetlen találkozójukon. Második mérkőzésükön a hatodik helyen kiemelt ellenfél két brékkel gyorsan elhúzott 5:0-ra, ekkor a balatonfüredi teniszező ápolást kért. Miután visszatért a pályára, megnyerte első gémjét, de a szettet már nem tudta megmenteni. A folytatásban 1:1 volt az állás, amikor a 25 éves magyar játékos jelezte, hogy nem tudja folytatni. Gálfi és Babos Tímea párosban döntőt vívott volna 14 órától Katalóniában, ellenfelük a cseh Miriam Kolodziejova és Anna Siskova lett volna. A magyar duó azonban Gálfi térdsérülése miatt nem állt ki a meccsre.

Fucsovics Márton két játszmában kikapott a címvédő és első kiemelt norvég Casper Ruudtól az 579 ezer euró (225 millió forint) összdíjazású, estorili salakpályás férfi tenisztorna péntek esti negyeddöntőjében. A világranglista-85. magyar játékos szerdán az argentin Pedro Cachint, a csütörtöki nyolcaddöntőben pedig - meccslabdákat hárítva - egy igazi klasszist, a hetedik kiemelt francia Gaël Monfilst búcsúztatta.

(MOB-öszeállítás)