Mohamed Aida a 11. helyen végzett a szöuli versenyen

Érem – két esztendő után!

2013. 03. 10.
Megosztás

Ez a hétvége sem múlt el egyéni érem nélkül a külföldi Világkupákon – köszönhetően Mohamed Aidának, aki harmadik lett a tauberi női tőr Vk-n. Solti Antal tanítványa legutóbb két éve volt dobogós ilyen rangos versenyen! A barcelonai női párbajtőr Vk-n Szász Emese a nyolcaddöntőben búcsúzott.

„Sokat segített lelkileg a férjem, itt volt végre velem a Mesterem, felszabadultan vívtam, újra tininek éreztem magam!” - nyilatkozta többek között Mohamed Aida, nem sokkal a Tauberbischosfheimben megnyert bronzérme átvételét követően. Érthető az öröme. Az elmúlt két esztendőben nem ért el hasonló sikert a 37. évében járó klasszis. Most bebizonyította, hogy képes rá, sőt… Kreiss Gábor fegyvernemi vezető edző így nyilatkozott Aida teljesítményéről: „Végig parádésan vívott Aida, pedig, például a francia Guyart személyében, rangos ellenfelekkel találkozott. A szezonban messze a legszebb és legeredményesebb vívását mutatta, nagyon örültünk neki. Az elődöntő is végig szorosan alakult az olimpiai bajnok Di Francisca ellen. Csak amikor a hajrában futni kellett az egyenlítésért, akkor nőtt a különbség. Jól vívott Kreiss Fanni is, egyetlen tussal maradt alul a 16-ért, kár volt érte.”

De térjünk vissza Aidához, aki a következőképpen értékelte saját eredményét.

„Sok munka van ebben a sikerben, és ezt nem csak a vívás mennyiségére értem. Fizikailag és mentálisan is most kerültem helyre. Eddig valahogy nem állt össze a kép, talán a kelleténél többet filozofáltam és kevesebbet vívtam a páston. Most valahogy úgy ment minden, mint régebben. Élveztem a versenyt, jól összpontosítottam, és nem bonyolítottam túl a dolgokat. Nagyon kellett ez a siker.”
Bizony, nagyon kellett Aidának, és nagy szüksége volt rá a női tőr szakágnak. Erőt adhat ez a vasárnapi csapatversenyre is, melyen a Mohamed Aida, Kreiss Fanni, Varga Katalin, Szalai Szonja összeállítású négyes (Knapek Edina és Varga Gabi sérülés miatt nem szerepel) az Egyesült Államokkal vív a nyolc közé jutásért.

Barcelonában ezúttal nem sikerült az eddigiekhez hasonló bravúr a női párbajtőrözőknek. A 32 közé egyedül Szász Emese jutott – Révész Julianna egyetlen tussal kapott ki -, a nyolcaddöntő azonban végállomást jelentett a múlt heti, St. Maur-i ezüstérmesnek. Csapatban lehet javítani vasárnap: az elmúlt két Vk-versenyen második magyar válogatott Szász, Révész, Budai Dorina, Antal Edina összeállításban szerepel.

Női tőr Világkupa, Tauberbischofscheim, 132 induló.
A 32-be jutásért: Kreiss-Ross (amerikai) 15:12, Mohamed-Lee (koreai) 15:3, Varga K.-Cipriani (olasz) 7:15.
A 16-ba jutásért: Kreiss-Cipriani (olasz) 10:11, Mohamed-Troiano (brit) 15:9.
Nyolcaddöntő: Mohamed-Guyart (francia) 15:13.
Negyeddöntő: Mohamed-Durando (olasz) 15:12.
Elődöntő: Mohamed-Di Francisca (olasz) 8:13
Végeredmény: 1. Deriglazova (orosz), 2. Di Francisca (olasz), 3. Mohamed Aida és Errigo (olasz), …32. Kreiss Fanni, …51. Varga Katalin, …82. Varga Gabriella (visszalépett), …101. Szalai Szonja, …127. Lupkovics Dóra.

Női párbajtőr Világkupa, Barcelona, 198 induló.
A 32-be jutásért: Révész-Hurley (amerikai) 14:15, Várnai-Xu (kínai) 6:15, Szász-Barvestad (svéd) 15:10.
A 16 közé jutásért: Szász-Candassamy (francia) 11:9.
Nyolcaddöntő: Szász-Fiamingo (olasz) 10:15.
Végeredmény: 1., 2. , 3. Rembi (francia) és Branza (román), …1Szász Emese, …Révész Júlia, …Várnai Vivien, …76. Kolczonay Anna, …78. Antal Edina, …89. Budai Dorina, …116. Mihály Kata, …121. Zavoda Dóra, …136. Lutz Alexandra, …150. Tóth Annamária, …162. Kazarjan Annie.

(Forrás: hunfencing.hu)