20240802 033 PARIS 2024 ferfi vivas

Olimpiai bajnok a magyar férfi párbajtőrcsapat!

2024. 08. 02.
Megosztás

Aranyérmes lett a párizsi olimpián az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású magyar férfi párbajtőrcsapat, megszerezve a magyar vívósport 93. ötkarikás érmét, 39. aranyát.

A magyarok a finálét a címvédésre készülő japánok ellen vívták a Grand Palais impozáns csarnokának teltházas közönsége előtt. Válogatottunknak délután a kazahok (45-30) és a házigazda franciák (45-30) legyőzésével vezetett az útja a péntek esti döntőig.

Andrásfi Tibor (BVSC), Koch Máté (Vasas SC) és Siklósi Gergely (Budapesti Honvéd SE) is kiegyensúlyozottan vívott délután, az esti programban már Nagy Dávid (Vasas SC) is szerepet kapott. 15-14-ig folyamatosan vezettünk, a japánok azonban feljöttek, és nagyon szoros csata alakult ki a két válogatott között, míg nem 26-25-nél ráadástussal aratott győzelemnek örülhettünk.

A mérkőzés elején egyszer csak üdvrivalgásba törtek ki a franciák nem kevesen voltak, hiszen előzőleg az ő válogatottjuk volt a páston , himnuszt is énekeltek, a hírek szerint úszó üdvöskéjük, Léon Marchand 200 vegyesen olimpiai bajnok lett ezt ünnepelték pár percig, ez a magyar szurkolóknak persze vélhetően csak később „jött át”.

A párbajtőrözők a Magyar Olimpiai Csapat ötödik érmét a második aranyat szerezték a párizsi olimpián, Muhari Eszter bronza, a férfi kardválogatott ezüstje után a harmadikat vívásban.

Eredmények
Negyeddöntő: Magyarország-Kazahsztán 45-30, Franciaország-Egyiptom 45-39, Japán-Venezuela 39-33, Csehország-Olaszország 43-38
Elődöntő: Magyarország-Franciaország 45-30, Japán-Csehország 45-37
Döntő: Magyarország-Japán 26-25

Az eredményhirdetésnél az egyik éremátadó Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja volt.

Legutóbb a riói olimpián örülhettünk ebben a fegyvernemben éremnek, akkor Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András és Somfai Péter bronzérmes lett, és 52 éve, 1972-ben, Münchenben győzött legutóbb magyar férfi párbajtőrcsapat (Fenyvesi Csaba, Kulcsár Győző, Schmitt Pál, Erdős Sándor, Osztrics István) olimpián.

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílt a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.