Tomz2513

Értékes olimpiai kvalifikációs pontokat gyűjtöttek a triatlonisták

2022. 06. 13.
Megosztás

Legjobb magyarként Lehmann Csongor a 15. helyen végzett a triatlonosok világbajnoki sorozatának szombati versenyén, Leeds-ben. Két magyar második hely az ankarai öttusa világkupa-versenyen. Székely Zója aranyérmes az eszéki világkupa-állomáson. Balogh Mátyás indulási jogot szerzett Magyarországnak a 2023-as Európa Játékokra.

Bl wtcs leeds jun12 6084
triathlon.org, Ben Lumley

Triatlon. Leeds-ben folytatódott a sportág 2 évig tartó olimpiai kvalifikációs versenyeinek a sora. A tavaly U23-as világbajnok Lehmann Csongor 54:16 perc alatt teljesítette a 750 méter úszásból, 20 kilométer kerékpározásból és 5 kilométer futásból álló sprinttávot. Ezzel a teljesítménnyel a 15. helyet szerezte meg, közel 1 perces hátránnyal az új-zélandi Hayden Wildetől. A további magyar indulók közül a tokiói olimpián hetedik Bicsák Bence a kerékpár végén és a futás során sokat dolgozott a korábban összeszedett jelentős hátránya lefaragásán, és végül a 24. lett, míg az úszást követően a vízből még a mezőnyből elsőként kiszálló Dévay Márk a 27. helyen zárt.

A női versenyen nem volt magyar induló. A vegyes váltók küzdelmében a Lehmann Csongor, Kropkó Márta, Bicsák Bence, Sárszegi Noémi alkotta négyes a 14. helyen végzett. A következő vegyes váltó két hét múlva kerül megrendezésre a montréáli világbajnokságon. Ezen a verseny két férfi és két női váltó indulási jogot szerez a 2024-es párizsi játékokra.

Ankara 2022 vk
Nuno Goncalves

Öttusa. Ankarában fejeződött be az öttusázók ezévi világkupa-sorozata. A 70 fős férfimezőnyt két selejtezőcsoportra osztották. Az első 15-15 hely ért automatikus elődöntőt, illetve további hatan a pontszámuk alapján léptek tovább. Az elődöntőbe mind a négy magyar – Bőhm Csaba, Kardos Bence, Marosi Ádám és Demeter Bence – helyezéssel jutott be. Csütörtökön következett a körvívás, melynek eredményét magukkal vitték a versenyzők a további szakaszokba. A legjobban Bőhm teljesített, aki 20 győzelmet aratott és 15 ellenfelétől kapott ki. Marosi 17/18-cal, Demeter 16/19-cel, Kardos pedig 12/23-mal zárt. Utóbbi nem is tudott az elődöntőből a 18-as fináléba jutni pénteken, a másik három magyarnak azonban ez összejött. A szombati döntőben Demeter hibátlanul teljesítette a lovaspályát, Bőhm és Marosi egy veréssel ment végig. A bónuszvívásban csak utóbbinak, a kétszeres egyéni világbajnok, olimpiai bronzérmes Marosinak sikerült pluszpontot szereznie, mégpedig kettőt. A 200 méteres úszást Bőhm 2:02.38 perccel megnyerte, Demeter 2:03.74-gyel negyedik, Marosi 2:04.50-nel hatodik lett. A kombinált számban Bőhm 10:27.11 perccel a második időt érte el, Demeter 10:36.84-gyel a hatodik legjobb volt ebben a szakaszban, Marosi pedig 11:03.53-mal a tizenötödik.

Bőhm Csaba ezzel a ragyogó teljesítménnyel ezüstérmet szerzett az öttusázók törökországi világkupaversenyén, Ankarában. Demeter Bence hetedik, Marosi Ádám 11. helyen zárt. A győztes – a tokiói olimpiai bajnok brit Joseph Choong – mindössze egy másodperccel előzte meg Bőhmöt.

Az 58 fős női mezőny selejtezője hasonló koreográfiával bonyolították le, mint a férfiakét. Az A-csoportban Guzi Blanka hetedik, a B-ben Réti Kamilla 13. lett. Szerdán következett a körvívás. Réti 21 győzelemmel és 14 vereséggel, Guzi 13/22-vel zárt. A csütörtöki elődöntőből Réti az A-csoportban hatodik lett, Guzi a B-ben kilencedikként végzett, de pontszáma elégnek bizonyult a fináléhoz. A szombati döntőben Réti egy veréssel, míg Guzi hibátlanul ment végig a lovaspályán, a bónuszvívásban előbbi négy, utóbbi két pluszpontot szerzett, majd a 200 méteres úszásban mindkét magyar a mezőny második felében zárt: Guzi 2:20.32 perccel, Réti 2:31.85-tel. A négy lövészettel megszakított 3000 méteres futásban viszont mind a ketten remekeltek: Réti 11:33.85 perccel a második, Guzi 11:50.28-cal az ötödik legjobb időt érte el. A versenyt a brit Jessica Varley nyerte, négy másodperccel megelőzve Réti Kamillát.

A világ legjobb 72 öttusázója térhet majd vissza a világkupa döntőjére, amit Ankarában rendeznek június 24. és 26. között. Másnap, június 27-28-án Ankarában egy tesztverseny keretében mutatkozik be az öttusa legújabb ötödik tusája, az akadályverseny.

Nõi torna Európa-bajnokság
MTI/EPA, -

Torna. Szép eredményeket értek el sportolóink az eszéki Challenge-világkupán.

A szerenkénti finálék első napján a magyaroknak hat döntős szereplése volt. Az Európa-bajnoki ezüstérmes Székely Zója parádés teljesítményt nyújtva a dobogó tetejére állhatott felemáskorláton. Bácskay Csenge ugráson negyedik, Mészáros Krisztofer lólengésen negyedik, korláton ötödik lett, míg Tomcsányi Benedek talajon zárt az ötödik pozícióban.

A négynagyos viadal utolsó finálés napján két magyarért szoríthattunk. Tomcsányi Benedek gyűrűn, míg Szujó Hanna talajon volt érdekelt. Hanna szinte ugyanolyan pontszámot kapott, mint a selejtező alkalmával, és ahogy akkor, úgy ez most is a hatodik helyhez volt elegendő (12.500). Tomcsányi Benedek gyűrűn 12.433 ponttal fejezte be a versenyt, és a nyolcadik helyen végzett.

Folytatás a jövő héten, Koperben.

210702 0047 FI2 960px
Földi Imre

Íjászat. A müncheni pályaíjász Európa-bajnokságon a magyar versenyzők ugyan nem nyertek érmet, de ugyanott, a pénteki kvótaszerző versenyen Balogh Mátyás második lett. Ezzel indulási jogot szerzett Magyarországnak a 2023-as Európa Játékokra.

A hazai sportági szövetség honlapjának közlése szerint a nyolcaddöntőben és a legjobb nyolc között is izraeli ellenfelet győzött le, majd osztrák íjász ellen nyert, végül a döntőben a finn Antti Tekoniemitől kikapott.

A jövőévi Európa Játékokat Krakkóban rendezik június 21. és július 2. között.

(MOB-összeállítás)