Értekezlet, kiállítás-megnyitó Debrecenben és megemlékezés Farkasréten

Értekezlet, kiállítás-megnyitó Debrecenben és megemlékezés Farkasréten

2022. 02. 06.
Megosztás


Szervezőbizottsági ülés a Stefánia Palotában, kiállítás Debrecenben, Bóbis Gyula-megemlékezés Farkasréten. A Magyar Olimpiai Akadémiai elmúlt másfél hetének hírei következnek.

Az Adrianus Alapítvány a Falvak Kultúrájáért, az alapítvány részeként működő Katonaolimpikon Baráti Kör és a Magyar Honvédség Parancsnoksága közös szervezésében „Toborzó Emlékfutás 2022.” elnevezéssel rendeznek sporteseményt május 6. és 20. között. A rendezvény előkészítése érdekében kibővített szervezőbizottsági értekezletet szerveztek a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ Zrínyi Miklós termében, február 2-án. A megbeszélésre meghívást kapott Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára. A futás egyik szervezője ugyanis az egyik baráti kör, az eseményen pedig számítanak az olimpiai baráti körök és iskolák részvételére, a helyszíni szervezésekben, aktivitásban.

A Debrecen büszkeségei – Az olimpiák hősei címmel nyílt kiállítás Debrecenben 2022. január 31-én, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Petőfi Emlékkönyvtárában. A tárlat olyan sportolók életét, sportkarrierjét mutatja be, akik valamilyen módon kötődnek Debrecenhez. Olyan kiemelkedő sportolókat is megismerhetnek az érdeklődők, akik napjainkban még aktívak, mint Bordás Réka. A látogatók, a tárlaton látható különböző sportágak képviselőinek bemutatásával még közelebb kerülhetnek a sporttörténet múltjához és jelenéhez. A megnyitó előtt megemlékeztek a napokban elhunyt Csollány Szilveszterről is, aki a 2002-es debreceni, szerenkénti tornász világbajnokságon aranyérmet szerzett. Köszöntőt mondott Pósán László országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés Tudományos, Kulturális és Sportügyekkel Foglalkozó Bizottságának elnöke. A kiállítást Parádiné Kenéz Tünde, a Debreceni Honvéd Sport Diáksport Egyesület Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály vezetője nyitotta meg. A szakosztályvezető részletesen bemutatta a tárlaton szereplő olimpikonok pályafutását, eredményeit, valamint felolvasta a sportolók által küldött emlékező gondolatokat. Beszédében kiemelte, 20 éve annak, hogy a 2002-ben, az amerikai Salt Lake City-ben rendezett téli olimpián két Debrecenben született élsportoló is versengett a legjobbakkal. A jelenlévőket tájékoztatta arról, hogy Kürti Éva az egyetlen olyan debreceni sportoló, aki a nyári és téli olimpián versenyzett. Az ünnepségen közreműködött a Cívis Consort vonósnégyes. A sporttörténeti tárlatot a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Helytörténeti Gyűjteményének munkatársai állították össze. A kiállítás a járványügyi szabályok betartásával 2022. február 18-ig látható a könyvtár nyitvatartási idejében.

1972. január 24-én, 62 évesen hunyt el az 1948-as londoni olimpián szabadfogásban aranyérmes, világbajnoki második helyezett, és kétszeres Eb-harmadik Bóbis Gyula. Halálának 50. évfordulóján a családja, a Magyar Birkózók Szövetsége és a MOB/MOA megemlékezést tartott a Farkasréti temetőben. A legenda sírjánál megjelent Bóbis Gyula lánya, a háromszoros olimpiai ezüstérmes, egyszeres bronzérmes, valamint háromszoros világbajnok tőrvívó Bóbis Ildikó és a család tagjai. A Magyar Birkózók Szövetségét Németh Szilárd elnök, Ancsin László főtitkár, a Hagyományőrző és Fair Play-bizottság elnöke, Mészáros Gyula, a bizottság tagja, a Nemzet Sportolója, Varga János felesége, Varga Jánosné Gabriella, valamint a korábbi főtitkár, Farkas Tibor, a BVSC-Zuglót (Bóbis Gyula e klub színeiben lett olimpiai bajnok) birkózószakosztályának igazgatója, Kiss Balázs képviselte. A Magyar Olimpiai Bizottság nevében Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára néhány gondolattal emlékezett 1948 olimpiai bajnokára, majd elhelyezte a MOB és a MOA közös koszorúját a bajnok sírján.

(MOB/MOA, GyB, PKT, MBSZ; fotó: haon, MBSZ)