Tokió 2020

Érzelmekkel teli találkozás Érdi Máriával

2024. 02. 08.
Megosztás

Telt ház fogadta az Év Női Sportolóját február 6-án az Erzsébetligeti Színházban. A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör idei első rendezvényén a vitorlázó világbajnokra, Érdi Máriára rengetegen voltak kíváncsiak.

„Meglepett, de mindenképpen jól esett ez a nagy érdeklődés – mondta Mári a rendezvényt követően. – Az ilyen típusú találkozások nekem is erőt adnak.”

Erőre pedig szüksége is lesz a legjobb magyar női vitorlázónak, hisz néhány hónap múlva a párizsi (nekik majd a marseille-i) olimpián kell majd bizonyítania. Többek között azt, hogy a tavalyi Európa-bajnoki bronz- és a világbajnoki aranyérme nemcsak egyszeri eredmény volt. Érdi Máriát a legkevésbé lehet azzal vádolni, hogy csak néha jön ki a lépés neki. Pályafutása során ugyanis már hat világ- és két Európa-bajnoki címet nyert.

Már általános iskolás diákként a vitorlássport szerelmese lett, s mivel nemcsak tehetségesnek, hanem kitartónak is bizonyult, hamar az olimpiákon találta magát. 2014-ben debütált a nanjingi ifjúsági olimpián, majd az utolsó pillanatban kvalifikálta magát a riói játékokra is. Elmondása szerint ez az olimpia még leginkább tanulást jelentett a számára, de a 2020-as tokiói játékokra már úgy utazott ki, hogy érmet szeretne szerezni. Nos, az érem ekkor még nem jött össze neki, mert bár az előolimpián harmadik tudott lenni, a játékokon már nem jött ki neki a lépés. Ő azonban nem adta fel, új edzőt keresett, és az olasz Enrico Strazzera segítségével szárnyalni kezdett. Ennek lett az eredménye a 2023-as sikerszéria, mely Mári számára az Év Női Sportolója címet is jelentette.

Annak ellenére, hogy egy technikai hibának is köszönhetően nem úgy sikerült számára az idei argentínai világbajnokság – melyen 7. lett –, ahogy azt szerette volna, Érdi Mária február 6-án a kertvárosi sportrajongókat is elvarázsolta a bájával, a humorával, a vidámságával, az őszinteségével és a könnyeivel, nem csoda, hogy a rendezvény végén szűnni nem akaró vastapsot kapott.

(MOA/Riersch Tamás; fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)