„Esélyes esélytelenek” – Kalocsai Richárd kiállítása

„Esélyes esélytelenek” – Kalocsai Richárd kiállítása

2013. 02. 27.
Megosztás

A paralimpián járt izraeli csapatról készült fotókból Esélyes esélytelenek címmel nyílt kiállítás az Izraeli kulturális Intézet (IKI) Futureal termében február 20-án, szerdán. A képeket Kalocsai Richárd fotós készítette, aki a Magyar Paralimpiai Bizottság fotósaként járt a Londonban. Az esemény fővédnöke Ilan Mor Izrael Állam magyarországi nagykövete.

A 16 fotóból álló kiállítás a 2012-ben, a londoni paralimpán járt izraeli paralimpiai csapat felejthetetlen pillanatait hívatott bemutatni, ezzel is népszerűsíteni a fogyatékossággal élő emberek sportját.

A Parasportpress Jövőjéért Közhasznú Alapítvány és az Izraeli Kulturális Intézet közös rendezvényén részt vett dr. Vered Glickman az IKI igazgatója, Zana Anita az alapítvány elnöke. Az eseményen felszólalt Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Jusztin Ádám a Maccabi Vívó és Atlétikai Klub elnöke, valamint Szalmás Péter a Parasportpress Jövőjéért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának tagja, a Népszava fotóriportere is. Továbbá több magyar paralimpikon is megjelent a kiállítás megnyitón, többek között Csonka András Európa-bajnoki ezüst érmes, paralimpiai ötödik helyezett asztaliteniszező, illetve Csuri Ferenc paralimpiai hetedik helyezett úszó.

Gömöri Zsolt beszédében a parasport jelentőségét, és a kiállítás üzenetét hangsúlyozta: „A paaralimpia, és a parasport profizmust képvisel. Ezt ezek a képek is jól tükrözik, amik a paralimpia egy szeletét hozzák közelebb mindenkihez.”

Jusztin Ádám a Macccabi VAC elnöke szerint ezek a képek önmagukért beszélnek, hiszen az emberi küzdelmet ábrázolják. A sport határokon átívelő jelentőségére hívta fel a figyelmet, és megköszönte, a szervezők a fáradtságos munkáját.

Szalmás Péter, Kalocsai Richárd egyik tanára a Népszava fotóriportere, aki maga is már több paralimpián dolgozott sajtófotósként. A kiváló fotós méltatta fiatal kollégáját, volt diákját, és kiemelte, hogy „Ricsi az egyik legjobb fotós lehet az adott szakterületen belül, hiszen képes más szemmel látni a parasportolókat, mint a hétköznapi emberek.”

A rendezvényen látványos előadással felléptek a Maccabi Vívó és Atlétikai Club tornászai is. Az est háziasszonya Szőke Viktória, az MTVA műsorvezetője, a Parasportpress Jövőjéért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának tagja volt.

Kalocsai Richárd 1984. augusztus 29-én született, amely a Magyar Fotográfia Napja. Már kisgyerekként érdeklődést mutatott a fényképészet iránt. Sosem állt távol tőle a parasport világa, azon egyszerű oknál fogva, hogy Pikéhez, Málnai Istvánhoz, a tavaly elhunyt kiváló paraúszó-edzőhöz járt úszni. Az első parasport esemény pedig, amelyen fotósként vett részt, egy fergeteges asztalitenisz verseny volt. Itt rögtön beleszeretett mindenbe, ami parasport. Élete talán egyik legszebb napján a Magyar Paralimpiai Bizottság sajtófőnöke, Bernau Péter felhívta, hogy megkérdezze, van-e kedve menni a 2012-es paralimpiára. Azóta sem tudja elhinni, hogy valóban ott volt.

A Kalocsai Richárd fotóiból összealított tárlat 2013. március 31-ig ingyenesen látogatható az Izraeli Kulturális Intézetben.

A szervezők

Parasportpress Jövőjéért Közhasznú Alapítvány

A Parasportpress Jövőjéért Közhasznú Alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy a hátrányos helyzetű – elsősorban a fogyatékkal élő – emberek sportjának bemutatása, megismertetése és népszerűsítése révén segítse a beilleszkedést. Az Alapítványt egy olyan példaértékű civil kezdeményezés hívta életre, amely szerint a mai magyar társadalomban szükséges növelnünk a szolidaritást és az együttérzést egymás iránt, továbbá segítenünk kell a különböző identitások megerősödését, egészséges kialakulását is. Ekképpen az alapítvány küldetésének érzi, hogy hozzájáruljon a hátrányos helyzetű emberek számára az egyenrangú állampolgári élet megvalósításához. A Parasportpress Jövőjéért Közhasznú Alapítvány alapvető feladatai közé tartozik a ParasportPress nevű internetes újság, a www.parasportpress.eu hírportál működtetése, amely azzal a céllal jött létre, és működik immár 2008 óta, hogy a parasport eseményeiről és sportolóiról hírt adjon. Beleértve minden fogyatékossággal élő embert, legyen, mozgás-, látás-, hallássérült, siket, vak, értelmi fogyatékos vagy szervátültetett.

Izraeli Kulturális Intézet

Az Izraeli Kulturális Intézet alapítványi formában működő, Magyarországon bejegyzett non-profit szervezet, amely egy nemzetközi zsidó szervezet – a Szochnut – és magyarországi, illetve izraeli magánszemélyek együttműködésének eredményeképpen jött létre. Az Izraeli Kulturális Intézet küldetése a sokszínű izraeli kultúra bemutatása és népszerűsítése Magyarországon. E cél megvalósítása érdekében az IKI változatos oktató és szórakoztató programokat szervez, és ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokat nyújt. Az intézet minden érdeklődő számára befogadó és inspiráló teret biztosít a tanulásra és a kikapcsolódásra.

Macabi Vívó és Atlétikai Klub

Vívó és Atlétikai Club néven 1906-ban egy lelkes, értelmiségi csoport sportklubot hozott létre Budapesten. Ez a fiatal csoport a Makkabea nevű cionista egyetemisták szövetsége volt. Sikeres évtizedek után a klub 1944-ben megszűnt létezni és az 1945-51 közötti rövid időszak után csak 1989-ben indult újra útjára és vált a Maccabi Világszövetség tagjává. A klub sportolói azóta részt vettek négy Maccabi Világjátékokon (Maccabiah) és négy Európa Játékokon (Amszterdam 1995, Stirling - Skócia 1999, Antwerpen 2003, Róma 2007, Bécs 2011) ahol kiváló eredménnyel képviselték Magyarországot. A klub nem csak sport, hanem kulturális egyesület is. Ennek megfelelően szervezett meg gyermekrajz kiállításokat, utaztatott Izraelbe fiatalokat, hogy megismerjék az országot, szervezett Izrael fennállásának alkalmából (függetlenség-napi) programokat, rendezett chanukkai futóversenyt. Az egyesület jelenleg is non-profit egyesületként működik és az egyetlen magyar szervezet, amely tagja a Maccabi Világszövetségnek, mely a legnagyobb zsidó sportszervezet a világon, több mint 400.000 taggal, 60 országban.

Idén július 18. és 30. között rendezik meg 19. alkalommal a Zsidó Sportolók Világjátékát, melyen ezúttal a zsidó parasportolók is több sportágban mérhetik össze erejüket.

Parasportpress Jövőjéért Közhasznú Alapítvány

(www.parasportpress.eu )

Fotók: http://www.parasportpress.eu/index.php?cikk=165_4154

Rádióanyagok : http://www.parasportpress.eu/index.php?cikk=165_4152