Északisí-vb: Norvég, lengyel és német bajnokot avattak csütörtökön

Északisí-vb: Norvég, lengyel és német bajnokot avattak csütörtökön

2013. 03. 01.
Megosztás

Norvégia nyerte meg a női váltóversenyt az északisí-világbajnokságon Val di Fiemmében. A Heidi Weng, Therese Johaug, Kristin Störmer Steira, Marit Björgen összeállítású csapat mögött a svédek és az oroszok végeztek a dobogón.

Bár Norvégia egyértelmű esélyesként indult, a lengyelek egy pillanatra megnehezítették a szám olimpiai és világbajnoki címvédőjének dolgát. Féltávnál, vagyis a második és harmadik emberek közötti váltásoknál ők álltak az élen Justyna Kowalczyk nagyszerű tempójának köszönhetően. Azonban a váltással véget is ért a lendület, a lengyelek visszaestek, és még az érmes reményeiktől is el kellett búcsúzniuk.

Eközben a norvégok rendületlenül haladtak az élen Kristin Störmer Steira révén, és ezzel világossá tették, hogy ma sem nyerhet más nemzet rajtuk kívül. Marit Björgen, a befutóember a végére már teljesen kiengedett, és a nézőtérről kapott zászlóval együtt haladt át a célvonalon. Így ünnepelte csapata sikerét, és saját, 11. világbajnoki címét.

Ezzel ő lett minden idők legeredményesebb vb-résztvevőjévé. A 32 éves olimpiai bajnok 18. vb-érmét gyűjtötte be - ebből 11 arany -, ezzel megelőzte a 17-ig jutott orosz Jelena Vjalbét, aki 14 aranyat nyert. A norvégok hat aranyéremnél tartanak az idei vb-n.

sífutás, női 4x5 km-es váltó, világbajnok: Norvégia (Heidi Weng, Therese Johaug, Kristin Störmer Steira, Marit Björgen) 1:00:36.5, 2. Svédország (Ida Ingemarsdotter, Emma Wiken, Anna Haag, Charlotte Kalla) 26.2 mp hátrány, 3. Oroszország (Julija Ivanova, Alija Ikszanova, Marija Gusina, Julija Csekaljova) 45.8 mp h

Megvan Adam Malysz utóda, lengyel világbajnok nagysáncon

A lengyel Kamil Stoch (a képen) mindkét sorozatban remekül ugrott, így élete legnagyobb sikerével világbajnok lett a nagysáncon.
Csütörtökön este a Val di Fiemmében zajló északi sí-világbajnokságon az utolsó egyéni versenyt rendezték meg a síugrók számára. A szerdai selejtező eredményeinek ismeretében mindenki szoros versenyt várt és ez végül így is lett. Az első sorozat után a lengyel Kamil Stoch állt az élen, aki azonban a normál sánc versennyel ellentétben most nem ijedt meg a vb-érem lehetőségétől és másodikra is magabiztosan ugorva szerezte meg a világbajnoki aranyérmet. Korábban Adam Malysz nyert már négy vb-t is, az ő méltó utóda lett ezzel a sikerrel Stoch, aki már öt Világkupa versenyt is nyert karrierje során.

A második helyen Peter Prevc végzett, aki a normálsáncos versenyben szerzett bronzérme után a vb-egyik nagy meglepetés emberének számít. A bronz a norvég Anders Jacobsen nyakába került, míg a címvédő osztrák Gregor Schlierenzauer ezúttal (elsősorban gyengébben sikerült első ugrása után) a csak a nyolcadik helyen végzett. Ez volt a világbajnokság negyedik éremosztó száma a síugróknál és korábbi amerikai, japán és norvég siker után most a negyedik különböző nemzet nyert aranyérmet, meglepetésre a két éve Oslóban mind az öt síúgró aranyat elhódító osztrákoknak még nincs győztesük.
A még hiányzó aranyérem megszerzésére az utolsó alkalom a szombaton este sorra kerülő csapatversenyben kínálkozik Morgenstern és Schlierenzauer számára.

Síugró világbajnokság - Val di Fiemme (ITA)
férfi nagysánc egyéni, világbajnok: Kamil Stoch (Lengyelország) 131,5 m - 130,0 m 295,8, 2. Peter Prevc (Szlovénia) 130,5 m - 130,5 m 289,7 pont, 3. Anders Jacobsen (Norvégia) 129,0 m - 131,0 m 289,1 pont, 4. Wolfgang Loitzl (Ausztria) 128,5 m - 132,5 m 284,9 pont, 5.Jan Matura (Csehország) 127,5 m - 132,0 m 281,4 pont, 6. Richard Freitag (Németország) 129,0 m - 128,5 m 280,4 pont

Frenzelnek nem volt ellenfele északi összetettben

Eric Frenzel győzelmével ért véget Val di Fiemmében az északi összetett Gundersen versenyszáma nagysáncon. A német mögött bő fél perccel lemaradva az osztrák Bernhard Gruber végzett, míg a francia Jason Lamy Chappuis lett a bronzérmes. Frenzel második világbajnoki címét szerezte meg.

Északi összetett (nagysánc: HS 134, 10 km), világbajnok: Eric Frenzel (Németország) 27:22.8, 2. Berhard Gruber (Ausztria) +36.7, 3. Jason Lamy Chappuis (Franciaország) 37.2

(Doeeás: MTI, NSO, hatharaom.hu)