Európa-bajnoki aranyérmes Prágában a judós Karakas Hedvig

Európa-bajnoki aranyérmes Prágában a judós Karakas Hedvig

2020. 11. 20.
Megosztás


Csütörtökön három magyarral a tatamin kezdődött meg a judósok 2020-as olimpiai kvalifikációs Európa-bajnoksága, ahol Karakas Hedvig egészen a dobogó legmagasabb fokáig menetelt.

Az olimpiai kvalifikációs ranglista tizedik helyét elfoglaló Karakas Hedvig erőnyerőként kezdte a viadalt. A második fordulóban a GP-győztes lengyel Anna Kuczera (Borowska) a hosszabbításig húzta ki a találkozót a magyar judóssal szemben, de ott vazarival Hédi diadalmaskodott. A negyeddöntőben a címvédő orosz Mezseckaja következett, aki a legutóbbi két összecsapásuk alkalmával legyőzte a magyar lányt. A bíró nem fukarkodott az intésekkel, végül a nyolcadik percben az orosz a leléptetés sorsára jutott. A következő találkozón Karakas mérkőzését ugyanazt a bíró vezette, mint a negyeddöntőben. Az első percben már két figyelmeztetést kiosztott Hedvignek, így a feje fölött lebegett a leléptetés. Ettől kezdve a magyar lány sokkal aktívabb volt, és fél perccel a vége előtt eldobta a bolgár judóst, a vazari pedig elég volt a győzelemhez. A fináléban jöhetett a súlycsoport egyik legnagyobb egyénisége az olimpiai bronzérmes, ötszörös Európa-bajnok portugál Telma Monteiro. Eddigi mérlegük hét portugál és egy magyar győzelem volt. Kettejük összecsapása a rendes játékidőben értékelhető akció nélkül telt el, de Karakas neve mellett egy intés állt. Az aranypontos hosszabbításban Hédi egyik akcióját szintén figyelmeztetéssel honorálta a mérkőzésvezető. Ezután a magyar judós bírta jobban erővel, és a fáradó portugált intették meg harmadik alkalommal, ami Karakas Hedvignek Eb-aranyat és sok-sok olimpiai kvalifikációs pontot ért.

Az 52 kilogrammosok között a szintén olimpiai kvótás helyen tanyázó Pupp Réka az első találkozóját leszorítással megnyerte az Universiadé-5. moldovai Blanaru ellen. A legjobb nyolc közé jutásért viszont a svájci Fabienne Kocher a hosszabbításban elért vazarival győzte le Braun Ákos tanítványát, aki így helyezetlenül zárta a kontinensbajnokságot.

A 66 kilogrammosok küzdelmében a tizennyolc éves Szegedi Dániel derekasan helyt állt az Eb-bronzérmes, tizenhat esztendővel idősebb portugál Sergiu Oleinic ellen, de a hosszabbításban végül a magyar fiú megkapta a harmadik intését, így kiesett.

Pénteken két magyar judósért szoríthatunk: tatamira lép az olimpiai kvalifikációban érdekelt Szabó Frigyes (73 kg), és a pályafutása első felnőtt Európa-bajnokságán bemutatkozó, az elmúlt évben U23-as Eb-bronzérmes Tóth Benedek (81 kg).

(MOB, Fotó: eju.net/Carlos Ferreira)