Várpalota 20240110

Eseménydús évkezdés az akadémiánál

2024. 01. 22.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Akadémia életében kitüntetésekkel, kiállítással, tisztújító közgyűléssel és labdarúgás-történeti vetélkedővel indult a 2024-es év. Az alábbiakban a két hét legfontosabb híreit gyűjtöttük össze.

Január 6-án Somogy Vármegye legmagasabb elismerését kapta meg Kaposváron, a Vármegye Háza Dísztermében Professzor Dr. Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, a Magyar Olimpiai Akadémia alelnöke. A Pro Comitatu Somogy díjat a Somogy Vármegyei Közgyűlés 2023. október 6-i döntése értelmében idén a MOA alelnöke kapta, melyet személyesen vett át a díszteremben. Méltatásában elmondták: „Szakály Sándor Széchenyi-díjas történész, az MTA doktora, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi tanára, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökhelyettese, a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság elnöke, a Duna Televízió egykori alelnöke. Csak néhány beosztás és megbízatás azon hittel-lélekkel végzett feladatokból, amely az 1955-ös születésű, törökkoppányi gyökereire oly büszke történészprofesszor tevékeny életútjának része. A XX-XXI. század legkiválóbb kutatóinak egyike mindig meghatározónak tartotta somogyi származását, s a fővárosba kerülvén is kiemelt figyelmet fordított arra, hogy ápolja kapcsolatait akár egykori alma matere, a Munkácsy Mihály Gimnázium tanári karával, diákságával, akár a TIT vármegyei szervezetével, ahol rendszeres előadó, akár a vármegye és a vármegyeszékhely notabilitásaival. Számos közéleti megbízatását arra használja, hogy lobbizzon a jóért, miközben amolyan „szentmegszállottsággal” határon innen és túl a legkülönbözőbb korosztályok előtt beszélve, hinti a tudomány magvait, s teszi mindezt missziós céllal. Közérthetően s igényesen, a tudományos ismeretterjesztés szándékával, sokak közelébe hozva a legújabb kutatási eredményeket, premier planba állítva hazánk történelmét, kiemelkedő személyiségeit. Ezáltal is pallérozva egy nép intellektusát, felnyitva szemét a hazaszeretetre, ébresztgetve és erősítve a szocializmus évtizedei alatt előre megfontolt szándékkal, mesterségesen elaltatott nemzettudatát.” Egy héttel azután, január 13-án a Magyarságért - Wass Albert díjjal tüntették ki professzor urat. Sok szeretettel gratulálunk mindkét kitüntetéséhez!

Szakály Sándor Wass Albert Magyarságért díj 2024

Január 10-én volt a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör, a Marathon Tömegsport és Környezetvédő Egyesület és a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár közös rendezésében az "Olimpiatörténeti kiállítás", melynek díszvendége Erdős Sándor olimpiai bajnok vívó volt. Elsőként Szöllősi János, a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör elnöke köszöntötte az érdeklődőket, majd Méreg József, a Marathon TKE elnöke mutatta be a kiállítást, és osztotta meg élményeit az 1992-es barcelonai olimpiával kapcsolatban, amikor is a sportesemény tiszteletére négy társával, Bogdányi Tiborral, Hári Gyulával, Kiss Győzővel és Kovács Péterrel a katalán fővárosig futottak. A díszvendég Erdős Sándor, az 1972-es müncheni olimpián aranyérmet nyert magyar párbajtőr-csapat tagja, a döntő legizgalmasabb pillanatait idézte fel, egykori filmfelvételeket is bemutatva. A kiállítást Angeli Katalin igazgató nyitotta meg. Méltatta a két várpalotai civil szervezet vezetőinek munkásságát, és reményét fejezte ki, hogy még sok közös projektben dolgoznak együtt az elkövetkezőkben pétfürdőiek és várpalotaiak. Az eseményen jelen volt Sztanke József erőemelő világbajnok és Kóti László ezüstérmes tízszeres ironman is, akik saját sportrelikviáikkal gazdagították a programot.

Várpalota 20240110 2

Január 13-án szombaton, a sikátori kultúrházban a közzétett napirendnek megfelelően megtartotta tisztújító közgyűlését a Zsivótzky Gyula Olimpiai Baráti Kör Egyesület. Ennek keretében megemlékeztek a 2023. december elején elhunyt alelnökükről, Vigh Domonkosról, az egyesület egyik alapítójáról, kedves barátjukról, akitől mindnyájan közösen is mély fájdalommal búcsúztak.

Az aktuális tisztújítás, vezetőségválasztás, egyhangú szavazatokkal, a következő eredményeket hozta:

Az elnökség: dr. Printz János Károly (elnök), dr. Udvardi Erzsébet (alelnök), Zsivotzky Gyuláné Komka Magdolna (alelnök), Printz Ákos (elnökségi tag) és Szarvas Szilveszter (elnökségi tag). A felügyelőbizottság: dr. Tóth Ferenc (elnök), Tóth Oszkár (bizottsági tag) és Varga János (bizottsági tag).

Sikátor 20240113

A közgyűlés, az immár megújult elnökséggel és felügyelő testülettel, soron következő feladatként elfogadta az egyesület stratégiájának és éves operatív tervének előkészítését. A Zsivótzky-kör a közeli napokban, hetekben ennek jegyében folytatja tevékenységét, alakítja programjait.

Az a döntés született, hogy a következő jelentős rendezvényüket március 9-én (szombaton) tartják, mégpedig Kisbéren és Etén.

Január 19-én, pénteken délelőtt az Új Hidegkuti Nándor Stadion VIP-termében, az Aranycsapat Testület és a Magyar Futballmúlt Kegyeleti Társaság által meghirdetett, az Évszázad mérkőzésének 70. évfordulója emlékére Az Aranycsapat és a magyar futball története című vetélkedő döntője volt műsoron. A vetélkedő 3 fős felnőtt és diákcsapatok részére lett meghirdetve. A több mint 100 csapattal lebonyolított előcsatározások után a fináléba négy felnőtt és négy diákcsapat jutott be. A testület felkérésére a zsűri elnöke dr. Dénes Tamás, az MSÚSZ főtitkára, egyik tagja pedig Győr Béla, a MOA főtitkára volt.

(MOA)