112922 R3 8413

Évnyitó a TF-en, a birkózóknál és a győri egyetemen

2023. 09. 04.
Megosztás

Szeptember 4-én hivatalosan is megkezdte a tanévet a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia. Az eseményeken a Magyar Olimpiai Bizottság vezetői is képviselték az ötkarikás szervezetet.

A Széchenyi Egyetemen Gyulay Zsolt MOB-elnök köszöntötte a hallgatókat és az oktatókat.

„A Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként nagyon örülök annak, hogy nagyon sok sporttal kapcsolatos képzés is zajlik ezen falak között, így a sportdiplomáciai, a sportcoach, a sport- és marketingkommunikáció – hogy csak néhányat említsek közülük. A Széchenyi Egyetem számára stratégiai fontosságú a sport fejlesztése, nagy hangsúlyt fektet arra, hogy nemzetközi színvonalat biztosítson a hazai és a külföldi sportolók mindennapos mozgásához, a szabadidő- és versenysporthoz. Az egyetem „Tanulj Győrben, sportolj Győrben!” programja azon élsportolóknak biztosít lehetőséget mentorálással, ösztöndíjjal, akik a versenysport mellett szeretnének tanulni és diplomát szerezni. Sőt, versenyzési lehetőséget is kínál. Ez azért is különösen jó hír, mert a Magyar Olimpiai Bizottság hamarosan elindítja Kettőskarrier-programját, amelynek éppen az a célja, hogy a sportolóknak ne kelljen választani a tanulás és a sport vagy a munka és a sport között. Külön büszkeség számomra, hogy korábbi olimpiai bajnokok, a barátaim és kollégáim is tanítanak az egyetemen, így Schmitt Pál a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, Fábián László, a MOB főtitkára, vagy éppen Kamuti Jenő a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke. És hogy el ne felejtsem, a gólyák között van Szász Emese olimpiai bajnok párbajtőrvívónk, aki sportdiplomáciai tanulmányait kezdi meg a Széchenyi Egyetemen, követve jó néhány élsportolót, akik ebben az intézményben pallérozták elméjüket.”

20230904 007 tf sportcsarnok atadas
MOB-Média/Szalmás Péter

A TF-en a megnyitó előtt adták át az egyetem új, Koltai Jenő Sportközpontját. Az eseményen Fábián László MOB-főtitkár és Bartha Csaba operatív igazgató vett részt. A résztvevőkhöz Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is beszélt, majd a házigazdák következtek.

Mocsai Lajos, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke emlékeztetett rá, hogy az atlétikai vb-n részt vett külföldi versenyzők az edzőközpontot olimpiai színvonalúnak nevezték. A korábbi rektor a hétfői napot a felsőoktatás sporttörténeti napjának nevezte, hiszen megfogalmazása szerint egy sajátos műveltségi terület kapott olyan otthont, amely méltó az egyetem világhírű hírnevéhez. Felidézte, hogy 2015 őszén leégett a TF korábbi csarnoka, de már azon a hajnalon az újjáépítésen kezdtek gondolkodni, majd a kormánnyal a 2016-os riói olimpia alatt állapodtak meg. Elmondta, hogy a magyar olimpiai bajnokok közül 96-an szereztek végzettséget a TF-en.

20230904 014 tf sportcsarnok atadas
MOB-Média/Szalmás Péter

Sterbenz Tamás rektor úgy fogalmazott, hogy a magyar sport legfontosabb létesítményét adták át, mert itt fogják képezni a jövő sportszakembereit. Kiemelte, nincs más hely az országban, ahol az oktatás, a sporttudomány, a kutatás, a szolgáltatások és a valódi sport ennyire összefonódna, ezért jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a magyar nemzet egészsége, a magyar sport eredményessége és a közösségépítés kéz a kézben haladjon. Hangsúlyozta, hogy a létesítmény esztétikai élményt is nyújt, a XII. kerület ékköve lesz és a környéken lakók egészségét is szolgálhatja.

FLA 2841

A csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémia idén a harmadik tanévet kezdte meg. Az akadémia fiatal birkózóit, edzőiket és a meghívottakat Németh Szilárd elnök mellett Fábián László is köszöntötte.

Fábián László úgy fogalmazott: „Nagyon fontos, hogy átérezzétek, milyen ide tartozni, a birkózó- és a magyar sportcsaládhoz. Tudnotok kell, hogy a legjobb helyen vagytok. Tartsátok szem előtt a pozitív példákat, amelyekkel nap mint nap találkoztok!”

Németh Szilárd leszögezte, elégedett azzal, amit a KIMBA elért az alapítása óta: „A legfőbb célunk a közösségépítés. Olyan fiatalokat nevelünk, akik képesek kiállni a céljaikért, Magyarországért, a magyar érdekekért és a teljes birkózócsaládért. Fontos az is, hogy sportolóink ne csak a szőnyegen, hanem az életben is megállják a helyüket, kiváló magyar állampolgárrá és kiváló magyar birkózóvá váljanak. Úgy látom, és az eredmények is ezt mutatják, hogy jó és sikeres úton járunk.”

FLA 2894

A KIMBA növendékei 17 érmet, köztük 6 aranyat nyertek a nyáron rendezett korosztályos világversenyeken. Az akadémia ügyvezetője, Bacsa Péter a MOB elnökségének tagja lett idén májusban. A MOB Sportszakmai és Sporttudományi Bizottságába bekerült Bácsi Péter, aki szintén bedolgozik tehetségkutatóként a KIMBA-ba. A közelmúltban töltötte be 75. évét Bacsa Ferenc mesteredző, szakmai tanácsadó, akit a magyar birkózósport területén végzett magas színvonalú munkájáért az augusztus 20-i nemzeti ünnepen a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntetett ki Novák Katalin köztársasági elnök. A Magyar Edzők Társaságának elnöksége és a Kemény Dénes vezette Mesteredzői Kollégium pénteki ülésén döntés született arról, hogy Edzői Életműdíjat kap Struhács György.

(MOB-Média)