Ezer nevező lehet a felnőtt világbajnokságon

Ezer nevező lehet a felnőtt világbajnokságon

2013. 03. 01.
Megosztás

Az eddigi visszajelzések alapján nagyjából 1000 vívó érkezhet az augusztusi budapesti világbajnokságra.

A kormány 180 millió forinttal támogatja az év egyik legkiemelkedőbb sporteseményét a hazai rendezésű vívó világbajnokságot, melynek felvezető sajtótájékoztatóján megjelent Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár is. Névadó szponzorként a MOL is nagyban hozzájárul az esemény sikeres megrendezéséhez - hangzott el a centenáriumi vb nyitó sajtótájékoztatóján, a Hadtörténeti Múzeumban.


Egyéniben 700, összesen pedig körülbelül 1000 nevezőre számít a szervezőbizottság, amelynek elnöke, Vékássy Bálint kiemelte, hogy egyfajta családegyesítő eseményt, a vívást szeretők ünnepét látja a nyári rendezvényben, amelynek augusztus 5. és 12. között a Syma-csarnok ad otthont.

"Példaértékű világbajnokság rendezése a célunk. Bízunk benne, hogy a budapesti vb mintául szolgálhat majd a következő hasonló eseményeknek. Mindent megteszünk azért is, hogy a vb után hazautazók vissza akarjanak térni Magyarországra" - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy nemcsak a sportolók igényeinek színvonalas kielégítését tartja szem előtt a szervezőbizottság, hanem minél szélesebb közönséggel szeretné megismertetni a vívás szépségeit. Vékássy Bálint hangsúlyozta, hogy a centenáriumi vb-n a kerekesszékes vívók is megküzdenek majd az érmekért, a tervek szerint szintén a Syma-csarnokban, amely 5 ezer nézőt fogad majd.

Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár bejelentette, hogy a kormány 180 millió forinttal járul hozzá a rendezés költségeihez.

"Ez a támogatás a jelen gazdasági helyzetben példaértékű. Magyarország számára fontos, hogy sportnagyhatalmi státusát megőrizze, akár tovább erősítse. Ehhez az is fontos, hogy az ország minél több színvonalas világeseményt rendezzen" - mondta a politikus.

Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke megköszönte a kabinet támogatását, és jelezte, hogy ez a névadó főszponzor, a MOL is nagyban hozzájárult a stabil költségvetés kialakításához. A sportvezető biztos a precíz szervezésben, és reméli, hogy magyar sikereknek is örülhetnek majd a szurkolók.

Szollár Domokos, a MOL Magyarország kommunikációs igazgatója a szponzori megállapodásról hangsúlyozta, hogy mindenképpen részesei szerettek volna lenni az év talán legnagyobb hazai sporteseményének.

"Most magát a rendezvényt is támogatjuk, a tehetségek felkarolása azonban hosszú évek óta célja a MOL-nak. Eddig alapítványunkon keresztül közel 30 fiatal vívót segítettünk, köztük a londoni olimpián aranyérmes Szilágyi Áront" - emlékeztetett Szollár Domokos.

A Vasas kardozója arról beszélt, hogy a magyar vívók is nagyon készülnek a vb-re.
"Londonban rengeteget számított a szurkolók támogatása, bízom benne, hogy minél többen biztatnak majd minket a Syma-csarnokban is" - hangsúlyozta a sportág legfiatalabb magyar olimpiai aranyérmese.

A kardvívók két Világkupa-versenyen már szerepeltek, Szilágyi Áron Madridból és Padovából is két-két éremmel tért haza, a sikersorozatot pedig a jövő hétvégén, a Gerevich-Kovács-Kárpáti Grand Prix-n folytathatja.

Szetey András, a Magyar Vívó Szövetség kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a kétnapos budapesti eseményen nemcsak Szilágyi Áront, hanem a sportág mind a 24 élő magyar olimpiai és világbajnoki aranyérmesét köszöntik majd.

Az esemény záróakkordjaként a sajtótájkoztatón megjelent tizenhat világbajnoki és olimpiai érmes vívó látta el kézjegyével a világbajnokság emblémáját ábrázóló képet, amelyre további magyar vívó bajnokok aláírását gyűjtik majd a VB szervezői az augusztusi startig.


(Forrás: hunfencing.hu, fotók: Kovács Anikó)