Ezüstből kovácsolt aranyak – 80 éves Fábiánné Rozsnyói Katalin

Ezüstből kovácsolt aranyak – 80 éves Fábiánné Rozsnyói Katalin

2022. 11. 20.
Megosztás

A neve hallatán egyszerre érez az ember félelemmel vegyes tiszteletet – edzőként a legnagyobb csúcsokat járta meg tanítványaival –, de messze földön híres volt következetes és szigorú munkamódszeréről is. Nem a levegőbe beszélt, hiszen maga is felállhatott az olimpiai dobogóra Mexikóvárosban. Fábiánné Rozsnyói Katalin 80 éves lett, őt köszöntjük.

Rozsnyói Katalin 1942. november 20-án született Budapesten. Kajakozni Varga Ferenc vitte le az Újpesti Dózsába, a klubnak egész pályafutása alatt tagja maradt. Egyes hajóban 2000 és 3000 méteren ötször nyert magyar bajnokságot, csapathajóban tizenkétszer. 1966-ban került be a válogatott keretbe. Két év múlva a mexikóvárosi olimpián Pfeffer Annával K2 500 méteren indultak, ahol az addig vezérevezősként lapátoló Rozsnyói Katalin a második beülőt kapta meg. Bár eleinte szokatlan volt neki a helyzet, hamar összecsiszolódtak és végül ezüstérmet szereztek a játékokon.

Rozsnyói Katalinnak más miatt is emlékezetes maradt az olimpia: „Még 1966-ban, Essenben egy verseny után láttam egyet. Annyira megtetszett, hogy mindenképpen akartam én is. Öcsi meg is ígérte, hogy ha jól szereplünk Mexicóban az olimpián, megajándékoz eggyel. Borzasztó nagy ajándék volt... Több mint kétezer forint.” Az említett Öcsi, Fábián Lászlót takarja, aki nemcsak Magyarország első olimpiai bajnoki címét szerezte – Urányi Jánossal párban – a kajak-kenu sportban, hanem Rozsnyói Katalin második férje is volt. Kettőjük házassága legendás, hiszen bár gyerekkoruk óta ismerték egymást, mégis mindkettőjüknek ez volt a második frigye. Nemcsak az életben voltak társai egymásnak, hanem a munkában is.

Kati néni – ahogy egy ország hívja – viszonylag hamar szögre akasztotta a kajaklapátot, de a sportágtól nem távolodott el. Kezdetben gyerekkel foglalkozott, majd szépen lassan lépkedett feljebb az edzői ranglétrán. Tanítványai közül Mészáros Erika volt az első, aki jelentős eredményeket ért el. A barcelonai olimpián a Mészáros Erikával, Czigány Kingával, Dónusz Évával és Kőbán Ritával felálló négyes pedig megszerezte a női szakág első olimpiai bajnoki címét – ez volt Kati néni első ötkarikás aranya is edzőként. Innen pedig a többi, ahogy mondani szokták, történelem. Tanítványai összesen 11 olimpiai, 84 világbajnoki és 70 Európa-bajnoki címet szereztek.

Rendkívüli pályafutásáról egy interjúban imígyen vallott: „Nőként egy olyan területen lettem sikeres, ami a férfiak privilégiuma volt előtte, ezért apró bántásokat kaptam. De én hittem a munkában, a versenyzőimben, és ők is hittek bennem. Ráadásul nem tudták, hogy ez engem inkább arra sarkall, hogy felvegyem a kesztyűt, és megmutassam, engem nem lehet csak úgy félrelökni az útból. Ezért keménynek mondanak.”

Fábiánné Rózsnyói Katalin nem csak ez egyik legsikeresebb magyar edző, de a női szakemberek között egészen biztosan vezeti a rangsort, példaként állva minden olyan lány előtt, aki akár a kajak-kenuban, akár más sportágban szeretné szakemberként megvetni a lábát. Kati néni érdemeit az elmúlt évek alatt számtalan díjjal ismerték el, többek között megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság edzői életműdíját, valamint a NOB-elnöki különdíját, 2017-ben pedig idehaza Prima Primissima-díjjal tüntették ki.

Ma már kevesebb aktív szerepet vállal a sportágban, ideje nagy részét lányával és unokájával, valamint kutyáival tölti, ha pedig az egészsége és az időjárás is engedi síelés a kedvtelése.

Az Isten éltesse sokáig még Fábiánné Rozsnyói Katalint!

(MOB-összeállítás; képek: MTI)