Ezüstérmes first lady – 75 éves Schmittné Makray Katalin

Ezüstérmes first lady – 75 éves Schmittné Makray Katalin

2020. 04. 04.
Megosztás

Abban a házban született, ahol aláírták 1664-ben a vasvári békét. Katonacsalád sarja, tornász lett belőle, a felemáskorláton Tokióban ezüstérmet szerzett. Hetvenötödik születésnapját ünnepli Makray Katalin, az ország korábbi first ladyje.

Makray Katalin bő egy hónappal a II. világháború vége – Európában május 8-án kapitulált Németország – előtt, 1945. április 5-én született Vasváron, ahová a közeledő front elől menekültek. Édesapja és nagyapja is hivatásos katona volt, előbbi Szombathelyen szolgált hadtestparancsnokként. Még kigyermek volt, mikor családjával Budapestre költöztek a Bródy Sándor utcába, így Katalin, vagy ahogy becézni szokták, Katica a közeli Trefort utcai leányiskolába járt, ahol 1963-ban érettségizett.

A tornával a Szentkirályi utcai iskola gyermektornáján ismerkedik meg, ahonnan tehetségét látva Trebits Jolán vezetőedző viszi a Postás Sport Egyesületbe, melynek 1957-től egészen 1968-ig versenyzője. Az országos bajnokságon 1961 és 1968 között nyolcszor állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, ebből hatszor a felemáskorláton bemutatott gyakorlatai után akasztották a nyakába az aranyérmet. Az 1963-as Universiádén mind csapatban, mind pedig összetett egyéniben is az első helyen végez. Egy évvel később a tokiói olimpián felemáskorláton koronázta meg sportkarrierjét, mikor ezüstérmet nyert egy olyan mezőnyben, melyben ott volt a legendás Larisza Latinyina is. Máig emlékezetes a kép, amikor Katalin örömében elsírta magát a dobogón.

1965-ben Budapesten rendezték az Universiádét, ahol csapatban arany, összetett egyéniben pedig bronzérmet szerzett. Élsportolói pályafutása zárásaként még részt vett a mexikói olimpián, ahol csapatban ötödik, felemáskorláton tizenharmadik, egyéni összetettben pedig a huszonhatodik helyen zárt. A TF-en 1978-ban szerzett szakedzői diplomát, majd korábbi csapatának edzője lett. Jelentős érdemei vannak az aerobik magyarországi megalapozásánál is.

Ám nemcsak érmeket köszönhet Katalin a sportnak, hanem férjét is. A tatai edzőtáborban ismerkedett meg Schmitt Pál párbajtőrözővel, későbbi MOB-elnökkel, illetve köztársasági elnökkel, így nem csak a bizottság, de az ország első asszonyának is mondhatta magát. Három lányuk született, akikkel a ’70-es és ’80-as években szólították fel egy kis mozgásra Magyarország lakosságát a híres TV Torna keretein beül.

Katalin asszony a mai napig igen aktív, rengeteg karitatív tevékenységet végez, ám emellett boldog nagymama is hat unokája mellett, akik nem estek messze a fájuktól, hiszen mind sportolnak. Van, aki hobbi szinten, ám könnyen lehet, hogy Vince és Vendel személyében a magyar vízilabdázás legújabb „Varga-testvéreit” köszönthetjük viszont nem is oly sokára.

Kedves Katica, az Isten éltesse még sokáig!

(MOB-összeállítás; Képek:MTI)