"Az ifjúsági olimpia egy fontos állomás ahhoz, hogy lássam, hol tartok, és miben kell fejlődnöm!"

„Ezüstgerely 2020 – Sport a kortárs magyar művészetben”

2019. 12. 04.
Megosztás


Az Ezüstgerely örökös vándordíj elnyerésére kiírt pályázat több mint fél évszázada ösztönzi mindazokat a tehetséges művészeket, akiknek szemléletmódjától, alkotó fantáziájától nem idegen a sport világa. A pályázatot melyet 1961-ben írtak ki először a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum újra meghirdeti, a részletek alább olvashatók.

A tapasztalat – majd két emberöltő távlatában azt mutatja, hogy egyre több tehetséges művész érez késztetést a megmérettetésre ebben a kétszeresen is nemes vetélkedésben.

Az okok között meg kell említeni, hogy az Ezüstgerely pályázatnak a hagyományosan magas színvonalat is figyelembe véve egyrészt a mai napig nincs vetélytársa, másrészt eddig még nem volt igazi vesztese. Nyertese annál több: az alkotók és mi, akik a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum kiállításai alkalmával időről időre gyönyörködhetünk művészetükben.

A pályázatot 1961-ben írták ki először, 2005-óta a Mező Ferenc Közalapítvány Ezüstgerely Alkuratóriuma felügyeli, a Közalapítvány 2011-ben a Magyar Olimpiai Bizottság Mező Ferenc Sportbizottságává alakult át, melynek Albizottságaként működik tovább az eddigi alkuratórium. Az albizottság tagjai: Dr. Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója (elnök), Bánkuti András Balogh Rudolf-díjas fotóriporter, Dr. Gombocz János a TF professzor emeritusza és Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész.

A pályázat kiírója a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, lebonyolítója a Nemzeti Sportközpontok Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkársága.

A pályázat célja

Az Ezüstgerely Albizottság hagyományainak megfelelően hangsúlyozottan művészi igénnyel készült, a sport, az olimpia, a testnevelés és a természetjárás, azaz a testkultúra egész területének témavilágát felölelő alkotásokat vár. Számít a különféle művészeti alkotóműhelyek: szövetségek, társaságok és a téma iránt érdeklődő független pályázók jelentkezésére, valamint a művészeti közép- és főiskolák hallgatóinak munkáira határon innen és túlról egyaránt.

Pályázati kategóriák

K é p z ő m ű v é s z e t

Pályázni lehet olyan autonóm alkotással (szobor, festmény, grafika, kisplasztika, stb.), amely a sport, a testnevelés és a természetjárás gondolatköréből meríti témáját, illetve az emberi mozgásra, ritmusra utal. Összdíjazás: 1.000.000 Ft.

A l k a l m a z o t t m ű v é s z e t

Beküldhető minden olyan művészeti alkotás, amely kapcsolatba hozható a testneveléssel és sporttal. Például: alkalmazott grafika (plakát, bélyegterv, könyvillusztráció, embléma, stb.) formatervezés (sporteszköz, felszerelés, jelvény, textil, díjérem, plakett, serleg) ötvösművészeti tárgy stb. (technikai és anyaghasználati megkötés nélkül). Összdíjazás: 1.000.000 Ft.

S p o r t f o t ó

Minden hivatásos és amatőr fotós nevezhet művészi színvonalú alkotással a versenysport, utánpótlás-nevelés, iskolai sportélet, szabadidősport, fitnesz vagy kötetlen, játékos testedzés témaköréből. Pályázni lehet fekete-fehér vagy színes, nyomdai minőségű digitális felvételekkel. Különleges művészi indok esetén papírképet is elfogadunk, legkisebb mérete: 30 x40 cm. Egy alkotó legfeljebb 6 képpel nevezhet. 3-6 képből álló sorozat egy képnek számít. Sorozat esetén a kép legkisebb mérete: 24 x 30 cm. A digitális képek mérete legalább 8 megapixel, rövidebbik oldala 2100 pixel, a hosszabbik oldal nem haladja meg a 6000 pixelt, jpg formátumban, a kép hátulján, ill. a fájl nevében minden esetben fel kell tüntetni a pályázó nevét és a kép címét. Képeket, dvd-ket nem küldünk vissza. A fotók a múzeum archívumába kerülnek. Összdíjazás: 1.000.000 Ft.

I r o d a l o m

Pályázni lehet minden 2017 után nyomtatásban megjelent könyvvel (epikai vagy lírai alkotással), vagy bemutatott színdarabbal, amelyben hangsúlyos szerepet kap a sport, a sporttörténet, a testkultúra. Műfaji, illetve terjedelmi megkötés nincs. A pályázat nyelve: magyar. Színdarab esetén a szövegkönyv mellett kérjük az előadás felvételét is beküldeni, dvd hordozón. A beadott pályaművek a múzeum könyvgyűjteményébe kerülnek. Összdíjazás: 1.000.000 Ft.

F i l m – v i d e ó

Pályázni lehet olyan, művészi színvonalú, a magyar sport népszerűsítését szolgáló filmekkel, film klipekkel, melyek az elektronikus és digitális média világában jól szolgálhatják a magyar sport és testkultúra ügyét és 2017 után készültek. A pályaműveket dvd hordozón kérjük beadni. Összdíjazás: 1.000.000 Ft.

A pályázat díjazása

A pályázat összdíjazása: bruttó 5.000.000 Ft. A zsűri kategóriánként első, második, harmadik díjat, esetleg különdíjat ad ki. A díjak összege: 30.000 Ft - 250.000 Ft. Az albizottság fenntartja magának a jogot, hogy a zsűri javaslatai alapján a pályadíjakat felemelje, megoszthassa, átcsoportosíthassa, vagy egyáltalán ne adja ki.

Egyéb tudnivalók

Nevezési díj nincs. Egy alkotó több kategóriában is pályázhat. Az Ezüstgerely pályázaton korábban már nevezett műveket ismételten beküldeni nem lehet. A pályaműveket kiállításra alkalmas, sérülésmentes állapotban kell beadni. A nevezett alkotások száma kategóriánként nem korlátozott (kivéve a sportfotó kategóriát). Részvétel: minden 2003. január 1. előtt született alkotó pályázhat.

A pályaművek beadása

2020. január 27-től január 30-ig 10 órától 17 óráig, illetve január 31-én (pénteken) 10 órától 13 óráig személyesen, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum Kiállító épületében, a Papp László Budapest Sportaréna melletti SportAgorán. 1146 Budapest, Ifjúság útja 2., a sportmuzeum.hu honlapról letölthető nevezési űrlappal lehet. Beadással kapcsolatos technikai információk: +36 30 488 3885.

Eredményhirdetés, kiállítás:

Az eredményhirdetés, egyben a kuratórium által felkért szakmai zsűri döntése alapján elfogadott alkotások kiállításának megnyitója 2020. április 21-én lesz a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum Kiállító épületében, a Budapest Sportaréna melletti SportAgorán. 1146 Budapest, Ifjúság útja 2. A kiállítás anyagáról színes katalógus készül, annak egy példányát minden kiállításra kerülő, ill. díjazott alkotó megkap.

További információ: +361 471 4350 és [email protected]

A pályázati kiírás ide kattintva letölthető.

(MOB-Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, fotó: MOB/Szalmás Péter)