Mpb2024 6

Fábián László is köszöntötte a paralimpiai család Párizsba készülő tagjait

2024. 07. 04.
Megosztás

Gyűlnek a kvóták a XVII. Paralimpiai Játékokra, a Magyar Paralimpiai Bizottság irodája szervezi a Magyar Paralimpiai Csapat zökkenőmentes párizsi részvételét. A szervezés egyik fő állomása a sportági nevezések előkészítése, a csapat összetételének jóváhagyása viszont az MPB közgyűlésének határkörébe tartozik, ezért az MPB elnöksége a XVII. Paralimpiai Játékokon résztvevő Magyar Paralimpiai Delegáció összetételének jóváhagyására rendkívüli közgyűlést hívott össze július 4-re.

Illés Fanni paralimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó viszi majd a magyar zászlót a párizsi paralimpia megnyitóján – hangzott el a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) csütörtöki, rendkívüli közgyűlésén, amelyen a tagszervezetek egyhangúlag elfogadták az augusztus 28-án kezdődő játékokra utazó küldöttség összetételét.

Magyarország eddig 11 sportágban 35 kvótát gyűjtött, hetet úszásban, hatot-hatot kajak-kenuban és kerekesszékes vívásban, négyet-négyet asztaliteniszben és atlétikában, kettőt-kettőt bocsában és sportlövészetben, egyet-egyet erőemelésben, íjászatban, kerékpárban és lovaglásban.

Illés Fanni személyesen nem tudott jelen lenni a csütörtöki eseményen, de a ciprusi edzőtáborból videóüzenetben köszönte meg a felkérést, s mint mondta, nagy megtiszteltetés, hogy ötödik paralimpiáján ő viheti majd a zászlót.

Mpb2024 4
MOB-Média

Schmidt Gábor, sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottság jelentős létszámmal vághat majd neki a játékoknak. „A célegyenesbe fordulunk a felkészülést illetően, és reménykedünk abban, hogy az előző játékokhoz hasonló lesz az eredményesség. A feltételek adottak voltak. Mindenki elsősorban saját magával versenyez, s ha így eléri a célját, akkor elégedett lehet” – fogalmazott és további sérülésmentes felkészülést, valamint helytállást kívánt.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára a két szervezet együttműködéséről beszélt, mint mondta, a sport bármely területéről legyen is szó, a MOB egyértelmű szándéka az együttműködés. Felidézte, hogy a MOB és az MPB közös munkája nem most kezdődött, de örömmel folytatták és Párizzsal kapcsolatban folyamatosak az operatív egyeztetések. „A magyar paralimpiai csapat minden paralimpiáról emelt fővel, jó eredményekkel jöhetett haza, biztos vagyok benne, hogy ez most is így lesz” – jelentette ki.

Mpb2024 5
MOB-Média

Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója úgy fogalmazott: nagyon büszke arra, amit a közmédia az elmúlt években a paralimpiáért, a parasportokért tett és ezúttal is mindent elkövetnek majd azért, hogy az összes felületükön közvetítsék a magyar sportolók szereplését. Kiemelte, hogy az M4 Sporton és az m4sport.hu-n ezúttal sokkal több sportolót, eseményt tudnak majd megmutatni élőben, minden korábbinál több felületen és terjedelemben számolnak be a paralimpia eseményeiről.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője hangsúlyozta: az MPB és a magyar parasportmozgalom mindenben számíthat rájuk, a sportújságírók számára mindig ünnep, csúcspont, ha olimpiáról, paralimpiáról tudósíthatnak. Kiemelte, hogy a Nemzeti Sportrádió hivatalosan is a magyar paralimpiai csapat médiapartnere, s az eddigieknél több tartalommal szeretnék megtölteni ezt az együttműködést.

A közgyűlés hivatalos részében elhangzott, hogy számos sportágban még zajlik a kvalifikációs időszak, várhatóan július 30-ig alakul ki a végleges magyar kvótaszám és névsor. Szabó Kristóf csapatvezető, az MPB gazdasági igazgatója kiemelte, hogy a 35 ember mellett először egy ló is a magyar versenyzői delegáció tagja lesz, a résztvevő sportágak és sportolók száma pedig 15-re és 42-re is emelkedhet. Mint elárulta, komoly előkészítő munkán vannak túl, már megvan, hogy a paralimpiai faluban melyik lesz a magyarok épülete, a név szerinti nevezés határideje pedig augusztus 5. Minden sportoló három nappal a versenye előtt érkezik majd meg Párizsba, a hosszú megnyitót viszont nem javasolják senkinek – tette hozzá.

Mpb2024 1
MOB-Média

Szabó László, az MPB elnöke megállapította, hogy a 41 tagszervezetből 31 van jelen, majd ismertette a már kvótát szerzett sportolók névsorát, hangsúlyozva, hogy 25-en már Tokióban is ott voltak, a versenyzők közül tíz viszont paralimpiai újonc. A közgyűlés egyhangúlag fogadta el a delegáció névsorát. A magyar paralimpiai csapat eskütételére augusztus 13-án kerül majd sor, a paralimpiai mozgalom legfontosabb sporteseményét pedig augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban.

A már kvótát szerzett magyar sportolók:
úszás: Adámi-Rózsa Zsanett, Hotz Csenge, Illés Fanni, Iván Bence, Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Száraz Evelin
kajak-kenu: Boldizsár Dalma, Kiss Tibor, Molnár Nikoletta, Suba Róbert, Varga Katalin, plusz egy országkvóta (szétlövés dönt)
kerekesszékes vívás: Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné Mező Boglárka, Osváth Richárd, Tarjányi István, Veres Amarilla
asztalitenisz: Arlóy Zsófia, Major Endre, Pálos Péter, Szvitacs Alexa
atlétika: Biacsi Ilona, Ekler Luca, Luterán Petra, Szőllősi István
bocsa: Szabó Alexandra, Nagy Vivien
sportlövészet: Dávid Krisztina, Rescsik Csaba
erőemelés: Tunkel Nándor
íjászat: Gáspár Tamás
kerékpár: Wermeser Zsombor
lovaglás: Fonyódi Ildikó