Nyitókép

Fair play nagyüzem Párizsban

2024. 08. 09.
Megosztás

A versenyzők, edzők és sportvezetők mellett a Nemzetközi Fair Play Bizottság is sűrű napokon van túl Párizsban. A kétszeres olimpiai ezüstérmes, világbajnok, dr. Kamuti Jenő által elnökölt szervezet a játékok kezdetén felhívást tett közzé együttműködésben a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, melyben a párizsi olimpián történt fair play-cselekedeteket jelölheti bárki Fair Play-díjra.

Yosozumi Albert
NFPB

Bár még messze van a vége a játékoknak, de már így is számos jelölést kapott a szervezet. A felhívás angolul itt érhető el a NOB oldalán.

Visszatérve Párizsra, az impozáns Olimpiai Klubban tartotta meg elnökségi ülését a szervezet, melyen Kamuti Jenő, elnök köszöntője után, a szokásos beszámolók mellett a következő időszak terveiről is egyeztettek a tagok. A megbeszélés után, szintén az Olimpiai Klubban, fogadást adott a bizottság, melynek két kiemelkedő fénypontja volt. Elsőként Cheche Vidal korábbi olimpikon, venezuelai labdarúgó mutatta be „Tiszta versenyzés” című könyvét, majd ezt követően átvette a tokiói olimpiai Fair Play-díját Sakura Yosozumi japán gördeszkás, aki a tavalyi, lausanne-i díjátadón nem tudott jelen lenni. A fogadás magas színvonalát mi sem jelzi jobban, minthogy a díjat Albert, monacói herceg adta át, illetve Thomas Bach NOB-elnök üdvözletét Nora Liechtenstein hercegnő tolmácsolta.

Kamuti Albert 2
NFPB

Az eseményt megtisztelte jelenlétével többek között Schmitt Pál korábbi NOB-tag, a MOB tiszteletbeli elnöke, Habsburg György, Magyarország párizsi nagykövete, valamint a MOB részéről Pálinkás Eszter, elnöki titkárságvezető. Számos magas rangú, nemzetközi vendég is jelen volt, mások mellett Spyros Capralos, az Európai Olimpiai Bizottság elnöke és Yuki Ota NOB tagok, valamint Angelita Teo, a NOB Kultúráért és Örökségért Olimpiai Alapítványának igazgatója.

Council Meeting 2
NFPB

A Nemzetközi Fair Play Bizottság párizsi aktivitása ezzel nem ért véget. A sporttörténelemben először négy, a NOB által elismert szervezet közös programot szervezett, melyen a bemutatkozások mellett előremutató beszélgetéseket folytattak a közös jövőről, az egységben az erő elve mellett. A kezdeményezés dr. Kamuti Jenőtől indult, aki már egy éve elkezdte az egyeztetést az UNESCO-val, mint az idén 61 éves NFPB egyik alapító szervezetével, arról, hogy az olimpia idején Párizsban egy színvonalas rendezvénnyel emlékezzenek meg az alapítókról. Később ez a kezdeményezés nőtte ki magát, és lett belőle a „4 muskétás” nevet viselő program. A négy szervezet, a Nemzetközi Fair Play Bizottság, a Nemzetközi Coubertin Bizottság, a Nemzetközi Panathlon, valamint a Nemzetközi Olimpiatörténészek Társasága egyesével mutatkoztak be egymásnak és a vendégeknek, majd egyeztettek a közös jövőről. Az eseményen bemutatták az új fair play-filmet, valamint a Coubertin-iratok arab fordítását is. Az NFPB részéről dr. Kamuti Jenő elnök üdvözölte a résztvevőket, majd Sunil Sabharwal főtitkár mutatta be a szervezetet. Ezen a programon is részt vettek az NFPB elnökségi tagjai és Deregán Gábor igazgató, valamint a NOB részéről Angelita Teo és Maria Bogner, az Olimpiai Tanulmányok Központ vezetője.

Council Meeting
NFPB

A programokat, eseményeket, melyekre fair play-szempontból a fent említetteken kívül sor kerül, és került Párizsban, felsorolni is nehéz lenne. Amint azt Kamuti Jenő beszédében megjegyezte, köszönettel tartozik munkatársainak, mert a Nemzetközi Fair Play Bizottság munkáját komoly elismerés övezi a nemzetközi sportban, és ezen az úton érdemes tovább fejlődnie a szervezetnek.

4szervezet
NFPB

(NFPB/DG)