IMG 0249

Felavatták Farkasréten az olimpiai bajnokok új emlékfalát

2024. 07. 10.
Megosztás

A Farkasréti temetőben elkészült az elhunyt olimpiai bajnokok új emlékfala, melyet szerdán ünnepélyes keretek között avattak fel. Beszédet mondott Schmitt Pál és Gyulay Zsolt is. Az emlékművön 172 elhunyt magyar olimpiai bajnok neve szerepel. A fal egy körgyűrű része – rajta a Ciltius, altius, fortius! felirattal –, az az előtti kis téren egy ötkarika rajzolódik ki.

20240710 039 olimpiai emlekmu avatas
MOB-Média/Szalmás Péter

Az átépítés utáni avatóünnepségen megjelentek olimpiai bajnokok, olimpikonok, a Nemzet Sportolói, többek között Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Kamuti Jenő, Szabó Bence és Imre Géza vívó, Wladár Sándor úszó, Magyar Zoltán és Berki Krisztián tornász, Gedó György ökölvívó, Szentmihályi Antal és Dunai Antal labdarúgó, Bodnár András és Gergely István vízilabdázó, Dónusz Éva, Szabó Gabriella és Gyulay Zsolt kajakozó, Fábián László öttusázó, valamint sportegyesületek és sportági szövetségek, szervezetek vezetői, olimpiai baráti körök tagjai, köztük Kolbenheyer Zsuzsanna, a jégkorongozók elnöke, Németh Szilárd, a birkózó-szövetség első embere és Bacsa Péter ügyvezető, Szakács Bálint, a kajak-kenusok ügyvezetője, Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke, Őze István, az UTE elnöke, dr. Iglódi Endre, a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke, Győr Béla főtitkár, Szabó Lajos és Printz János MOA-tanácstagok. A HM Sportért Felelős Államtitkárságát Schmidt Ádám államtitkár és Schmidt Gábor helyettes államtitkár képviselte.

20240710 025 olimpiai emlekmu avatas
MOB-Média/Szalmás Péter

„A hagyományok tiszteletben tartása számunkra rendkívül fontos, ápolásuk összeköti a múltat és a jelent" – mondta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, majd azzal folytatta, hogy a MOB egyik fő feladata a tradíciók ápolása, nagyjaink és bajnokaink megbecsülése. „Én olyan családban nőttem föl, ahol tiszteltük a hősöket, Gedó Gyuri, Zsivótzky Gyula, Faragó Tamás ilyen hős volt a szemünkben" – hangsúlyozta az olimpiai bajnok kajakos, majd kiemelte, hogy „az a közeg, amit Schmitt Pál teremtett a MOB körül, inspirál minket, ezt a stafétát próbáljuk tovább vinni. Szívügyünk volt ez az emlékfal" – hangsúlyozta, és köszönetet mondott a Miniszterelnökségnek a finanszírozásért, a tervezőknek és a kivitelezőknek a megvalósításért. Gyulay Zsolt emlékeztetett arra, hogy az emlékfal elődje Schmitt Pál kezdeményezésére 1994-ben készült el.

20240710 031 olimpiai emlekmu avatas
MOB-Média/Szalmás Péter

„Harminc éve Babati Lajossal együtt vetődött fel bennünk a gondolat, hogy közös emlékhelyet állítsunk föl. Akkor azt gondoltuk, ez a fal elég lesz, nem mennek el annyian közülünk. Az élet, a matematika felülírta ezt a tervet, magam is a 21 éves MOB-elnökségem alatt 105 olimpiai bajnok társam nevét vésettem föl ide, és mondhattam végtisztességet" – emlékezett vissza Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok vívó, és szomorúan jegyezte meg, hogy időközben kicsi lett a fal, nem volt elég hely az elhunytaknak. „A fiatalok felfedezése mellett szükség van a hagyományok őrzésére, a példaképek emlékének megőrzésére is" – hangsúlyozta Schmitt Pál az emlékfal előtt. A volt köztársasági elnök a párizsi olimpia közeledtével két nevet külön megemlített: „az egyik Pósta Sándor kardvívó, a másik Halasy Gyula sportlövő – mindketten 100 éve, Párizsban lettek olimpiai bajnokok, és az ő nevük is szerepel a falon, mindketten beírták magukat a Magyar Olimpiai Bizottság aranykönyvébe”. Schmitt Pál köszönetet mondott Gyulay Zsoltnak, amiért tovább folytatja az emlékezés hagyományát.

20240710 019 olimpiai emlekmu avatas
MOB-Média/Szalmás Péter

A 184 magyar olimpiai bajnoki címet – köztük a nyári, a téli és a szellemi játékok – összesen 308 sportoló nyerte el, közülük 136-an élnek, 172-en hunytak el. Az emlékfalon az első név a vívó Tersztyánszky Ödöné (1929), az utolsó az idén májusban elhunyt sporlövő Hammerl Lászlóé.

A Magyar Himnuszt és a Tűzszekerek című film zenéjét a Virtuózok művészei, Kökény Tamás nagybőgős, Szomora Pál hegedűs és Oláh Vilmos gitáros adta elő. Az 1981-ben bemutatott film az idők során az olimpizmus egyik szimbólumává, míg a film zenéje a sport egyik himnuszává vált. Az eseményt az Olimpiai Himnusz zárta.

20240710 024 olimpiai emlekmu avatas
MOB-Média/Szalmás Péter

Az ünnepségen Tóth Anita, a MOB kommunikációs igazgatója köszönetet mondott a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásáért, továbbá a tervezőknek: Páll András okleveles építészmérnöknek és Józsa Pál szobrászművésznek. Mint fogalmazott: „az ősi körgyűrű forma egyszerre korszerű és monumentális – méltóképpen állít emléket olimpiai bajnokaink emberfeletti teljesítményének. Ez a diadalkapu olyan, mint egy nyitott átjáró ég és föld között.” Hozzátette: „Köszönjük a kivitelező Bayer Construct dolgozóinak lelkiismeretes és profi munkáját, itt emelném ki Varga András üzletágvezető urat és Balogh Ákos projektvezetőt, és nem szabad megfeledkeznünk a VPI Kft. finombeton gyártó cégről sem, amely a finombeton-burkolatot gyártotta. Köszönjük továbbá a Farkasréti temető vezetőségének segítőkészségét.”

20240710 022 olimpiai emlekmu avatas
MOB-Média/Szalmás Péter

Az emlékfalnál koszorút helyezett el a MOB nevében Gyulay Zsolt és Schmitt Pál, a HM Sportért Felelős Államtitkársága nevében Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Schmidt Gábor helyettes államtitkár, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja képviseletében Fábián László elnök, a MOB főtitka és Bodnár András, a MOB Mező Ferenc Sportbizottságának vezetője, a Magyar Labdarúgó Szövetség részéről Dunai Antal olimpiai bajnok és Sipos Jenő szóvivő, illetve a Magyar Kajak-Kenu Szövetség képviseletében Dónusz Éva olimpiai bajnok és Szakács Bálint ügyvezető.

20240710 037 olimpiai emlekmu avatas
MOB-Média/Szalmás Péter

Tervezői koncepció

A tervezők szándéka és koncepciója egy egyszerű és ősi körgyűrű forma, amely minimalista megfogalmazásával, monumentális, forma és téralakításával, korszerű anyaghasználatával alkalmas az emlékezés méltó helyét kijelölni. Az emlékmű egyetlen nagyvonalú gesztus, egy hatalmas gyűrű, mely a temető felől falként nő ki a földből, de a látogatók felé lebeg a térben. Ez a levitálás a szó szerinti és átvitt értelemben is egy emelkedett teret hoz létre, méltóképpen állít emléket sportolóink emberfeletti teljesítményének. Körbezár, teret ölel, az emlékezés aktusához intimitást tesz lehetővé, formailag megidézi az ókori bajnokoknak járó díjat, a babérágból font koszorút. Egyben kapu, diadalkapu, nyitott átjáró föld és ég között.

20240710 021 olimpiai emlekmu avatas
MOB-Média/Szalmás Péter