Félszáz éves az elegáns pofozógép

Félszáz éves az elegáns pofozógép

2021. 09. 29.
Megosztás

Szeptember 30-án ünnepli 50. születésnapját a barcelonai ötkarikás játékok bronzérmes ökölvívója, Mizsei György. Isten éltesse!

„Ilyen a boksz…”, tartja Ron Shelton 1999-ben bemutatott, valóságos sztárparádét felvonultató fimdrámájának címe. De mégis milyen? Antonio Banderasék színészi játéka alapján nem más, mint őserővel megáldott, félelmet és kíméletet nem ismerő gladiátorok kötelek határolta vérre menő küzdelme. Hát persze, gondolhatnánk… De nem volt ez mindig így!

Elég, ha vetünk egy pillantást a sportág magyarországi kezdeteire. Kitalálják, kik voltak az elsők, akik magyarként megismerkedtek az ökölvívás alapjaival? Nos, valódi történelmi nagyságok, gróf Széchenyi István és báró Wesselényi Miklós. Ők voltak az úttörők, akik egy angliai utazásuk alkalmával bokszleckéket vettek John „Gentleman” Jackson edzőtermében. Szóval képzeljék csak el az első itthoni csörtéket a szorítóban. Ahogy a kék sarokban Széchenyi „legnagyobb magyar” István, a piros oldalon pedig Wesselényi „árvízi hajós” Miklós egymásnak feszül. Nem lehetett hétköznapi látvány.

Na, de félre a tréfával és vissza John Jackson edzőterméhez.

„Gentleman”, igen. Ez volt Jackson beceneve. Magyarul úriember. Mert az ökölvívás nem csupán egymás agyba-főbe verése, az nem mellőzi az elegenciát sem.

És, hogy miért meséltük el mindezt? Mert ezt testesítette meg az 1971. szeptember 30-án Kiskunfélegyházán világra jött Mizsei György is. Légiesség, könnyedség, valódi játékos ökölvívás. Ez jellemezte a pályafutása egészét kiskunfélegyházi egyesületekben töltő Mizseit a kötelek között. Ilyen hanyag, mégis elegáns stílusban osztotta a taslikat Mizsei, méghozzá nem is akármilyen eredményességgel.

Mizsei, aki kevés kivételtől eltekintve nagyváltósúlyban, azaz a 67-től 71 kilogrammosok mezőnyében pofozkodott, még nem volt 20 esztendős, amikor elérte első jelentős nemzetközi sikerét. És mennyire igaz, hogy a kivétel erősíti a szabályt! 1991-ben, a svédországi Göteborgban ugyanis váltósúlyban szerzett bronzérmet, majd egy évvel később következett az olimpia, ahol már nagyváltósúlyban kesztyűzött.

A XXV. újkori nyári olimpián Mizsei remekül bokszolva az egy évvel korábbi kontinensviadalhoz hasonlóan bronzérmet szerzett a brit Robin Reiddel karöltve, hiszen bronzmeccset már akkor sem rendeztek az ökölvívóknál. Remek és – el kell ismerni – reális eredmény volt a harmadik hely Barcelonában, hiszen a kubai Lemus és a holland Delibas jobb volt Mizseinél azon az olimpián.

A hatszoros magyar bajnok Mizsei nem sokkal az atlantai olimpia előtt Dániában ismét felállhatott az európa-bajnoki dobogóra, hiszen Dániában harmadik helyezést ért el.

Itt azonban még nem ért véget a kisunfélegyházi öklöző sikertörténete, ugyanis az Eb-bronz után pár hónappal Atlantában újfent ringbe lépett, hogy aztán a kilencedik helyen zárjon.

Mizsei azután sem távolodott el az ökölvívástól, hogy szögre akasztotta a kesztyűt. Edzőként segítette fia és lánya fejlődését is. Fia, ifjabb Mizsei György könnyűsúlyban profi Európa-bajnok lett.

Mizsei György csütörtökön 50 éves. Jó egészséget kívánunk!

(MOB-összeállítás; képek: MTI)