Fenyvesi Csaba: "A BVSC sikersorozatának elindítója Bay Béla volt" (videóval)

Fenyvesi Csaba: "A BVSC sikersorozatának elindítója Bay Béla volt" (videóval)

2014. 03. 26.
Megosztás

"Bóbis Ildikó, Nyári Magda, Kamuti Jenő, hogy csak néhány tanítványt említsek. Mindannyian azon vetélkedtünk, melyikünket szeretheti legjobban a Béla bácsi. Kedves volt és egyben szigorú. A BVSC sikersorozatának elindítója Bay Béla volt" - mondta egykori mesteréről dr. Fenyvesi Csaba a mob.hu-nak adott videóinterjúban. A háromszoros olimpiai bajnok vívó ma a BVSC szakosztályelnöke, és 71 évesen bizony nem unatkozik...

Az egykori sebész ma a szakmában ugyan nem dolgozik, de kutatásokban, gazdasági vállalkozásainak irányításában még részt vesz. "Van két csodálatos gyermekem, egy 19 éves lányom és egy 17 éves fiam, velük aztán van elég tennivaló. Nem unatkozom, tartalmasan telnek a napjaim" - avat be mindennapjaiba a BVSC szakosztályelnöke, aki sportvezetőként a mindennapi operatív munkában és az adminisztrációban nem vesz részt, de ő tartja a vezető sportszervezetekkel, például a MOB-bal is a kapcsolatot.

"Én amolyan pótapukájuk vagyok a gyerekeknek és az edzőknek. Kapcsolatot tartok a szövetséggel, a kerülettel, az olimpiai bizottsággal. Nagyon-nagyon jó érzés ezt a munkát elvégezni, mert a gyerekek lelkesek, tehetségesek, sokan vannak, az edzők pedig nyugalomban, jó körülmények között végzik a munkájukat. Elvben velük nekem semmilyen dolgom nincsen, csak elintézni azt, hogy jó körülményeik legyenek" - mondta a '68-as és '72-es olimpiák aranyérmes párbajtőrözője, aki 1970. és '78. között csapatban háromszor állhatott világbajnoki dobogó tetejére.

Az egyéniben vébébronzérmes tőröző az interjúban mesteréről, dr. Bay Béláról is beszél. A korábbi sikeredző nevéhez összesen 103 - köztük 23 olimpiai - érem kötődik. "Béla bácsi 1949-ben kezdett dolgozni a BVSC-ben, ő alapította többedmagával a vívószakosztályt. Nekem pótapám volt" - emlékezett vissza Fenyvesi Csaba.

Dr. Bay Béla eredeményes munkásságát jelzi, hogy 17 olyan tanítványa volt, aki olimpián és/vagy világbajnokságon érmet tudott nyerni. Közájük tartozott dr. Fenyvesi Csaba, aki Mexikóvárosban párbajtőr csapatban, majd Münchenben csapatban és egyéniben is aranyérmet tudott nyerni.

A BVSC Vívó Szakosztálya ma egyben az ország egyik legeredményesebb utánpótlásműhelye, februári teljesítményük alapján "A hónap műhelye" díjat vehették át.

(Fotó: MOB/Kovács Anikó)