MA207626

Parádés játékkal győztek a férfi pólósok Szerbia ellen – jöhet a negyeddöntő!

2024. 08. 05.
Megosztás

A csoportkör első négy fordulója jobbára kényelmetlenül telt a férfi vízilabda-válogatottunknak, ám a Szerbia elleni rangadóra mintha kicserélték volna a csapatot, amely simán nyert, és önbizalommal telve kanyarodhat rá a lényegi szakaszra.

Új helyszínre költözött a vízilabda, hiszen az úszás végeztével a póló átkerült a jóval nagyobb Paris La Defense Arenába – ezzel a lendülettel bízhattunk abban, hogy a csapatunkra is jó hatással lesz a környezetváltozás, mert a csoportkör első négy fordulójának helyet adó North Paris Arenában nem szereztünk különösebben jó emlékeket.

Az még benne van a pakliban, hogy a talán favoritnak is mondható Spanyolországtól kikaptak a fiúk, viszont az Ausztrália elleni 8–9 egyértelműen kellemetlen meglepetés, és néhány órára még a továbbjutást is izgulósabbá tette.

Aztán a legszokatlanabb helyről, a szerb válogatottól érkezett segítség, mert az ő eredményük révén a mieink is biztos negyeddöntősként érkeztek az utolsó csoportfordulóra, amit – mit ad isten – éppen Szerbiával játszottunk.

MA1 2891
MOB-Média/Molnár Ádám

El is maradt az ismerkedés, mert igaz ugyan, hogy több mint három perc kellett az első gólhoz – amit Fekete Gergő szerzett, egyébként, megúszásból –, de addig sem unatkozott senki, gyilkolták egymást a játékosok rendesen.

Aztán sajnos Milos Csuk emelt a színvonalon, mert két akciógólt is átlőtt a lyukacsos blokkon, és habár ezt még Vámos Márton egy utolsó másodpercig kijátszott fórból kiegyenlítette, utána ellépett a rivális.

Az történt ugyanis, hogy Vámos klubtársa, Dusan Mandics is bevert egy emberelőnyt a szélről, a túloldalon viszont belefújtak a gólunkba, amire ráadásként 18 másodperccel az első szünet előtt kaptunk is egyet, így 2–4-gyel ért véget az első negyed.

MA207674
MOB-Média/Molnár Ádám

Hanem a másodikra felpörögtek a fiaink, gyors egymásutánban három klasszismegoldással utolérték az ellenfelet: előbb Fekete Gergő talált be három védővel a nyakán, majd Angyal Dániel mutatott be egy tankönyvbe illő szerelést bekkben, utána pedig jelentkezett Zalánki Gergő, aki a világ végéről zúdított a bal felsőbe!

Némi spéttel érkezett a negyedik bravúr, Nagy Ádám távolija, ami megakadt a jobb felsőben, és ezzel visszavettük a vezetést, amit Manhercz Krisztián gyorsan meg is duplázott, azaz 4:18 alatt lőtt négyet a csapatunk, 2–4-es hátrányból csinálva 6–4-es előnyt – nem semmi!

MA207936
MOB-Média/Molnár Ádám

De, aki azt hitte, innen könnyű lesz, az nyilván tévedett: a szerbek is kiegyenlítettek, nemcsak 6–6-nál, hanem 7–7-nél is.

Viszont utána olyan történt, amit ritkán látni!

Kiállították az egyik szerbet, ezzel egyidőben viszont kontrát is mutatott a bíró, úgyhogy a szerb kapus el is indult a helyéről, hogy megsegítse a támadásindítást. Csakhogy a társa addigra eldobta a labdát, ami a szempontjukból a legrosszabb helyre került, mert Varga Dénes félpályán túlról is elengedte, és a labda 0:01-gyel a félidő előtt átlebegett a gólvonalon az üres kapuba!

MA208005
MOB-Média/Molnár Ádám

Ezzel nem mellesleg 9–7-tel fordultunk, azaz egy félidő alatt többet dobtunk Szerbiának, mint Ausztráliának összesen…

Ráadásul a harmadik negyedet is pontos támadójátékkal és hatékony védekezéssel kezdték a fiúk, úgyhogy meg is léptek öttel – ez sem szokványos...

...miként az sem, hogy 6–2-vel hoztuk a harmadik játékrészt, az utolsóra pedig beküldtük a cserekapusunkat, Bányai Márkot.

MA208267
MOB-Média/Molnár Ádám

Az utolsó szakaszra sem fordult ki sarkaiból a világ: a szerbek ugyan rajta voltak, hogy kozmetikázzanak az eredményen, de a mieink lőgyakorlatot tartottak, csak három mezőnyjátékosunk nem talált be – ebből kettő bekk, a harmadik pedig a veterán centerünk, Hárai Balázs, akinek nyilvánvalóan a legnagyobb csatákban lesz főleg dolga.

Ezzel a férfiválogatottunk a harmadik helyen végzett a csoportban, az pedig az utánunk következő mérkőzéseken derül ki, hogy a másik csoportból kit kap ellenfélnek a holnaputáni negyeddöntőre.

VÍZILABDA
Férfiak, B-csoport, 5. forduló
Magyarország–Szerbia 17–13 (2–4, 7–3, 6–2, 2–4)

MA208164
MOB-Média/Molnár Ádám

VÉLEMÉNYEK

Varga Zsolt (szövetségi kapitány): „Igazából ugyanazt folytatjuk, mint amit korábban csináltunk: mérkőzésről mérkőzésre készülünk. Az ausztrál-meccs után azt mutattam meg a csapatnak, hogy mik voltak a jó dolgok, mert bármennyire is nehéz és dühítő mérkőzés volt, volt, amit jól csináltunk: védekezések, gyönyörű gólok. Visszanézve, az érzelmeket félretéve más meccset láttam, habár nyilvánvalóan megmaradtak a hibák. Ezeken dolgozni és javítani kell, ám fontos látni azt is, ami jó, mert meg kell tartani, akadtak ilyenek Spanyolország ellen is.

A szerb kétarcú csapat: tudnak nagyon jól és rosszul is játszani. Az ausztrálok kiegyensúlyozottak, de mintha a csúcsformájukat az első hétre időzítették – kíváncsi vagyok, meddig tart ki nekik, mert hosszú a torna, ennyi idő alatt a forma is változik.

Két lábbal a talajon kell maradnunk! Mint minden meccsnél, ennél is meg kell néznünk, mit csináltunk jól és rosszul, a hibákat kijavítani – voltak ma is –, dolgozni kell tovább, készülünk arra, aki jön.

Fekete Gergő: „Sok feladatom van, nem feltétlenül a góllövés, ma például az volt, hogy fárasszam az ellenfél remekül lövő játékosaim. De szerencsére közben jól jöttek ki a helyzeteim, amikkel tudtam is élni, ennek nyilván örülök. Talán a válogatott-karrierem legjobb mérkőzését játszottam: az előző volt az ötvenedik, örülök, hogy az ötvenegyediken tudtam négyet lőni lenni – remélem, a következő ötvenen mind így fogok játszani!

Nagyon kemény volt az első hét is, de a másodikon egymásnak fogunk esni. Olyan küzdelmek jönnek, amik egy óráig tartanak, de mi belül sokkal hosszabbnak fogjuk megélni, mert csak fájdalom lesz. De most egy cél lebeghet csak a szemünk előtt, hogy bejussunk az elődöntőbe!”

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílt a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.