Férfi EB: A középdöntőben a macedónok következnek

Férfi EB: A középdöntőben a macedónok következnek

2014. 01. 18.
Megosztás

Megtartotta első edzését a középdöntő küzdelmei előtt Mocsai Lajos, a dániai Európa-bajnokságon szereplő magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

A gárda péntek délelőtt utazott Aalborgból Herningbe, ahol a Jyske Bank Boxenben rendeznek majd középdöntős összecsapásokat. Dánia legnagyobb multifunkcionális csarnokában 28 ezer négyzetméteren 14 ezer néző tekintheti meg a mérkőzéseket.

A házigazda dán válogatott találkozóira várhatóan csordultig meg is telik majd a létesítmény.
A tréning hosszú bemelegítéssel kezdődött, majd nyújtással, valamint teremfocival folytatódott. A csarnokban meglehetősen hideg volt, a szövetségi kapitány kérte is a szervezőket, kapcsolják ki a légkondicionálást, ám erre nem került sor. Többen is - köztük a szakvezető - kapucniban, sapkában álldogáltak a hatalmas csarnokban.

„A macedónok rendkívül kemény csapatot alkotnak. Amit nagyon jól csinálnak, az az, hogy óriási lendülettel széthasítják a falat, ráugranak az emberre. Ez játékvezetői szempontból is nagyon fontos, hiszen sokszor belemenéses helyzetből, bejátszásokkal szereznek gólokat” - nyilatkozta a tréninget követően Mocsai Lajos, aki szerint kulcskérdés lehet, hogy a korábbi veszprémi kedvencet, Kiril Lazarovot sikerül-e majd kivenni a játékból.

A szakember hozzátette: a taktikai elemzést egyelőre nem tudták elvégezni, ugyanis a pénteki nap az utazásról szólt.

„Elképesztően hideg van, így fagyoskodtunk rendesen - mondta a norvégok elleni csoportmérkőzés egyik hőse, Lékai Máté. - Nagyon nagy mérkőzés lesz a macedónok elleni, általában kevés gólos találkozókat játszanak, és azoknak a találatoknak a nagy részét is Lazarov lövi. Ha őt ki tudnánk kapcsolni a játékból, akkor jó esélyeink lehetnek.”

Hasonlóan vélekedett Iváncsik Gergő is, aki éveken át együtt játszott Veszprémben a macedónok sztárjátékosával: „Ő a csapat motorja, ha hatástalanítjuk valamelyest, megtörhetjük a játékukat.”

A sérülése után lábadozó Nagy László szerint a magyar válogatottnak elsősorban Macedónia és Ausztria ellen van keresnivalója a dániai férfi kézilabda Európa-bajnokság szombaton rajtoló középdöntőjében.

Az MKB-MVM Veszprém világklasszis átlövője pénteken az MTI érdeklődésére elmondta: az Eb előtt az volt a megérzése, hogy a csapat két győzelmet arat majd a csoportkörben.
„Ha nem is nyertünk, de az izlandiak és a norvégok elleni két döntetlen két győzelemmel ér fel, hiszen elértük a minimális célt, és továbbjutottunk a középdöntőbe" – fogalmazott a sípcsontrepedéssel kezelt Nagy László.
Hozzátette: a macedónok és az osztrákok elleni mérkőzés „fogható", ám a címvédő dánok ellen – akik hazai pályán játszanak – nehéz lesz.
„Koncentráljunk arra a két meccsre..." – jegyezte meg.

A magyar válogatott szombaton - 16 órától - csap össze a macedónokkal, két nappal később a házigazda dánokkal, majd újabb két nap múlva, az osztrákokkal mérkőzik meg.

A másik ágon a franciák négy pontot visznek magukkal a középdöntőbe, miután a csoport pénteki zárásán nyertek a legutóbb Eb-ezüstérmes szerbek ellen, akik viszont kiestek.
Utóbbiak ugyanúgy két ponttal zárták a csoportkört a C betűjelű négyesben, mint a lengyelek és az oroszok, a hármas összevetésben azonban az egymás elleni eredmények az utóbbi két válogatottnak kedveztek.

A D csoportban a horvátok és a svédek mögött még a fehéroroszok folytathatják a középdöntőben, miután péntek este nyertek a montenegróiakkal szemben, akik így pont nélkül maradtak, s a kvartett utolsó helyezettjeként búcsúznak a kontinensviadaltól.

Eredmények, 3. forduló:
C csoport (Aarhus):
Franciaország-Szerbia 31-28 (17-12)
Lengyelország-Oroszország 24-22 (10-14)
A csoport végeredménye: 1. Franciaország 6 pont, 2. Lengyelország 2, 3. Oroszország 2, 4. Szerbia 2

D csoport (Koppenhága):
Fehéroroszország-Montenegró 29-23 (13-13)
korábban:
Horvátország-Svédország 25-24 (10-9)
A csoport végeredménye: 1. Horvátország 6 pont, 2. Svédország 4, 3. Fehéroroszország 2, 4. Montenegró 0
A négyesekből az első három jutott be a középdöntőbe, ahol két hatos csoportban folytatódik az Eb.


A két középdöntő állása:

Az E csoport állása: 1. Spanyolország 4 p (67-55), 2. Dánia 4 p (62-50), 3. Macedónia 2 p, 4. Izland 1 p (55-60), 5. Magyarország 1 p (54-61), 6. Ausztria 0 p

Az F csoport állása: 1.Franciaország 4, 2.Horvátország 4, 3.Lengyelország 2, 4.Svédország 2, 5.Oroszország 0, 6.Fehéroroszország 0

(Forrás: NSO, MOB)