Ancsin 1

Férfi kéziseink megküzdöttek Dániával is

2024. 08. 02.
Megosztás

Norvégia után a másik északi klassziscsapattal, Dániával is sokáig állta a versenyt a férfi kézilabda-válogatott, ám végül alulmaradt. A továbbjutás az utolsó csoportfordulóban a házigazda Franciaország ellen dől majd el vasárnap.

Nehezebb feladatot nem is kaphatott volna péntekre a férfi kézilabda-válogatottunk: a legutóbbi három világbajnokság győztese, Dánia várt ugyanis a fiainkra – reggel kilenckor. A szokatlan kezdési időpontra már a torna kezdete előtt kitért Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, csapatvezető, megjegyezve: „Figyelünk arra is, hogy amikor például a férfi kézisek reggel kilenckor játszanak, akkor nem a távolabb elhelyezkedő faluból indulnak majd, hanem egy csarnokhoz közeli szállodában béreltünk nekik helyet.”

El is kélt minden segítség, mert a skandinávoknak nemcsak a múltja, a jelene is félelmetes: Párizsban a csoportban természetesen háromból hárommal indítottak, messze a legtöbb lőtt és a második legkevesebb kapott góllal.

Csapat 1
MTI/Illyés Tibor

Ehhez képest a mieink vagány első félidőt produkáltak.

Az egész azzal kezdődött, hogy Ancsin Gábor beverte az elsőt – az más kérdés, hogy három másodperccel később ráfújtak két percet, amitől a szövetségi kapitányunk, Chema Rodríguez természetesen azonnal kiakadt, így a dánok elég darabosan kezdhették a meccst. Annyi baj legyen!

Főleg, mert a következő percekben kevesebb örömünket leltük, mivel a 2–1-es vezetésünkből a tizedik percre 2–6-os állást csináltak az északiak.

Chema 2
MTI/Illyés Tibor

Erre a mieink viszontválasza az lett, hogy nekidurálták magukat, és 8–8-nál utolérték a nagyszerű ellenfelet, sőt, a huszadik percben, 10–9-nél a vezetést is átvették Bodó Richárd góljával!

Ezzel pedig messze nem fogytak el a (rész)csodák, mert kétszer is vezettünk kettővel, és amikor a dánok egyenlítettek, arra is góllal válaszoltunk.

Mégis hátrányban kellett a szünetre mennünk, nem is egygólosban, mert Dánia ellen egy-egy pillanat is elég a kapott gólhoz, márpedig Mathias Gidsel az első félidő utolsó percére fordulva megszerezte a vezetést, ami még mindig a kisebb fájdalmat jelentette. Hátravolt ugyanis Rasmus Lauge gólja – az utolsó másodpercben, az üres kapuba, a saját időkérésünk után.

Mikler 1
MTI/Illyés Tibor

A fordulás után ismerős ambíciókkal kezdtek a csapatok: mi a felzárkózás, majd egyenlítés reményével, Dánia meg azzal, hogy gyorsan hozzátesz még néhányat az előnyéhez, és akkor békésebb lesz a finis.

Egyik sem jött be igazán, mert ugyan be-betalálgattunk mi is, egyenlíteni nem sikerült – és nőhetett volna háromra is a hátrányunk, csak a szólóban meginduló dán ellépte a lehetőséget.

A dolgok akkor kezdtek baljósan festeni, amikor Mikkel Hansen hetesével négyre nőtt a különbség, ráadásul kétperces emberhátrányunk kezdődött. De megúsztuk egy-egy góllal, és amikor lejárt a kiállítás, kikértünk egy időt, hogy rákészüljünk az utolsó negyedórára.

Lékai 1
MTI/Illyés Tibor

Ez a szakasz a hatodik kétpercesünkkel startolt, illetve Mikler Roland-bravúrjaival.

Ugyanakkor a plusz mezőnyjátékosos taktika csak mérsékelt eredményt hozott, mert hiába talált be nagy küzdelem árán Bánhidi Bence, ha utána azonnal kaptunk egyet az üres kapuba.

A kevéssé lelkesítő szakasz nyomán az utolső öt percre fordulva éppen öttel vezetett a rivális, végül pedig hárommal nyert.

Tehát a továbbjutásunk a csoportkör utolsó fordulójában dől el: vasárnap délután 16:00 órakor a házigazda, címvédő és Európa-bajnok Franciaország ellen.

KÉZILABDA
Férfiak, B-csoport, 4. forduló
Magyarország–Dánia 25–28 (14–16)

Fazekas 1
MTI/Illyés Tibor

VÉLEMÉNY

Ancsin Gábor: „Megpróbáltuk a lehetetlent, ám ez a dán csapat véleményem szerint jelenleg a világ legerősebb válogatottja. Bíztunk a csodában, ám rengeten technikai hibánk, eladott labdánk volt, ez negatívum. Viszont még így is közel tudtunk maradni hozzájuk, ez pozitívum.

Mindent meg kell próbálni egy ilyen csapat ellen, az üres kapus húzást is, de nagyon nehéz, mert ha nem lépsz ki rájuk, meglőnek, ha nem lépsz ki, egy az egyben is erősek.

Egy esélyünk maradt, a franciák elleni mérkőzés. Muszáj nekik mennünk és minden fáradtságot félretenni, mert ez az álmunk, a továbbjutás. Tudjuk, hogy borszasztóan nehéz, de más esélyünk nincs.”

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílik a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos lesz.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.