Fiatal csodaúszónk ezüstérmes, vitorlásunk dobogós helyen, férfi pólósaink ismét nyertek

Fiatal csodaúszónk ezüstérmes, vitorlásunk dobogós helyen, férfi pólósaink ismét nyertek

2021. 07. 31.
Megosztás


Milák Kristóf szenzációs úszással ezüstérmes 100 pillangón, a vitorlázó Berecz Zsombor nyolc futam után is őrzi dobogós helyét, a női kardcsapat 8., a triatlon vegyes váltó 11. lett, a 100 gátas Kozák Luca elődöntős, a férfi vízilabdázók negyeddöntősök. A női kézélabdázók életben tartották továbbjutási esélyeiket. A Magyar Olimpiai Csapat szombaton 6 érmet számlál Tokióban. Hamarosan kezdenek a birkózók és a kajak-kenusok is. A nap krónikája következik...

Úszás

Milák Kristóf Európa-csúccsal ezüstérmet nyert 100 méter pillangón a tokiói olimpia úszóversenyének szombati napján. A 200 méteren aranyérmes magyar versenyző a második legjobb idővel az ötös pályáról várta a finálét, melynek nagy esélyese a 100 méter gyorson győztes Caeleb Dressel volt a mellette lévő négyes pályán. Az amerikai érvényesítette is a papírformát, szokásos remek rajtjával azonnal élre állt és fél testhossz előnnyel fordult a második ötvenre, amelyen egyre jobban megközelítette őt Milák, de a BHSE 21 éves világklasszisa már nem tudta utolérni riválisát. A szám kétszeres világbajnoka, Dressel 49.45 másodperces világcsúccsal csapott a célba, Milák 23 századdal maradt el tőle, de így is 50 századdal megdöntötte saját országos csúcsát (50.18), melyet májusban a budapesti Európa-bajnokságon ért el. Ifjú csodaúszónk a Magyar Olimpiai Csapat hatodik érmét, közte a második ezüstöt szerezte a tokiói játékokon.

Vitorlázás

A Finndingiben szereplő Berecz Zsombor nyolc futam után továbbra is a harmadik helyen áll a tokiói olimpián. A világ- és Európa-bajnok magyar vitorlázó szombaton előbb a harmadik helyen ért célba, majd a nyolcadik részversenyben ötödik lett úgy, hogy a 11. helyről kapaszkodott fel. A dobogóért folyó küzdelemben a sorrend nem változott, a címvédő brit Giles Scott újabb első helyet szerzett – ez volt ötödik futamgyőzelme –, így hat helyezési ponttal vezet a spanyol Joan Cardona és kilenccel Berecz előtt. A negyedik holland Nicholas Heiner hét, az új-zélandi Junior Josh pedig kilenc pont hátrányban van a magyar hajóssal szemben. A finndingisekre vasárnap még két futam vár, majd kedden következik a legjobb tíz számára az éremverseny az Enosima Jachtkikötőben.

Vívás

A magyar női kardválogatott az utolsó mérkőzését is elvesztette, így a kilences mezőnyben a nyolcadik helyen végzett a fegyvernem szombati csapatversenyében. A Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza, Battai Sugár összeállítású együttes a dél-koreaiaktól és a házigazda japánoktól elszenvedett vereség után Kína ellen lépett pástra, és 45-30-ra alulmaradt. Ez volt az utolsó magyar érdekeltégű szám vívásban, a magyar küldöttség korábban egy-egy arany- (Szilágyi Áron), ezüst- (Siklósi Gergely) és bronzérmet (férfi kardcsapat), valamint egy-egy negyedik (Márton Anna) és hetedik helyet (női tőrválogatott) szerzett a japán fővárosban. A magyar vívóküldöttség tagjai együtt utaznak haza, hétfőn indulnak és kedden érkeznek Budapestre.

Atlétika

Kozák Luca 100 m gáton 12.97 mp-cel a harmadik lett futamában, ezzel bejutott az elődöntőbe. Az első négy hely ért automatikusan elődöntőt, melyet vasárnap rendeznek. A 25 éves futó egyike annak a nyolc magyar atlétának, akik teljesítették az ötkarikás indulási szintet – a többiek a világranglistáról kerültek a csapatba. A debreceni sprinter májusban 12.81 mp-et futott Savonába, ez idei legjobbja, míg egyéni csúcsa a 12.71 mp-es országos rekord.

Vízilabda

Az Európa-bajnok magyar válogatott 11-8-ra legyőzte az Egyesült Államok csapatát a férfi vízilabdatorna negyedik fordulójában, szombaton, ezzel már biztosan negyeddöntős. A csoport, 4. forduló: Magyarország - Egyesült Államok 11-8 (2-1, 3-3, 3-0, 3-4). A magyar válogatott az első fordulóban 10-9-re alulmaradt Görögország legjobbjaival szemben, majd 16-11-re győzött a házigazda japán együttes ellen, aztán a dél-afrikaiakat verte nagyon magabiztosan, 23-1-re. Együttesünk hétfőn közép-európai idő szerint 3 órakor az olaszokkal találkozik.

Sportlövészet

Mészáros Eszter a 26. helyen végzett a női kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses számában. A 19 éves gödöllői sportlövő az 50 méteres viadal alapversenyének első harmadában, térdelő testhelyzetben 388 kört ért el, majd fekvőben 391-et, és ezzel a középmezőnyben állt. Ekkor már egyértelmű volt, hogy Eszternek a fináléba jutáshoz bravúrosan kellene álló testhelyzetben céloznia, a 400-ból 382 kört ért el, ezzel pedig összesítésben 1161 körrel zárt. A nyolcas döntőhöz ezúttal 1171 körre volt szükség. Az összetett számot a légpuskában bronzérmes svájci Nina Christen nyerte meg 463,9 körös olimpiai döntős csúccsal. A magyar világkupa-győztes, junior Európa-bajnok puskás számára ezzel véget ért pályafutása első olimpiája: a mostani 26. helye előtt légpuskában 20.-ként zárt, a 10 méteres vegyescsapat-versenyben pedig hetedik helyet ért el Péni Istvánnal közösen.

Triatlon

A Bragmayer Zsanett, Bicsák Bence, Kovács Zsófia, Tóth Tamás összeállítású csapat a 11. helyen zárta a triatlonosok vegyesváltó versenyszámát. A magyar együttes 1:26:43 órás idővel ért célba az 1,2 kilométer úszásból, 27,2 kilométer kerékpározásból és 8 kilométer futásból álló viadalon. Az aranyérmet óriási küzdelem után a britek nyerték, az ezüst az Egyesült Államokhoz, míg a bronz a franciákhoz került. A vegyesváltók viadala először szerepelt az ötkarikás programban, 16 ország négyfős csapata vett részt az eseményen. Előzőleg a férfiak versenyében Bicsák Bence 7., Tóth Tamás 29., a nőknél Bragmayer Zsanett a 12. helyen, Kovács Zsófia pedig helyezetlenül zárt.

Kézilabda



A magyar női válogatott szombaton három vereség után lépett pályára Spanyolország ellen. Jól kezdték a lányok a találkozót, hiszen három perc alatt már három góllal vezettek. Ezt az előnyt az első félidő végéig meg is tudták tartani (14-11). A folytatásban sem remeget meg a lányok keze, többször még nagyobb is volt a különbség, végül a csoportkör negyedik fordulójában 29-25-re legyőzte a világbajnoki ezüstérmes Spanyolországot, szombaton. Elek Gábor szövetségi kapitány tanítványai a csoportkör hétfői, utolsó fordulójában a B csoportot vezető és már biztosan továbbjutó svédekkel játszanak. Ahhoz, hogy a magyarok negyeddöntősök legyenek, meg kell verniük Svédországot, miközben a spanyoloknak veszíteniük kell az oroszokkal szemben, a francia-brazil összecsapás pedig nem végződhet döntetlenre.

Az éremtábla itt található.

A tokiói nyári olimpia magyar érmesei és pontszerzői:

Arany:
Szilágyi Áron (férfi kard egyéni)
Milák Kristóf (úszás, 200 m pillangó)

Ezüst:
Siklósi Gergely (férfi párbajtőr egyéni)
Milák Kristóf (úszás, 100 m pillangó)

Bronz:
férfi kardcsapat (Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András, Gémesi Csanád)
Tóth Krisztián (judo, 90 kg)

4. hely:
Verrasztó Dávid (úszás, 400 m vegyes)
Márton Anna (női kard egyéni)
Vas Kata Blanka (hegyikerékpár)
Kenderesi Tamás (úszás, 200 m pillangó)
Kapás Boglárka (úszás, 200 m pillangó)

5. hely:
Salim Omar (taekwondo, 58 kg)
Hosszú Katinka (úszás, 400 m vegyes)
Péni István (légpuska)
Pupp Réka (judo, 52 kg)
férfi 4x100 méteres gyorsváltó (Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor)
Telegdy Ádám (úszás, 200 m hát)

6. hely:
Mihályvári-Farkas Viktória (úszás, 400 m vegyes)

(MOB-összeállítás, MTI; fotó: MTI/Illyés Tibor, MOB/Molnár Ádám, Szalmás Péter, MVSZ/Cserta Gábor, MÚSZ/Derencsényi István)