Filmbemutató az Urániában, úszókupa Kolozsváron, bemutatók a zuglói Hajósban, Hesz-nap Nógrádon

Filmbemutató az Urániában, úszókupa Kolozsváron, bemutatók a zuglói Hajósban, Hesz-nap Nógrádon

2022. 12. 19.
Megosztás


Az elmúlt két hétben, december közepén is aktív programokon vett részt a Magyar Olimpiai Akadémia. Ezekről olvashatnak az alábbi sorokban.

December 7-én, szerdán este került bemutatásra az Uránia Nemzeti Filmszínházban a dr. Killyéni András, MOA-tanácstag Olimpiai álom a Radnai-havasokban könyve alapján készített Olimpiai álom Erdélyben című film. Az alkotás az 1940-es évek magyar téli olimpiai álmáról szól, amelyet az akkori magyar területeken található Radnai-havasokban fekvő Borsafüreden rendeztek volna meg. Ez a hely volt akkor a Magyar Sí Szövetség és a Magyar Sí Klub központi terepe. A Budapesti Film Produkció dokumentumfilmje a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, Csortos Szabó Sándor producer vezetésével. A díszbemutató elején Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja méltatta a filmet. A projektet dr. Killyéni András meséli el a nézőknek, szakértőként többször nyilatkozik benne dr. Szabó Lajos, MOA-tanácstag, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója. A díszbemutatón részt vett a MOA tanácsának több tagja, az Olimpiai Bajnok Klubjának tagjai és a MOB-iroda dolgozói. A díszbemutatót a MOB és a MOA támogatásával fogadás zárta.

A filmbemutató előtt erdélyi küldöttség járt a Magyar Olimpiai Bizottság székházában. A Ion-Sorin Timis Borsafüred polgármestere, dr. Killyéni András és Bak Menyhárt Sándor, borsai panziótulajdonos alkotta küldöttséget Fábián László, a MOB főtitkára is fogadta. A megbeszélés során Borsa polgármestere meghívta a MOB küldöttségét a jövő év elején városába, és felajánlotta a főtitkárnak a városban található vadonatúj infrastruktúrát a magyar sportolók felkészüléséhez. A megbeszélés után Győr Béla MOA-főtitkár mutatta be a MOB-irodát a vendégek részére, és a MOA-val kapcsolatos jövőbeni együttműködésről tárgyaltak.

December 8-án bemutatóórán vett részt Győr Béla a Zuglói Hajós Alfréd Magyar - Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. Az iskola az elsők között kapcsolódott be a Magyar Olimpiai Akadémia olimpiai nevelési programjába. Ezen a napon szakköri foglalkozás keretén belül dolgozták fel a tanulók a magyar legendás sportolók közül Egerszegi Krisztinát, valamint előadást készítettek az olimpiai játékokhoz kapcsolódó protokolláris eseményekről. Az előző héten a 6. a osztály osztályfőnöki óra keretén belül foglalkozott az olimpiai nevelés kérdéskörével, A legjobbat kihozni magunkból címmel, amit a napi életükre átültetett példákkal érzékeltettek osztályfőnökük vezetésével. Ezt az órát egy Kammerer Zoltánról készített nagyszerű előadással zártak a tanulók. Az órát Molnár Márta intézményvezető kíséretében megtekintette Győr Béla és Szijj Lilla MOA-tanácstag, az olimpiai akadémia olimpiai nevelési projektjének vezetője.

December 9-én, pénteken Becsey János MOA-tanácstag, kétszeres paralimpiai bajnok úszó Kolozsvárra utazott, ahol a Magyar Olimpiai Akadémia képviseletében részt vett az Ebihalak-úszókupán. Az Ebihalak Egyesületben több mint 500 magyar anyanyelvű gyermek úszik rendszeresen, az úszókupán általában kétszázan vesznek részt. A nagyszerű hangulatú verseny végén az érmeket, okleveleket Becsey János adta át a versenyzőknek, akiknek a sportvezető élménybeszámolót is tartott.

December 13-án, kedden este a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának tagjai, másnap, szerdán este a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör és a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör megjelent tagjai tartották meg szokásos évzáró vacsorájukat a Legenda Sörfőzde Centrumban. Kedden Győr Béla köszöntötte a tanács megjelent tagjait, majd megköszönte egész éves munkájukat. Szerdán Hóbor Béla, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör elnöke, Tóth Attila a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör elnökségi tagja és Győr Béla köszönte meg a baráti körök megjelen tagjainak éves munkáját, külön kiemelve a Varjú-kör segítségét a MOA 76. Vándorgyűlésének megrendezésében.

December 15-én, csütörtökön Nógrád községben rendezte meg a Dr. Hesz Mihály Általános Iskola a szokásos Hesz Napját, a névadó születésnapján. A nap díszvendége Martinek János, kétszeres olimpiai bajnok öttusázó, a Magyar Olimpiai Akadémia alelnöke volt. Az iskola tornatermében a váltóversenyre megjelent kilenc csapat és az iskola tanulói előtt Hekli Péter, az iskola intézményvezetője köszöntötte a díszvendég Martinek Jánost, Győr Bélát, Nagyné Barna Orsolyát, Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatóját és Varga Richárdot, Nógrád község polgármesterét. A köszöntések után Makkai Máté, az iskola testnevelő tanára beszélgetett Martinek Jánossal egy vetítéssel egybekötött élménybeszámoló keretén belül. Azután kezdetét vette a környékbeli és az olimpiai iskolákból érkezett kilenc, egyenként 8 fős csapat, hét fordulóból álló váltóversenye. A jó hangulatú, színvonal verseny végén, a holtverseny eldöntése után kiderült, hogy a győztes a Dr. Hesz Mihály Általános Iskola, az ezüstérmes a Szendehelyi Általános Iskola, a bronzérmes a Börzsöny Általános Iskola csapata lett Nagyorosziból. Az érmeket, okleveleket és ajándékokat Martinek János, Győr Béla és Hekli Péter adta át az együttesek részére. A vetélkedő után Hekli Péter, Nagyné Barna Orsolya, Martinek János és Győr Béla telefon köszöntötte a németországi otthonában tartózkodó, születésnapját ünneplő névadó olimpiai bajnok kajakozót.

(MOB-MOA/GyB; fotó: MOB/Bodaki Márk, Ebihalak, Haljárszki Dóra)