20240708 028 PARIS 2024 esku 1

Fogadalmat tett a Párizsba készülő Magyar Olimpiai Csapat

2024. 07. 08.
Megosztás

Letette az olimpiai esküt hétfőn Budapesten, a Művészetek Palotájában a július 24-én kezdődő párizsi ötkarikás játékokon szereplő magyar csapat. A Team Hungary-t köszöntötte Sulyok Tamás köztársasági elnök, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is. A MOB-elnök bejelentette: a magyar zászlót a párizsi olimpia megnyitóján a kézilabdázó Böde-Bíró Blanka és a judós Tóth Krisztián fogja vinni.

20240708 029 PARIS 2024 esku
MOB-Média/Szalmás Péter

A fogadalomtétel szövegét Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó és Kapás Boglárka világ- és Európa-bajnok úszó mondta el a Művészetek Palotájában rendezett ünnepségen, melyen kettejük között Lőrincz Tamás olimpiai bajnok birkózó tartotta a magyar zászlót, majd adta át Tóth Krisztiánnak.

20240708 020 PARIS 2024 esku
MOB-Média/Szalmás Péter

A magyar olimpiai csapat tagjai számunkra hősök, sportáguk legjobbjai, példaképek - mondta Sulyok Tamás köztársasági elnök. Az egész nemzet számára örömünnep, amikor egy magyar sportoló olimpiai szereplésével világraszóló sikert ér el - hangsúlyozta. Kiemelte: az olimpia a versenyek versenye. Ekkor születnek sporttörténelmünk legszebb fejezetei, s ezt azok írják, akik a célegyenesben átveszik a vezetést, akik csúcsokat döntenek, akik fellépnek a dobogóra, akik tiszteletére megszólal a magyar himnusz.
Köszönetét fejezte ki, hogy a magyarok kiharcolták a részvételt a világ legjobb sportolói között, hogy küzdenek és megmutatják, hogyan lehet csúcsteljesítményt nyújtani. "Olyanok, akik a világ élsportolói között is megállják a helyüket, képesek legyőzni másokat és saját magukat is, akikre büszkék vagyunk, akikért minden magyar szív egyszerre dobban" - mutatott rá az államfő.
Sulyok Tamás kiemelte, hogy honfitársaink milliói szívből szurkolnak a magyar sportolók győzelméért, a minél jobb szereplésért. "Küzdelmükkel kimondhatatlanul sok örömet ajándékoznak a magyar embereknek, feledhetetlen élményt adnak azoknak a gyerekeknek is, akik példaképet, követendő hősöket látnak önökben maguk előtt, akik a párizsi olimpia magyar indulóinak példáját követve most tervezgetik saját jövőjüket" - fogalmazott.
Az olimpiai szereplésük összekovácsolja a nemzetet - hangsúlyozta, majd hozzáfűzte: mindannyiunknak erőt adnak, megmutatják, hogy egyetlen magyarság van, hogy összetartozunk. Olyan falak válnak ekkor láthatatlanná, amelyeknek máskor sem szabadna elválasztania embert az embertől, magyart a magyartól - fűzte hozzá.
Sulyok Tamás kiemelte: Magyarországnak magyar sportélményekre van szüksége és olyan nagyszerű sportolókra, akik növelik és felfrissítik a nemzet önbizalmát, saját közösségébe vetett hitét, olyan olimpikonokra, akik megmutatják, micsoda erők rejlenek a nemzetünkben.
Emlékeztetett: Magyarország ahány olimpián elindult, annyi alkalommal tért haza arannyal, s átlagosan hét aranyérmet szereztünk. "Bízunk benne, hogy most is sok csillogó érmet akasztanak majd a nyakukba" - fogalmazott a köztársasági elnök.

20240708 021 PARIS 2024 esku
MOB-Média/Szalmás Péter

Dr. Schmidt Ádám köszönetet mondott a sportolóknak, a családjaiknak, mindenkinek, aki részt vett a sikeres felkészítésben. Kiemelte, hogy már az olimpiai részvétel kiharcolása önmagában is hatalmas eredmény.

20240708 023 PARIS 2024 esku
MOB-Média/Szalmás Péter

Gyulay Zsolt MOB-elnök köszöntője

Tisztelt Köztársasági elnök úr, tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Sportolók, Edzők, Sportvezetők, olimpiai és paralimpiai bizottsági Tagok!
Szeretettel köszöntöm önöket a párizsi ötkarikás játékokra készülő Magyar Olimpiai Csapat fogadalomtételén.
Száz éve rendeztek legutóbb olimpiát Párizsban, és ez a száz év a feledhetetlen pillanatok, a nagy győzelmek és az emberi, sporttörténeti drámák mellett rengeteg változást is hozott – az ötkarikás mozgalom meghallva az idők szavát próbál alkalmazkodni az új kihívásokhoz, amelyekkel a sportnak szembe kell néznie.
Az alap értékek azonban megmaradtak.
A sportolók ma is mindent megtesznek, néha erőn felül is azért, hogy az utolsó tized vagy századmásodpercet lefaragják az idejükből, hogy tovább csiszolják technikájukat, hogy a saját határaikat feszegetve a lehető legmagasabbra jussanak.
Száz éve, a párizsi olimpia után 13 aranyéremnél tartott a Magyar Olimpiai Csapat, most az a kérdés, hogy a jelenlegi 184 aranyéremhez mennyit szereznek sportolóink. Mondhatnám, kellemes probléma, hiszen nyolcadik helyezésünk a nyári olimpiák összesített éremtáblázatán több, mint előkelő.
Gyorsabban! Magasabbra! Erősebben!
Az olimpiai játékok jelmondata örök érvényű, mára pedig kiegészült azzal, hogy Együtt! És ez nem üres frázis – a közösen megélt sikerek mindig sokkal fényesebbek, sokkal emlékezetesebbek. A klubok, edzők és szakemberek mindennapi erőfeszítése nélkül egyébként sem születhetnének sikerek, és ezt a munkát nem lehet elégszer megköszönni, mint ahogy az anyagi hozzájárulást sem a kormányzat, az önkormányzatok és a támogatók részéről. Köszönjük!
Az idáig vezető út nem volt könnyű, úgyhogy már ma is van mit ünnepelni.
Azt, hogy sikerült! Hogy kivívtátok a részvételt a világ egyik legnagyobb sporteseményén. Vannak, akik sokadszor, és persze vannak olyanok is, akik számára a párizsi játékok az első nagy lépést jelenti majd.
Néhány perc múlva fogadalmat tesztek, ami még jobban összekovácsolja majd a csapatot, hiszen mostantól közös a cél, a párizsi jó szereplés.
Emlékszem, 1988-ban két csonka olimpia után milyen megilletődötten álltam az eskütételen. Először éreztük azt, hogy az olimpiai család tagjai közé tartozunk, hogy itt a helyünk. Az öregek elmondták, hogy az olimpia más lesz, mint az összes többi világverseny, és igazuk volt, tényleg más lett. Az olimpiai faluval, a semmihez sem hasonlítható hangulattal, azzal, hogy más sportágak legjobbjainak is szurkolhattunk.
Higgyétek el, hogy ezek a pillanatok utólag felértékelődnek: nekem majdnem negyven év távlatából nagyon sokat jelentenek, és MOB-elnökként is megható ma itt állni előttetek.
Az eskütétel intézménye száz évnél is idősebb, és bár az eskü szövege az idők során változott, a fő üzenete megmaradt: a sportolók megígérik, hogy a szabályokat betartva, az ellenfeleket tisztelve küzdenek hazájuk jó hírnevéért és a sport dicsőségéért.
És ez a dicsőség lehet egyéni legjobb eredmény, pontszerzés vagy érem, esetleg egyenesen aranyérem.
A figyelem mostantól rátok irányul, kívánom, hogy ne teherként, hanem lehetőségként éljétek meg.
Ha egy profi sportoló függetleníteni tudja magát a külső tényezőktől, és egyetlenegy feladatra koncentrál, mégpedig a sajátjára, akkor képes lesz kihozni magából a maximumot.
És ha ez sikerül, akkor nyugodt lelkiismerettel mondhatja, hogy mindent megtettem. Ennél pedig nem kell több.
Van még egy fontos bejelenteni valóm, mielőtt utatokra engedlek titeket, ez pedig nem más, mint a zászlóvivők személye: a Magyar Csapat zászlaját az olimpia nyitóünnepségén Bíró Blanka kézilabdázó és Tóth Krisztián cselgáncsozó viszi majd.
Kívánom, hogy legyetek erre nagyon büszkék! A csapat többi tagjának pedig azt kívánom, hogy a magyar zászló alatt hozzátok ki magatokból a maximumot, és váltsátok valóra az álmaitokat Párizsban!
A párizsi olimpiát július 26. és augusztus 11. között rendezik meg, Magyarország 21 sportági szakágban 180 sportoló fogja képviselni.

20240707 016 PARIS 2024 esku
MOB-Média/Szalmás Péter

Az eseményt látványos zenés balett előadás kísérte, melynek a sport, az olimpizmus állt a középpontjában.

20240708 026 PARIS 2024 esku
MOB-Média/Szalmás Péter