Sportszulok vorosnandor

Fókuszban a gyermek- és szakembervédelem a Sportszülők Akadémiáján

2024. 10. 09.
Megosztás

A Sportszülők Akadémiájának következő rendezvényét október 17-én 18 órától rendezik a Magyar Sport Háza Konferenciatermében és szinkronban online a Magyar Edzők Társasága YouTube-csatornáján. A téma ezúttal a gyermek- és szakembervédelem. A rendezvény szlogenje: „A sportpálya a biztonságos játszótér. Bízz az edzőben!”

A rendezvénysorozat 6. alkalmával a gyermek- és edzővédelem lesz a fókuszban. A részvétel térítésmentes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezési határidő, személyes jelenlét esetén 2024. október 16. 14 óra vagy a létszám beteltéig; online részvétel esetén folyamatos.

Az eseményt Köpf Károly, a szervező MET főtitkára nyitja meg, majd a tervek szerint előadást tart Dóczi-Vámos Gabriella neveléstudományi szakértő, Kenyeres András coach, mentáltréner, dr. Bodnár Ilona szociológus, Kósz Zoltán olimpiai és Európa-bajnok, vb-ezüstérmes vízilabdázó, a kerekasztal-beszélgetésben részt vesz Fülöp Bea tanár, újságíró, sportszülő és Danks Emese gyermekvédelmi felelős (MÚSZ) is.

„A gyermekvédelem a sportban összetett feladat, amelyben a sportszervezetnek, a sportszakembereknek és a szülőknek szorosan együtt kell működniük. A Sporttörvény az edzők részére kötelezővé tette, hogy évente részt vegyenek gyermekvédelmi ismeretek továbbképzésen. De, vajon mit tudnak a sportoló gyermek szülei arról, hogy mit tehetnek a gyermekeik megóvása érdekében a sportpályán és azon kívül is. Milyen bántalmazások érhetik a gyermeket a sportpályán, az edzőteremben, az edzésen, a versenyen, vagy az öltözőben? Kinek milyen felelőssége van a gyermekek fizikai és mentális védelmezésére? Mi a teendő, ha megtörtént a bántalmazás? Tud-e megfelelően kommunikálni a szülő a másik generációhoz tartozó fiatallal? Tud-e megfelelően kommunikálni a szülő az edzővel és az edző a szülővel? Milyen kötelezettségei vannak a sportszervezetnek a gyermeksportolók védelmében? Mi történik akkor, ha az edzőt éri gyanúsítás, támadás? Ki védi meg az edzőt? Ezek lesznek a témái a Sportszülők Akadémiája októberi rendezvényének. Az élet és a gyakorlat azt bizonyítja, hogy a gyermekek és fiatalok részére a legbiztonságosabb játszótér a sportpálya. Az edzők egyértelmű feladata a rájuk bízott sportolók testi, lelki fejlődésének elősegítése, fizikai és mentális egészségük megőrzése. Az edzők túlnyomó többsége elhívatottan végzi munkáját, ellátja ezt a feladatot” – olvasható a Magyar Edzők Társasága közösségi oldalán található felhívásban.

Az esemény beharangozója és programja az alábbi linken érhető el.

(Fotó: magyaredzo.hu/Vörös Nándor)