Olympic house

Fókuszban a közös tapasztalatcsere: a Magyar Olimpiai Bizottság képviseli Európát a NOB új programjában

2023. 06. 15.
Megosztás

Második alkalommal hirdette meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az IOC Immersion Stay névre hallgató, évente kétszer megrendezett kéthetes programját, amelyben főszerepet kap az ötkarikás szervezet munkásságának megismerése, a nemzetközi kapcsolatépítés, legjobb gyakorlatok megosztása.

A lausanne-i útra minden kontinensről 1-1 nemzeti olimpiai bizottságot választanak ki. A 2023-as első felvonásban Európát, és ezzel a Magyar Olimpiai Bizottságot Bodaki Márk kommunikációs munkatárs képviselte.

A programot James Macleod, a NOB Olympic Solidarity és nemzeti olimpiai bizottságokkal való kapcsolattartásért felelős osztályának igazgatója álmodta meg, aki korábban a 2012-es londoni olimpiai játékok szervezőbizottságában dolgozott, munkája során gyakran tettek látogatást a nemzeti olimpiai bizottságok dolgozói.

Később innen jött az ötlet, miért nem fogadja a NOB a nemzeti olimpiai bizottságok munkatársait, miért nem szervez egy „tanulmányutat”, amely során a világ különböző pontjairól érkező résztvevők alaposabban megismerkedhetnek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság struktúrájával, munkásságával, kollégáival, miközben más kontinensek nemzeti olimpiai bizottságairól, legjobb gyakorlatairól is tanulhatnak. A cél: a két hét végére mindenki úgy érezze, mintha itthon lennének.

Olympic house 2

Ezért pedig mindent meg is tesznek a szervezők: végtelenül kedvesek, mindenben segítenek, közös programokat szerveznek. A repjegyet, szállást, tömegközlekedést, napi kétszeri étkezést a NOB állja, de az ötkarikás szervezet munkatársai ezen felül is mindenben a résztvevők rendelkezésére állnak. Ahogy állítják: a különböző országokból érkező emberek tapasztalatai, a nemzeti olimpiai bizottságokkal való személyes kontaktus kiemelten fontos számukra, ők is rengeteget tanulnak.

Hunnocpresentation

Minden nemzeti olimpiai bizottság, így a Magyar Olimpiai Bizottság is bemutatta működését, erősségeit, szervezeti felépítését.

A délelőtti prezentációkat követően a különböző NOB-munkatársakkal való munkaebéd követ, amelyet a résztvevők nemzeti olimpiai bizottságukról szóló előadása követ. Ezután vagy egyéni megbeszélések vannak betervezve a programra kiválasztott dolgozók területéhez illő NOB-os kollégákkal, illetve munkavégzésre is lehetőséget nyílik.

A résztvevőket végigkalauzolták a 2019-ben frissen átadott, akkor a világ legfenntarthatóbb épületének számító Olimpia Házában, valamint az Olimpiai Múzeumban. A nemzetközi ötkarikás szervezet székházában a közeli Genfi-tónak köszönhetően szabályozzák a hűtést, fűtést, a tető szinte teljesen le van fedve napelemekkel, az irodai teret pedig maximálisan a dolgozók jólétére tekintettel alakították ki.

Immersionstayparticipants

James Macleod a NOB munkatársaival köszöntötte a program résztvevőit.

Az idei év első, június 5-16-ig tartó turnusára végül hat résztvevőt választottak ki: Európát a magyar, Ázsiát az ománi, Óceániát a pápua-új guineai, Afrikát a zambiai és ruandai, Amerikát a surinami olimpiai bizottság munkatársai képviselik, akiknek rendkívül intenzív előadásokon kell részt venniük; többek között a fenntarthatóságról, dopping elleni küzdelemről, nemek közti egyenlőségről, az olimpiai ötkarika mint brand védelméről, televíziós és marketingjogról, olimpiatörténetről és-rendezésről van szó; egyszóval mindarról, ami az egyik legfelismerhetőbb márkává teszi a Pierre de Coubertin által megálmodott világot.

Hunpresident

Novák Katalin köztársasági elnök a NOB-székházban Thomas Bachhoz tett látogatása során a Nemzetközi Olimpiai Bizottság munkatársaival is találkozott. A megbeszélésen Gyulay Zsolt MOB-elnök, valamint Gyurta Dániel, a NOB Sportolói Bizottságának tagja is részt vett.

IOC / GREG MARTIN

Külön érdekesség, hogy erre az időszakra esett Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Gyulay Zsolt MOB-elnök látogatása is. A magyar delegáció Gyurta Dániellel, a NOB Sportolói Bizottságának tagjával kiegészülve találkozott Thomas Bachhal, a NOB elnökével. A diplomáciai megbeszélés előtt Novák Katalin a NOB magyar kollégáit is köszöntötte.

(MOB, fotó: IOC/Greg Martin, MOB-Média)