Fókuszban a multisport-események a MOB főtitkári értekezletén

Fókuszban a multisport-események a MOB főtitkári értekezletén

2018. 04. 05.
Megosztás


A következő bő két esztendő olimpiai multisport-eseményei kerültek napirendre a Magyar Olimpiai Bizottság, sportági szakszövetségek főtitkárai számára meghirdetett értekezletén. A MOB feladat- és hatásköre egy olimpiai cikluson belül nyolc ide vonatkozó sporteseményre terjed ki. A szakmai fórumon részt vett Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke is, aki ebben a körben először köszöntötte a résztvevőket.

Mint Vékássy Bálint, az ötkarikás szervezet főtitkára emlékeztetett, a nyolc olimpiai multisport-esemény közé tartozik a felnőtt és ifjúsági téli és nyári olimpia, a téli és nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, az Európa Játékok és a 2019. október 10. és 15. között San Diegóban 15 sportággal debütáló, jellemzően „strandsportokat” magába foglaló ANOC World Beach Games.

A csütörtöki, interaktív megbeszélés különösen a 2018-as Buenos Aires-i ifjúsági olimpia, a 2019-es minszki Európa Játékok és a 2020-as tokiói olimpia részleteire terjedt ki. A MOB-főtitkár tájékoztatását Fábián László sportigazgató és dr. Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató egészítette ki.

A III. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékokon 206 nemzet 3998, 14-18 éves sportolójának részvétele várható, akik 34 sportág küzdelmeiben vesznek majd részt. Az eseményen - melynek célja a olimpizmus népszerűsítése - a sport mellett a kultúra és a nevelés is nagy hangsúlyt kap. A szervezők országonként 75 sportolóval maximalizálták a nemzeti csapatokat. Az utazókat - mint más olimpiai események esetében - a MOB közgyűlése hagyja jóvá. A magyar delegációt - a csapatsportok figyelembevételével - 60-70 versenyző alkothatja. A magyar csapat mentora az ifjúsági olimpiai bajnok, riói olimpikon sportlövő Péni István. A nevezési határidő augusztus 24., a csapatfotózás időszaka szeptember 3-7.; a delegáció október 2-án utazik, a megnyitó időpontja október 6., a záróünnepséget 18-án rendezik, a csapat másnap indul, 20-án érkezik haza. A magyar csapat alakulását a MOB honlapján itt követhetik nyomon.

Az Európa Játékok nem tekint vissza komoly hagyományokra, hiszen 2015-ben Bakuban rendezték az elsőt, a másodiknak a fehéroroszországi Minszk ad otthont 2019. június 21. és 30. között. Az eseményen 50 ország több mint 4000 sportolója mérkőzhet meg 15 sportágban (asztalitenisz, atlétika, birkózás, íjászat, judo, kajak-kenu, karate, kerékpározás, 3x3-as kosárlabda, ökölvívás, sambo, sportlövészet, strandlabdarúgás, tollaslabda és torna), melyek közül az eredmények 10 esetében beleszámítanak az olimpiai kvalifikációba, 5 sportágban pedig Európa-bajnokságnak tekinthetők. Az Európa Játékokra a jövő áprilisban záródó sikeres kvalifikációt követően lehet kijutni. A MOB 2019. június 9-ig várja a szövetségektől a potenciális résztvevőket tartalmazó bő keretet, a „long list”-et. Több földrészen sikeresek, és évtizedes hagyományokra tekintenek vissza a kontinentális multisport-események, mint például a Pánamerikai Játékok vagy az Ázsiai Játékok - ezek mintájára, az olimpiai hagyományokkal hirdette meg korábban az európai változatot az Európai Olimpiai Bizottság, mely 2012 decemberében, a római közgyűlésen döntött a játékok bevezetéséről (ekkor dőlt el a 2017-es győri EYOF-rendezés is). A minszki szervezőbizottság idén augusztustól rendez a játékok helyszínén tesztversenyeket. Érdekesség, hogy a fehérorosz város eredetileg a 2019-es nyári EYOF-nak adott volna otthont, amit végül a 2015-ös Európa Játékok házigazdája, Baku rendez az ifjúsági korosztálynak 10 sportágban július 20. és 28. között (a téli EYOF-ot Bosznia-Hercegovina 2019. február 9. és 16. között rendezik; a programba 7 sportág versenyszámai kerülnek.)

A tokiói olimpiára már idén lehet kvalifikációt szerezni. A játékokra 11090 sportoló nevezhető, 339 versenyszámban hirdetnek bajnokot; 5 új sportág kerül programba (gördeszkázás, hullámlovaglás, sportmászás, karate és baseball/softball). A tocsigi prefektus korábban együttműködési megállapodást kötött a Magyar Olimpiai Bizottsággal, a japán partner továbbra is várja edzőtáborozási lehetőségekkel a hazai sportágak olimpiára készülő képviselőit.

A multisport-események ismertetése mellett Vékássy Bálint felhívta a figyelmet a MOB május 26-ai közgyűlésére (Hotel Hélia, 10 ótától), melyen a szövetségek által jelölt tagok vehetnek majd részt szavazati joggal. A megbeszélésen az is elhangzott, hogy a MOB Sportolói és a Nők a Sportban Bizottsága is kérdőívvel fordult a szövetségek felé, melyben adott területre vonatkozó felmérést végeznek. Kérésként fogalmazódott meg, hogy a nemzetközi olimpiai mozgalom mintájára a nemzeti sportági szakszövetségek is hozzanak létre, majd működtessenek sportolói bizottságokat.

(MOB)