DSC4725

Fókuszban az olimpiai nevelés a Nemzetközi Olimpiai Akadémia szemináriumán

2023. 07. 04.
Megosztás

71 nemzet 121 delegáltja vett részt a görögországi Olümpiában a Nemzetközi Olimpiai Akadémia 63., fiatal olimpiai nagyköveteknek tartott szemináriumán június második felében. Az eseményen Magyarországot a Magyar Olimpiai Akadémia önkéntese, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem hallgatója, Vasvári Lili képviselte.

A résztvevők között voltak sportban dolgozó és sportszervezeteknél önkénteskedő fiatalok, de hét olimpikon, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság képviselői is jelen voltak. Az idei esztendő kiemelt témája az olimpiai nevelés volt.

E209080

Több mint 70 ország, 120-nál is több fiatalja vett részt az eseményen.

Nemzetközi Olimpiai Akadémia/IOA

A delegáltak Athénba érkeztek, ahol meglátogatták az Akropoliszt, annak múzeumát, valamint a Panatheanic Stadiont, az első újkori játékoknak otthont adó létesítményt is. Délután a pnyx-i hegyen Isidoros Kouvelos, a Nemzetközi Olimpiai Akadémia elnöke, valamint Katerina Szakellaropoulpu, Görögország elnöke nyitotta meg az ülést. Másnap utaztak az ókori játékok színhelyére, ahol az újkori olimpiák tüzét a mai napig is tradicionális módon meggyújtják, Olümpiába.

Magyarországot idén Vasvári Lili, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem levelező tagozatos sportszervező hallgatója, sportújságíró képviselte, aki az elmúlt években többször segítette a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai Akadémia munkáját önkéntesként. A téma és a szeminárium nem volt ismeretlen számára, hiszen három évvel ezelőtt, a Covid miatt az online megrendezett ülésen is részt vett már. A közel kéthetes esemény alatt lehetősége volt nemzetközi sportkapcsolatokat teremteni, megismerni más országok sportéletét, a nemzetek kultúráját, valamint bemutatni a Magyar Olimpiai Akadémia munkáját.

DSC4074

A résztvevők előadásai között Lili is beszámolt a saját csoportjának munkájáról.

Nemzetközi Olimpiai Akadémia/IOA

A 12 napos program keretein belül többek közt olimpiakutatók, sportdiplomaták, nemzetközi sportszervezetek, egyetemek vezetőinek előadásait hallgatták meg a résztvevők. Időnként kisebb csoportokban konklúziót fogalmaztak meg, amelyet végül az összes delegáltnak előadtak. Az előadók között olyan, nemzetközileg elismert sportszakemberek, professzorok szerepeltek, mint például Dr. Claire Boursier, Dr. Joohee Park, Dr. Uri Schaefer, Dr. Emilio Fernández Pena, Prof. Malgorzata Bronikowska, Assoc. Prof. Eric Monnin, Mr. Ed Hula és Prof. Yannis Theodorakis.

DSC1686

A delegáltak a Nemzetközi Olimpiai Akadémia zászlajával; háttérben az Akadémia épületei.

Nemzetközi Olimpiai Akadémia/IOA

„Hihetetlenül jó érzés volt végre személyesen is jelen lenni itt, az ókori játékok helyszínén. Különösen megható volt találkozni olyan személyekkel, akikkel három évvel ezelőtt már online megismerkedtünk, és azóta is tartottuk a kapcsolatot. Szinte minden percünk be volt osztva, már reggeli előtt átmozgató sportolással kezdtünk, a délelőtti előadások után pedig kisebb csapatokban dolgoztunk a feladatainkon. Munka után mindenki ment a választott workshop-foglalkozására, kitérhettünk más kultúrágakra is, mint a költészet, a tánc, vagy a zene. A program végén itt is, valamilyen szinten az olimpizmushoz kapcsolódó produktumot kellett létrehozni. Mi, táncosok például a tradicionális görög szirtakit öt körben, az ötkarika színeibe öltözve táncoltuk el. Meglátogattuk Coubertin báró síremlékét, futottunk a lánggal és a Nemzetközi Olimpiai Akadémia zászlajával, részt vettünk az Olympic Day Runon, Olümpiában. Esténként lehetőséget kaptunk arra, hogy néhány percben bemutassuk a saját kultúránkat, valamint a programban résztvevő olimpikonok is meséltek az ötkarikás élményeikről. Fontos megjegyeznem, hogy a hallottak alapján hazánk kiemelkedően magas színvonalat nyújt a mindennapos testnevelés terén, hiszen míg nálunk heti öt testnevelés órája van a gyermekeknek, addig más országból hallottam heti egyre is példát. A program közepén természetesen volt egy fél szabadnapunk, amikor közösen lementünk a tengerpartra, illetve az utolsó Olümpiában töltött napunkon a záró ceremónia után szabad volt a délutánunk is, de mindenki olyan szoros barátságokat kötött, hogy fájóan kezdtünk búcsúzkodni. Én már érkezéskor megismerkedtem a francia delegáltakkal, akikkel a program végéig egyben is mozogtunk, de a szorosabb baráti körünk kiegészült még észt, perui, ecuadori résztvevőkkel is, akikkel olyan szoros barátságot kötöttünk, hogy már szervezzük a következő találkozót, itt Budapesten” – foglalta össze Vasvári Lili.

IMG 3887

A fiatalok az Olimpia Napját, az Olympic Day Run elnevezésű futással ünnepelték meg Olümpiában.

Nemzetközi Olimpiai Akadémia/IOA

(MOA; fotó: Nemzetközi Olimpiai Akadémia)