Kulcsár Krisztián: elérhető a riói létszám, 13 érem a realitás

„Fontos lenne a jó magyar rajt”

2021. 07. 20.
Megosztás


Az eredményesség szempontjából mint mindig, a pénteken kezdődő tokiói ötkarikás játékokon is fontos lenne a jó rajt Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint, aki hétfőn érkezett meg a játékok helyszínére.

„Bár minden országnak fontos a jó kezdés, nekünk magyaroknak különösen, tekintve hogy az úszás és a vívás is a program elején szerepel. Nagyon jó lenne, ha a házigazda japánok is jól rajtolnának, mert szerintem akkor elmúlna ez a görcsösség és feszültség, ami most jellemzi őket az olimpia kapcsán, és a sikerekre helyeződne át a hangsúly" – mondta az MTI-nek a MOB elsőszámú vezetője, aki a szervezést eddig döcögősnek nevezte.

A japán fővárosba hétfőn érkezett Kulcsár Krisztián, aki úgy vélte, a néhány pozitív eset ellenére az olimpiai faluban uralkodó hangulaton alig tetten érhető a pandémia hatása, első tapasztalatai szerint mindenki felszabadult a helyszínen, így legfeljebb a maszkok kötelező viselése és az étkezőben a plexifalak felhelyezése emlékezteti a sportolókat a különleges helyzetre.

„A japánok óriási energiákat fektettek a Covid-19 elleni küzdelembe, hogy biztonságosan megrendezzék az olimpiát, de úgy tűnik, ez abban is érezteti a hatását, hogy tőlük szokatlanul minden más igencsak döcögős" – mondta a sportvezető, aki példaként azt említette, hogy még a sportolókat szállító buszok is rendszeresen késnek.

Kulcsár Krisztián az eredményesség szempontjából azt máris duplán sikeresnek ítélte, hogy több magyar résztvevő lesz, mint öt éve Rio de Janeiróban, ráadásul több sportágban indulnak. A sportvezető továbbra is tartja azt a korábbi álláspontot, hogy 13 éremmel már elégedett lenne, ennek fényében nagyon örülne, ha bejönne az AP amerikai hírügynökség jóslata, amely kilenc magyar diadalt prognosztizált Tokióban.

„Óriási dolog, hogy ilyen nehéz helyzetben ilyen sok sportoló fogja képviselni hazánkat. Nagyon elégedett vagyok, hiszen a legutóbbi két olimpián nem volt ilyen magas a sportolói létszám" – nyilatkozta az M1 aktuális csatornán Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. Hangsúlyozta, a sportvezetők feladata az volt, hogy minden lehetőséget megragadjanak a sportolók támogatására, hogy azok a legjobb tudásuk szerint készülhessenek fel az ötkarikás játékokra. Éppen ezért a koronavírus-járvány miatti nagyon nehéz időszakban is biztosították, hogy a versenyzők sportolhassanak, az ő érdekükben történt, hogy a sportnagyhatalmakhoz képest a legkésőbb zárták be a létesítményeket, és a legkorbban nyitották ki azokat.

A megnyitó ünnepséget magyar idő szerint pénteken 13 órától rendezik a tokiói olimpián, amelyen 173 magyar sportoló vesz részt.

Tokióban egyre teljesebb a magyar csapatvezetés, időközben dr. Tállay András vezetésével az orvosi team jelentős része, valamint Fábián László sportigazgató is megérkezett.

A Magyar Olimpiai Csapat összetétele és a magyarok programja is elérhető honlapunkon.

(MTI, MOB, fotó: MTI)