Főtitkárok a Sportkórházban

Főtitkárok a Sportkórházban

2012. 06. 27.
Megosztás

A sportolók, elsősorban az olimpikonok egészségügyi ellátásával kapcsolatban dr. Soós Ágnes, az OSEI főigazgató főorvosa baráti beszélgetésre invitálta az olimpiai sportágak szakszövetségeinek főtitkárait.


Közvetlen hangvételű, rövid bevezetőjében leszögezte, hogy az ellátás hatékonyabbá tétele érdekében megfelelő tájékoztatásra, szorosabb kapcsolatokra és együttműködésre van szükség. Elmondta, hogy az Intézet munkájának alapját a Sportorvosi Hálózat, valamint a Válogatott Kereteket Ellátó Szolgálat tevékenysége jelenti.

A 106 – régiókban, megyékben és kistérségi – rendelőkben a korábbi évek visszaesése után 2011-ben már ismét több, mint háromszázezer alkalmassági szűrővizsgálatot végeztek el. Az engedélyt kérők kétharmada labdarugó volt.

Örvendetesnek tartják, hogy a válogatott, valamint az olimpiai keretek tagjai az előírások szerint évente egyszer kötelező szűrővizsgálaton vesznek részt. Ha az alapvizsgálat értékelése alapján szükségesnek ítélik, úgy az ellenőrzést emelt szintű kardiológiai vizsgálatra, ultrahangos, sőt terheléses elemzésre is kiterjesztik.

A Válogatott Keretek Ellátó Szolgálat hatékonyabbá vált tevékenységéről Téglásy György főorvos számolt be. A kormány támogatásának köszönhetően 2011 decemberében úgynevezett Call Center kezdte meg működését. Ennek előnyeit 350 olimpiai és paralimpiai kerettag élvezhette és élvezi. A kiemelt egészségügyi ellátásra jogosultak panaszait 24 órán át központ fogadja, ahonnan az ország különböző részein fekvő tíz intézmény egyikébe irányítják, ahol kiemelt ellátásban részesülnek. Elhangzott, hogy az év első hónapjában 197 olimpikon jelentkezett, akiknek megfelelő irányításához 2820 telefonbeszélgetés volt szükséges.

A sportsebészeti osztályon dr. Halasi Zamás főorvos tájékoztatása szerint az elmúlt esztendőben mintegy ezer panaszt orvosoltak. A panaszosok csaknem fele térdsérüléssel jelentkezett. Négy olimpikon esett át műtéten, de mind a négyen időben felépültek és megszerezték az indulás jogát.

A tájékoztatáson jelenlévő tíz szövetségi főtitkár szóban, majd írásban fejtette ki az olimpikonok egészségügyi ellátásával kapcsolatos segítőkész véleményét. A szakembergárda tudásával, tapasztalatával teljes mértékben elégedetten vélekedtek. A leromlott infrastruktúrát azonban joggal kifogásolták, változást sürgettek. Változás azonban – ahogyan ezt a főigazgató asszony elmondta – csak a tíz éve félig kész épület befejezése esetén várható. A magyar sport mindenképen megérdemelné ezt a kedvező változást – éppen ezért a baráti beszélgetés valamennyi résztvevője is bízik a kedvező döntésben.