A NOB elítéli az olimpiai béke megsértését

Frissült a NOB játékok idejére vonatkozó safeguarding szabályzata

2024. 01. 17.
Megosztás

Tavaly november végén a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöksége elfogadta a frissített NOB Games-time (játékok ideje alatti) safeguarding szabályzatot, amely a 2016-os riói olimpia óta van érvényben, és szabályozást tartalmaz a sportolók és minden más résztvevő számára a sportban történő zaklatásra és visszaélésekre vonatkozólag a játékok – így a gangwoni ifjúsági olimpia – időszakában.

A 2020-as tokiói olimpiát követően a NOB etikai kódexét frissítették, felhasználva a NOB által kiadott új „eljárási szabályzatot, amely az Olimpiai Charta vagy bármely más határozat vagy alkalmazandó szabály feltevőleges megsértése (kivéve a doppingvétségeket) tekintetében íródott, a NOB vagy bármely Nemzetközi Sportszövetség vagy Nemzeti Olimpiai Bizottság által, többek között az olimpiai játékok alatti időszakkal összefüggésbe hozható fegyelmi eljárásokra” (a továbbiakban „NOB Eljárási Szabályzat”).

A NOB játékok idejére vonatkozó safeguarding szabályzatnak ehhez a kiegészítő „NOB eljárási szabályzathoz” kell igazodnia, mivel az „eljárási szabályzatban” szereplő fegyelmi eljárások az olimpia ideje alatti safeguarding szabálysértésekre is vonatkoznak. Ezen túlmenően a NOB játékok idejére vonatkozó safeguarding szabályzata tovább támogatja a résztvevőket és az eljárási szabályzatot azáltal, hogy felvázolja a proaktív safeguarding és megelőző intézkedéseket, továbbá felhívja a figyelmet az elvárt viselkedési normákra.

Miért volt szükség a szabályzat frissítésére?

A safeguarding rizikófaktorok kezelésének szenzitivitására való tekintettel, továbbá a NOB-on belül lezajlott, a témával kapcsolatos belső konzultációt követően készült el a javaslat a már meglévő safeguarding szabályzat (Games-Time Safeguarding Framework) frissítéséről a következőképpen:

• az igazodjon a NOB frissített eljárási szabályzatához;

• meg kell erősítenie kifejezetten a játékok ideje alatti (Games-Time) safeguarding rizikófaktorok kezelésével kapcsolatos további intézkedéseket;

• egy egységes, összevont szabályzatot biztosítson, amely mind az olimpiai játékokra, mind az ifjúsági olimpiára alkalmazható. Olyan referenciadokumentum, amely a játékok alatt a sportolóknak, a Nemzetközi Sportszövetségeknek, a Nemzeti Olimpiai Bizottságoknak, az olimpiai és ifjúsági olimpiai játékok szervezőbizottságainak és az olimpiai mozgalom más érdekelt feleinek is iránymutatást ad; továbbá

• tükrözi az olimpiai és ifjúsági olimpiai játékok biztonságos környezetét célzó kezdeményezések előrehaladását.

Mik a kiegészítések, frissítések?

A szabályzat, bár már nem igényel adaptálást az ezután következő játékokra, szükség szerint fokozatosan frissíthető, hogy tükrözze a játékok ideje alatti safeguarding megközelítések folyamatos fejlődését és erősödését. Továbbá az új szabályzat:

1. Felvázolja azokat a meghatározásokat és elvárt viselkedési normákat, amelyek megalapozzák azon (alap)elveket, amelyek alapján a játékok résztvevőivel szemben a szabályzat megsértésekor releváns eljárás indítható.

2. Útmutatást ad arra vonatkozóan, hogy a résztvevők hogyan és hol jelenthetik be aggályaikat, továbbá hivatkozik a NOB eljárási szabályzatára, amely leírja a játékok idejére vonatkozó vizsgálati és megoldási eljárásokat a különböző integritást érintő problémákkal kapcsolatban a bejelentést követően.

3. Tartalmazza az IOC safeguarding officer szerepének felülvizsgált leírását a NOB eljárási szabályzatához igazítva, valamint az NOC welfare officer szerepét.

4. Megerősíti az IOC safeguarding officer integrált szerepét a felmerülő releváns esetekkel kapcsolatos fegyelmi és megoldási folyamatban.

5. Frissítést ad a NOB által nyújtott safeguarding oktatási anyagokról és új kurzusokról.

Mit jelent ez a frissített dokumentum a MOB delegációja számára?

A NOB játékok ideje alatti (Games-Time) safeguarding szabályzatának felülvizsgált változatát jóváhagyták, így a Gangwon 2024 Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokon és a 2024. évi Párizsi Olimpiai Játékokon egyaránt hatályban lesz.

Minden Nemzeti Olimpiai Bizottság delegációs tagjának ismernie kell és be kell tartania a szabályzatban leírtakat.