Batch 20220203 042 BEIJING 2022 03

Futólécen érlelt testvériség

2022. 02. 07.
Megosztás

A pekingi téli olimpia maroknyi magyar csapatában két testvérpárt is jegyezhetünk. Az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu testvérek, Sanyi és Ádó mellett egy sportoló-edző duó is kiutazott a kínai fővárosba: a sífutó Kónya Ádám és mestere, egyben testvérbátyja, Bálint.

Konya1 batch 20220203 037 BEIJING 2022 03
MOB/Szalmás Péter

Kónya Ádám és Kónya Bálint. Testvérpár; előbbi az ifjabb, 29 éves, utóbbi 31. Sportberkekben talán Ádám az ismertebb, többszörös világbajnoki résztvevő, Phjongcshang után, most Pekingben már kétszeres olimpikon. Dél-Koreában, sprinten 64.,15 kilométeren 85. lett. Sikereihez azonban hozzájárul édestestvére munkája, hisz’ bátyja az edzője.

Konya2 batch 20220203 026 BEIJING 2022 03
MOB/Szalmás Péter

„Öt-hat évesek lehettünk, amikor Bálinttal úszni kezdtünk, majd jött a triatlon és az atlétika" – emlékezett vissza a kezdetekre Ádám. „Közép-, inkább hosszú távokon versenyeztünk, Bálint egy korosztállyal feljebb, mint én. Korosztályos dobogós, serdülő bajnoki érmeket szereztem 1500 és 10 000 méteren, kismaratonon. Idejekorán kiderült, hogy fekszenek nekem az állóképességi sportok. 15 lehettem, amikor felvettek egy ausztriai sportakadémiára, a hosszú távú fejlődés, majd jó eredmények reményében mentem ki; úgy gondoltam, a hosszú futásokhoz a sífutás jó alapot jelent majd. Az osztrákok azonban lehetőséget láttak bennem, és a síre helyezték a nagyobb hangsúlyt. Még nem voltam 18, és a Magyar Sí Szövetség elküldött az oslói felnőtt sífutó világbajnokságra. Innen kezdve beindult egy igen intenzív pályafutás, válogatottság, vébé vébét követett, négy éve pedig kvalifikáltam a phjongcshangi téli olimpiára. Ezután viszont mélypontra kerültem, és itt lépett be a testvérem, aki az érettségi idején abbahagyta a versenysportot, majd tanult a Corvinuson és külföldön is, gazdasági szakember lett. Az állóképességi sportok iránt mindvégig megmaradt az érdeklődése, és szorosan követte a felkészülésemet.”

Konya3 batch 20220203 043 BEIJING 2022 03
MOB/Szalmás Péter

„Ádi 2018 után edző és csapat nélkül maradt. Egyedül járt versenyekre, egyedül edzett, önmagának waxolt, ez így nagyon fárasztó és lehangoló. Jó kapcsolatban voltunk, sokat beszélgettünk, a sportágat, annak személyesen megélt nehézségeit is egyre többször hoztuk szóba. Ugyanakkor közeledett a pekingi téli olimpia kvalifikációs időszaka, egy élsportolónak ez pedig az egyik legfontosabb. Szinte kilátástalannak látta a helyzetét” – vette át a szót Bálint.

„Eleinte szabadnapokat vettem ki, hogy elkísérhessem a versenyeire. Bevásároltam neki, autót vezettem, csapatvezetői megbeszélésekre jártam, egyeztettük az edzésterveket. Egyszer csak jött az ötlet: legyek az edzője, amolyan sportági mindenese egy személyben. Mindent erre tettem. Különböző edzésmódszereket alkalmaztunk, figyeltük, Ádi melyikben a leginkább eredményes; az interneten még norvég, svéd mintákat is ellestünk. 2020 áprilisától dolgozunk együtt, nekivágtunk a pekingi kvalifikációnak. Mivel nem igen volt válogatott, magunk mellé vettük Lágler Kristófot is, a szövetség pedig kinevezett szövetségi kapitánynak” – mondta az idősebbik testvér.

Konya5 batch 20220203 035 BEIJING 2022 03
MOB/Szalmás Péter

Arra a kérdésre, hogyan fér meg egymással a testvéri viszony edző és tanítvány között, a báty derűsen és optimistán válaszolt. „Az elmúlt másfél évben szinte éjjel-nappal együtt voltunk, vagyunk. Az adminisztrációtól a fizikai segítségig, edzéstervezéstől az edzőtáborok szervezéséig mindent magamra vállalok, hogy Ádi csak a sportra, a jobb és jobb teljesítményre koncentrálhasson. Kiskorunkban is jól megvoltunk egymással, így van ez most is. Huszonkilenc éve ismerjük egymást, mindig jó testvérek voltunk, de az edző-versenyző kapcsolatunk csak ráerősített erre. Nincsenek egymás közt gátlásaink, ez is csak a viszonyunkat erősíti. Nincs alá vagy fölérendeltség köztünk. Az őszinteség elengedhetetlen.”

IMG 6832

Ádám a Pekingtől mintegy 150 kilométerre, a hegyekben található csangcsiakoui Nemzeti Sífutó Központban sprinten, 15 kilométeren és a szabadstílusú 50 kilométeres, tömegrajtos versenyben fog megmérkőzni. A találkozónk végén természetesen a pályáról is beszéltünk. „Az olimpiai faluval, az ellátással, a szervezéssel és a pályával kapcsolatos benyomásaim nagyon jók. Kemény a pálya. Nincsenek benne meredek emelkedők, inkább hosszú kaptatók, mindemellett még a lefelék is igen technikásak, nincs idő lazsálni.”

Konya4 batch 20220203 030 BEIJING 2022 03
MOB/Szalmás Péter

„Magaslaton, 1600-1700 méteren vagyunk, tudni kell, hogy a szabályok 1800 fölé nem engednek versenyeket. Volt két magaslati edzőtáborunk, de Ádit sem kerülte el a Covid, ezért a felkészülés finisében sajnos két hét szinte teljesen kimaradt. Február 8-án fog először rajthoz állni, addig is azon dolgozunk, hogy felülmúlja phjongcshangi eredményeit” – tette hozzá Bálint.