"Gege, amikor egy olimpiai döntőbe kivonulsz, elfeledtet minden fájdalmat, amiért dolgoztál"

"Gege, amikor egy olimpiai döntőbe kivonulsz, elfeledtet minden fájdalmat, amiért dolgoztál"

2016. 01. 03.
Megosztás

Férfi vízilabdázóink a világbajnokság után megújulva és egy fiatal csapattal készülnek az Európa-bajnokságra, ahol a cél az olimpiai kvalifikáció megszerzése. Gyurta Gergő új edzőjével Franciaországban edz, a kezdeti nehézségekről mesél. Cirjenics Miklós még a munkáját is otthagyta, és Paksra költözött, hogy Hangyási László keze alatt készülhessen az olimpiára. Szatmári Petra mindig csak kicsiket mert álmodni, amiket sok munkával el is ért. Most élete első olimpiájára készül, ahol szívből szeretne boxolni. Minderről bővebben az M4 sportcsatornán január 4-én, este fél kilenctől az Út Rióba 23. adásában...

Az új esztendő rögtön egy fontos eseménnyel kezdődik a férfi vízilabdázóknál. Benedek Tibor csapata már a belgrádi Eb-n kiharcolhatja az olimpiai részvételt, abban az esetben, ha megnyeri az Európa-bajnokságot, vagy ha olyan csapat végez előttük, amely már kvótát szerzett Rióra. Ha ez nem sikerülne, akkor az áprilisi selejtezőtornán van még lehetőségük arra, hogy bebiztosítsák a legjobbak között a helyüket. A csapat rendkívül elszánt, a fiatalok mellett visszatért a nemzeti együttesbe az évek óta gerincsérüléssel küszködő Kis Gábor, akinek a jelenléte hatalmas pluszt jelent a válogatottnak.

Gyurta Gergő mindig nagy célokat tűzött ki magának, amiket nem sikerült teljesítenie, ezért az önbizalmát magának rombolta le. A kazanyi világbajnokság után érezte, változásra van szüksége. Mégpedig nem is kicsire. Edzőt váltott és már Franciaországban készül az ötkarikás játékokra. „Én azt gondolom, legfőképp fejben tudtam változni. Itthon az volt a legnagyobb probléma, hogy nem tudtam kivel edzeni, nem tudtam kihez mérni magamat. Most kint nagyon sok 1500-ös és 10 km-es úszó van, és tudok velük versenyezni edzésről edzésre. És látni azt, hogy minden egyes ember vért izzadva megpróbálja és csinálja és tudja azt, hogy neki ez kell. Ezzel így sokkal könnyebb nekem is dolgozni.”
Az első hónap sok és előre nem tervezett nehézséget hozott. „Családtól való távolság és ez, hogy nem hallottam magyar beszédet. Hogy nem tudtam megértetni magam, hogy ha fájt valamim, ha nem úgy éreztem. Magamnak kell főzni, mosni, mosogatni, bevásárolni, takarítani. Anyukámat az első két hétben annyiszor hívtam, mint még szerintem soha. Anya hogy kell ezt csinálni, hogy kell megcsinálni a húst, mit vegyek, hogy ha eldugult a mosogató. Mit csináljak? Nem tudtam semmit. Ez az időszak a felnőtté válásom első lépése!”

Természetesen Dani, amikor teheti meglátogatja öccsét, ami neki óriási feltöltődést ad. Ilyenkor Gege szárnyal az edzéseken, és még jobban teljesít. 1500 méteren már megszerezte a kvalifikációt, most 10 km-en is ez az elsődleges célja. Az olimpián lehet, hogy még egy számot is beiktat, méghozzá a 400 méter vegyest. „Nekem a bátyám mondta azt: Gege figyelj, az, amikor egy olimpiai döntőbe kivonulsz, az elfeledtet veled minden fájdalmat, amiért dolgoztál. Azt mondta, ő azt kívánja nekem, hogy egyszer érezzem meg azt, amikor olimpiai döntőbe kivonul az ember és ott van. Nekem ez minden álmom, hogy ott lehessek, és tényleg meg tudjam csinálni azt, amire vágyok.”

Cirjenics Miklós pályafutása Pécsről indult, majd fejlődése érdekében tett egy kitérőt Budapestre, ahol sajnos a sikerek elmaradtak, ezért letett az álmáról és már csak hobbi szinten maradt a judo közelében. „Elkezdtem tűzoltóként dolgozni a sport mellett, de nem adtam fel a sportot. Még azért a Hadfi Danival edzettem együtt, neki voltam a partnere. Segítettem neki elég sokat, és ott gondolkodtam, jó lenne nekem is ez a sport és megpróbálni kijutni a riói olimpiára. A tűzoltóság mellett ez nehéz, úgyhogy mindenképpen választanom kellett.”
Miki pedig döntött, otthagyta munkáját és Paksra költözött, hogy Hangyási László keze alatt készülhessen az olimpiára. Jelenleg kontinentális kvótával rendelkezik, ami még nem jelent biztos repülőjegyet Rióba. Most azért dolgozik, hogy a legjobb 22 judós közé tudhassa magát, akik egyenes ágon jutnak ki az ötkarikás eseményre.

„Talán 11 éves lehettem, amikor még a Körcsarnokban volt a Hungária-kupa. Akkor még az egyik barátommal néztük a nagy versenyzőket. Kovács Anti akkor már nyert olimpiát. És jöttek be Hangyási Laci bácsival. A nyerő páros! Azt gondoltam, de jó lenne, ha egyszer én is így jöhetnék be. Ez megvalósult, hogy Laci bácsi mögöttem jön be. De hát fele annyi eredményem nincs, mint az Antinak, azért én is igyekszem. Egy kijutás az már egy nagyon nagy dolog lenne az én életemben. Azt mondom, hogy mérföldkő!”

Az országos bajnokság legjobb női ökölvívójaként és a 75 kilogrammosok közötti első helyezéssel a tarsolyában vághat neki Szatmári Petra a kvalifikációs felkészülésnek. A jó szó és egy-egy bekapott „pofon” egyaránt motiválni tudja, és egyre tudatosabban száll a ringbe. A bajai versenyző alig pár hónapja edz Budapesten, a telet és a tavaszi felkészülést – ahogy a versenyeket is – annak tudatában küzdi végig, hogy a vb-n kiverekedje magát Rióba. A szövetségi kapitány szerint, ha az olimpiai kijutást érő májusi világbajnokságon jól szerepelnek a lányok, akkor ott már könnyebb dolguk lesz.


(utrioba.hu-MOB)