Sport - Labdarúgás - MTK-Ferencváros NB I-es mérkõzés

85 éves Tokió bajnoka, Gelei József

2023. 06. 29.
Megosztás

85 esztendős a tokiói olimpián aranyérmes magyar csapat kapusa, az Európa-bajnoki 4. helyezett Gelei József, aki edzőként több országban is sikeresen tette le névjegyét.

Gelei József 1938. június 29-én született Kunmadarason. A Rottenbiller utcai általános iskolában Lakat Károly edző és későbbi szövetségi kapitány figyelt fel tehetségére és irányította a Fradi utánpótláscsapatához, ahova azonban nem fért be, így került az MTK-hoz.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Tokió

Tokió, 1964. október 11. Gelei József magyar kapus (feketében) véd a Magyarország-Marokkó labdarúgó mérkőzésen a XVIII. nyári olimpián a Nemzeti Stadionban. A végeredmény 6:0.

MTI/Pap Jenő

A 1961/62-es idényben tagja volt a Közép-Európa-Kupában győztes Vasasnak, majd Tatabányára igazolt a visszavonuló Grosics Gyula helyére, ahol legnagyobb sikereit is elérte. Kapusként tagja volt az 1964-es tokiói olimpián aranyérmet nyert csapatnak, a magyar labdarúgó-válogatott színeiben tizenegyszer lépett pályára, szerepelt a ’66-os angliai világbajnokságon is.

„Nagyon sokat köszönhetünk Lakat Károlynak, aki tudatosan, másfél évvel az olimpia előtt kialakította a csapat gerincét, és ötvenkilenc felkészülési meccset játszottunk” – nyilatkozta korábban.

Labdarugovalogatott mtikovacsgyula C KK19660426003
MTI/Kovács Gyula

Sportolói karrierje után, 1969-től edzőként dolgozott itthon és külföldön egyaránt. 1971-ben diplomázott a TF-en, szakedzőként. Itthon volt a Bányász, a Szolnok, a Vasas, az MTK és a Csepel mestere is. Munkásságának jelentős állomásai határainkon túli országokhoz kötik. Dolgozik a hetvenes évek végén Ausztráliában, 1990-ben az indiai labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, 1992-ben Ománba igazol. 1994-95-ben újra itthon: a Magyar Labdarúgó Szövetség utánpótlásszakágának vezetője, majd visszatér Ománba, az en-Naszr csapatához. Megint hazajön, 1996-ban egy évig a Pécsi MSC edzője, majd 1998-ig az egyiptomi el-Ittihádnál dolgozik, utána nyugdíjba vonul. Edzői pályafutásának inkább a külföldi állomásai voltak sikeresek, ahol fontos fejlesztési munkákat végzett.

Tokio labdarugok tokio64 2014 peterszalmas

A képen balról Komora Imre, Palotai Károly, Gelei József, Ihász Kálmán és Szentmihályi Antal.

MOB-Média/Szalmás Péter

Gelei József 2014-ben társaival részt vett a tokiói olimpia 50 éves évfordulója alkalmából rendezett emléktúrán is.

Felesége Horváth Emília, az MTK korábbi kézilabdázója. Fiával, Károllyal ök a második apa-fiú kapuspáros, amelynek mindkét tagja védte a magyar válogatott kapuját (az első Tóth György és Tóth Zoltán.) Másik fia, József sportújságíró, tudósított a Nemzeti Sportnak, dolgozott a Vasas sajtófőnökeként is, volt a Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnöke, több kötet szerzője.

Geleijozsef mtikovacsgyula C KK19660426014
MTI/Kovács Gyula

Isten éltesse Gelei Józsefet!

(MOB-Média)